Stjerner for fall?

KidmanLite.jpgEr du innenfor Hollywoods stjernesystem, er det vanskelig å kaste deg ut, uansett hvor dårlig filmene dine går, mener pengebibelen Forbes. Men nå trues de etablerte stjernenes lønninger.     

KidmanStort.jpg
Er du innenfor stjernesystemet i Hollywood, er det vanskelig å kaste deg ut, uansett hvor dårlig filmene dine går, mener pengebibelen Forbes. Men nå trues de etablerte stjernenes lønninger.

Forbes starter bredsiden med utgangspunkt i Oscarvinner Nicole Kidmans siste film, kinoaktuelle Det gylne kompasset, som hun har tjent 15 millioner dollar på. Etter første uken spilte filmen inn 26 millioner, men med et budsjett på 200 millioner dollar er det ikke sikkert filmen vil gå med særlig overskudd. Forbes har regnet ut at for hver dollar Kidman har tjent på sine tre siste filmer, tjente studioene som finansierte filmene bare 8 dollar. For å lage denne oversikten har Forbes gått nøye gjennom lønninger, budsjetter og inntjening på filmene med de største stjernene. Magasinet mener at det eksisterer et misforhold mellom stjernens krav og filmenes totale inntjening.

Kidman er ikke den eneste overbetalte stjernen i Hollywood. Russel Crowe ligger enda dårligere an, ifølge Forbes: For hver dollar han tjente, fikk studioet 5 dollar. Men med suksessen American Gangster, som allerede har tjent inn 173 millioner dollar over hele verden, vil neste kvartal se bedre ut. Andre overbetalte stjerner er Will Ferrell og Adam Sandler.

Det er ingen hemmelighet at stjernene i Hollywood har bidratt til å øke kostnadene for filmproduksjon ganske dramatisk de siste ti årene. Lenge har filmstudioene gitt etter for de stadig mer vanvittige kravene fra stjernene. Årsaken er overbevisningen om at uten stjernene stopper Hollywood, og så lenge det gir klingende mynt i kassa, så kan filmstudioene leve med det. Men når det går utover inntjeningen, settes i større grad bremsene på.

I boka Shoot Out tok Variety-redaktør Peter Bart og tidligere studiosjef Peter Guber et kraftig oppgjør med en ukultur som de mener er iferd med undergrave den amerikanske filmindustriens fundament. De mener kostnadsspiralen har kommet helt ut av kontroll og at ingen av de store stjernene lenger kan rettferdiggjøre sine skyhøye inntekter. Hollywoods fremste salgsvare vil alltid være stjernene, understreker Bart og Guber, som samtidig sammenlikner stjernene og deres agenter med en mafia som tvinger gjennom stadig mer urimelig krav overfor en skakkjørt bransje.

Men mye tyder på at denne mafiaen står for fall. For stadig flere av de største stjernene nyter ikke lenger den popularitet de gjorde for noen år siden. "Gamle" stjerner som Kevin Costner og Sylvester Stallone kan som eksempel ikke lenger kreve de skyhøye honorarene de en gang fikk. Også andre opplever det samme: Harrison Ford, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Demi Moore, Jim Carrey og Leonardo di Caprio. Selv Tom Cruise møter på problemer fordi filmene hans ikke spiller inn så mye som de gjorde.

En annen vesentlig årsak til disse stjernenes fall er at såkalte uavhengige billige produksjoner har vist seg mer konkurransedyktige enn hva filmstudioene hadde forutsett. Nye regissører som Judd Apatow, som har regissert og produsert filmer som Knocked up og Superbad, har vist at det går an å skape en kinosuksess uten stjerner. Apatows tre siste filmer har spilt inn 549 millioner dollar, noe Forbes fremhever som det mest kostadseffektive i Hollywood.

Stjerner for fall?

KidmanLite.jpgEr du innenfor Hollywoods stjernesystem, er det vanskelig å kaste deg ut, uansett hvor dårlig filmene dine går, mener pengebibelen Forbes. Men nå trues de etablerte stjernenes lønninger.     

KidmanStort.jpg
Er du innenfor stjernesystemet i Hollywood, er det vanskelig å kaste deg ut, uansett hvor dårlig filmene dine går, mener pengebibelen Forbes. Men nå trues de etablerte stjernenes lønninger.

Forbes starter bredsiden med utgangspunkt i Oscarvinner Nicole Kidmans siste film, kinoaktuelle Det gylne kompasset, som hun har tjent 15 millioner dollar på. Etter første uken spilte filmen inn 26 millioner, men med et budsjett på 200 millioner dollar er det ikke sikkert filmen vil gå med særlig overskudd. Forbes har regnet ut at for hver dollar Kidman har tjent på sine tre siste filmer, tjente studioene som finansierte filmene bare 8 dollar. For å lage denne oversikten har Forbes gått nøye gjennom lønninger, budsjetter og inntjening på filmene med de største stjernene. Magasinet mener at det eksisterer et misforhold mellom stjernens krav og filmenes totale inntjening.

Kidman er ikke den eneste overbetalte stjernen i Hollywood. Russel Crowe ligger enda dårligere an, ifølge Forbes: For hver dollar han tjente, fikk studioet 5 dollar. Men med suksessen American Gangster, som allerede har tjent inn 173 millioner dollar over hele verden, vil neste kvartal se bedre ut. Andre overbetalte stjerner er Will Ferrell og Adam Sandler.

Det er ingen hemmelighet at stjernene i Hollywood har bidratt til å øke kostnadene for filmproduksjon ganske dramatisk de siste ti årene. Lenge har filmstudioene gitt etter for de stadig mer vanvittige kravene fra stjernene. Årsaken er overbevisningen om at uten stjernene stopper Hollywood, og så lenge det gir klingende mynt i kassa, så kan filmstudioene leve med det. Men når det går utover inntjeningen, settes i større grad bremsene på.

I boka Shoot Out tok Variety-redaktør Peter Bart og tidligere studiosjef Peter Guber et kraftig oppgjør med en ukultur som de mener er iferd med undergrave den amerikanske filmindustriens fundament. De mener kostnadsspiralen har kommet helt ut av kontroll og at ingen av de store stjernene lenger kan rettferdiggjøre sine skyhøye inntekter. Hollywoods fremste salgsvare vil alltid være stjernene, understreker Bart og Guber, som samtidig sammenlikner stjernene og deres agenter med en mafia som tvinger gjennom stadig mer urimelig krav overfor en skakkjørt bransje.

Men mye tyder på at denne mafiaen står for fall. For stadig flere av de største stjernene nyter ikke lenger den popularitet de gjorde for noen år siden. "Gamle" stjerner som Kevin Costner og Sylvester Stallone kan som eksempel ikke lenger kreve de skyhøye honorarene de en gang fikk. Også andre opplever det samme: Harrison Ford, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Demi Moore, Jim Carrey og Leonardo di Caprio. Selv Tom Cruise møter på problemer fordi filmene hans ikke spiller inn så mye som de gjorde.

En annen vesentlig årsak til disse stjernenes fall er at såkalte uavhengige billige produksjoner har vist seg mer konkurransedyktige enn hva filmstudioene hadde forutsett. Nye regissører som Judd Apatow, som har regissert og produsert filmer som Knocked up og Superbad, har vist at det går an å skape en kinosuksess uten stjerner. Apatows tre siste filmer har spilt inn 549 millioner dollar, noe Forbes fremhever som det mest kostadseffektive i Hollywood.

MENY