Jack Bauer på Guantanamo

24Lite.jpgAmerikanske fangevoktere på Guantanamo lot seg inspirere av torturscener fra tv-serien "24", avdekker en ny bok om de torturliknende forholdene på den amerikanske fangeøya. 

24.jpg

Amerikanske fangevoktere på Guantanamo lot seg inspirere av torturscener fra tv-serien "24", avdekker en ny bok om de torturliknende forholdene på den amerikanske fangeøya.

Det var i forbindelse med egne undersøkelser rundt de kontroversielle avhørsteknikkene på Guantanamo, at forfatter og advokat Philippe Sands kom over fangevokternes spesielle forhold til den kjente tv-serien, melder The Guardian.

Det viste seg at flere av de som sto bak de torturliknende avhørene hadde latt seg influere av den torturen som forekommer i tv-serien. Sammenfallet i tid er ifølge Sands slående: De nevnte avhørene startet i november 2002, bare tre uker etter at serien hadde innledet sin andre sesong. Serien ble svært populær blant vokterne på Guantanamo, som ifølge den ene av dem, Diane Beaver, bidro til å skape en atmosfære der flere følte de kunne gå over streken.

Det var et stykke inn i første sesongen at serieskaperne bak 24 begynte å innlemme realistiske torturscener. Tv-kanalen Fox Broadcast varslet ikke seerne om det, som om det var noe helt naturlig å gjøre i det politiske klimaet etter 11. september. 24 viste også hvordan helten, den amerikanske agenten Jack Bauer (spilt av Kiefer Sutherland), selv ble ansvarlig for tortur og mistet noe av seg selv og sin menneskelighet i denne overskridelsen. Og dette var lenge før Abu Ghraib og overgrepene i irakiske fengsler ble offentlig kjent i USA.

I Sands bok kommer det også fram at høytstående tjenestemenn i den amerikanske hæren og Det amerikanske justisdepartementet har vært dypere involvert i implementeringen av de torturliknende forholdene på Guantanamo. Beaver hevder hun i dag ikke orker å se på 24 fordi serien minner henne om forholdene i fangeleiren.

Jack Bauer på Guantanamo

24Lite.jpgAmerikanske fangevoktere på Guantanamo lot seg inspirere av torturscener fra tv-serien "24", avdekker en ny bok om de torturliknende forholdene på den amerikanske fangeøya. 

24.jpg

Amerikanske fangevoktere på Guantanamo lot seg inspirere av torturscener fra tv-serien "24", avdekker en ny bok om de torturliknende forholdene på den amerikanske fangeøya.

Det var i forbindelse med egne undersøkelser rundt de kontroversielle avhørsteknikkene på Guantanamo, at forfatter og advokat Philippe Sands kom over fangevokternes spesielle forhold til den kjente tv-serien, melder The Guardian.

Det viste seg at flere av de som sto bak de torturliknende avhørene hadde latt seg influere av den torturen som forekommer i tv-serien. Sammenfallet i tid er ifølge Sands slående: De nevnte avhørene startet i november 2002, bare tre uker etter at serien hadde innledet sin andre sesong. Serien ble svært populær blant vokterne på Guantanamo, som ifølge den ene av dem, Diane Beaver, bidro til å skape en atmosfære der flere følte de kunne gå over streken.

Det var et stykke inn i første sesongen at serieskaperne bak 24 begynte å innlemme realistiske torturscener. Tv-kanalen Fox Broadcast varslet ikke seerne om det, som om det var noe helt naturlig å gjøre i det politiske klimaet etter 11. september. 24 viste også hvordan helten, den amerikanske agenten Jack Bauer (spilt av Kiefer Sutherland), selv ble ansvarlig for tortur og mistet noe av seg selv og sin menneskelighet i denne overskridelsen. Og dette var lenge før Abu Ghraib og overgrepene i irakiske fengsler ble offentlig kjent i USA.

I Sands bok kommer det også fram at høytstående tjenestemenn i den amerikanske hæren og Det amerikanske justisdepartementet har vært dypere involvert i implementeringen av de torturliknende forholdene på Guantanamo. Beaver hevder hun i dag ikke orker å se på 24 fordi serien minner henne om forholdene i fangeleiren.

MENY