Nordisk ekspanderer

MoskvaLite.jpgNordisk Film oppretter et underselskap, Neo Film, som skal ledes av Aage Aaberge. Målet er å skjerpe profilen på filmområdet.    

MoskvaStort.jpg
Nordisk Film oppretter et underselskap, Neo Film, som skal ledes av Aage Aaberge. Målet er å skjerpe profilen på filmområdet.
  

Mens moderselskapet Nordisk Film i Danmark de siste ti årene har blitt en skygge av sin fordums storhet, har den norske avleggeren vokst voldsomt på få år. Under Stein Roger Bulls tid som direktør har selskapet blitt det suverent største innen norsk film- og tv-produksjon. For å skjerpe profilen på filmfeltet har nå ledelsen i Nordisk besluttet å etablere det nye selskapet Neo Film, som fra nyttår skal ledes av filmsjef Aage Aaberge. Produsent Cornelia Boysen vil overta Aaberges stilling som filmsjef i Nordisk. Bull understreker at det er det norske selskapet som satser, ikke moderselskapet i København, selv om danskene er informert. Nordisk i Norge eier brorparten av Neo Film, mens Aaberge eier en mindre del.

– Vi ønsker å satse sterkere på film, og på film som våger mer. Nordisk vil fortsette å veksle mellom det eksperimentelle, slik vi gjorde med Mot Moskva (foto), og det brede, som med familiefilmer som Olsenbanden jr. Neo Film vil lage mer mainstreamorientert film for et voksent publikum. Men vi vil fortsette å trekker veksler på Aage som ressurs på filmfeltet, selv om han flytter ut av huset til Jar, forteller Bull.

Aage Aaberge ser nå fram til å vende tilbake til Filmparken på Jar i Bærum, der han i mange år drev selskapet Yellow Cottage før han begynte i Nordisk. Han ser for seg at Neo skal utfylle det ordinære repertoaret i Nordisk med filmer for voksne. Han har flere prosjeker under utvikling, blant annet en adaptasjon av Lars Saabye Christensen roman Modellen.

– Nå produserer vi i Nordisk mye innad på huset, så nærheten til selve produksjonsleddet har ikke vært noe savn. Men mye av produksjonsmiljøet for film er lokalisert i Filmparken på Jar, så jeg opplever det som helt naturlig å drive Neo derfra.

Aaberge er stolt over det vekselbruket Nordisk har drevet mellom det brede og det smale, men opplever ikke nødvendigvis at det er blitt satt pris på i bransjen. Nordisk knyttes utelukkende til produksjon av brede publikumssuksesser som Olsenbanden-merkevaren.

– På den ene siden har vi valgt å satse på barne- og ungdomsfilmer som har stort publikumspotensial. Så har vi En Folkefiende eller Mot Moskva som er filmer med en helt annen risiko. Om ikke lenge er Nordisk klar med en ny dristig kinofilm som vil berike repertoaret, og jeg håper at folk vil knytte navnet Nordisk også til disse filmene, selv om de er smalere og får mindre omtale.

Stein Roger Bull understreker at Nordisk skal holde et høyt produksjonsvolum. Selskapet vil fortsatt fungere som co-produsent på norske filmer. Det skjer i dag primært via moderselskapet i København, blant annet på mange av filmene til produksjonsselskapet 4 ½. Eierskap i andre selskaper, som Maipo, skjer også via Danmark. Cornelia Boysen blir ny filmsjef, mens Rune Trondsen og Jeannette Sundby fortsatt vil ha ansvar for tv-drama. Roy Anderson vil fungere som produsent mens Stig Andersen som før vil lede dokumentarsatsingen.

Neo Film og Aaberge vil være på plass i Filmparken på Jar fra og med 1.april. 2008.

Nordisk ekspanderer

MoskvaLite.jpgNordisk Film oppretter et underselskap, Neo Film, som skal ledes av Aage Aaberge. Målet er å skjerpe profilen på filmområdet.    

MoskvaStort.jpg
Nordisk Film oppretter et underselskap, Neo Film, som skal ledes av Aage Aaberge. Målet er å skjerpe profilen på filmområdet.
  

Mens moderselskapet Nordisk Film i Danmark de siste ti årene har blitt en skygge av sin fordums storhet, har den norske avleggeren vokst voldsomt på få år. Under Stein Roger Bulls tid som direktør har selskapet blitt det suverent største innen norsk film- og tv-produksjon. For å skjerpe profilen på filmfeltet har nå ledelsen i Nordisk besluttet å etablere det nye selskapet Neo Film, som fra nyttår skal ledes av filmsjef Aage Aaberge. Produsent Cornelia Boysen vil overta Aaberges stilling som filmsjef i Nordisk. Bull understreker at det er det norske selskapet som satser, ikke moderselskapet i København, selv om danskene er informert. Nordisk i Norge eier brorparten av Neo Film, mens Aaberge eier en mindre del.

– Vi ønsker å satse sterkere på film, og på film som våger mer. Nordisk vil fortsette å veksle mellom det eksperimentelle, slik vi gjorde med Mot Moskva (foto), og det brede, som med familiefilmer som Olsenbanden jr. Neo Film vil lage mer mainstreamorientert film for et voksent publikum. Men vi vil fortsette å trekker veksler på Aage som ressurs på filmfeltet, selv om han flytter ut av huset til Jar, forteller Bull.

Aage Aaberge ser nå fram til å vende tilbake til Filmparken på Jar i Bærum, der han i mange år drev selskapet Yellow Cottage før han begynte i Nordisk. Han ser for seg at Neo skal utfylle det ordinære repertoaret i Nordisk med filmer for voksne. Han har flere prosjeker under utvikling, blant annet en adaptasjon av Lars Saabye Christensen roman Modellen.

– Nå produserer vi i Nordisk mye innad på huset, så nærheten til selve produksjonsleddet har ikke vært noe savn. Men mye av produksjonsmiljøet for film er lokalisert i Filmparken på Jar, så jeg opplever det som helt naturlig å drive Neo derfra.

Aaberge er stolt over det vekselbruket Nordisk har drevet mellom det brede og det smale, men opplever ikke nødvendigvis at det er blitt satt pris på i bransjen. Nordisk knyttes utelukkende til produksjon av brede publikumssuksesser som Olsenbanden-merkevaren.

– På den ene siden har vi valgt å satse på barne- og ungdomsfilmer som har stort publikumspotensial. Så har vi En Folkefiende eller Mot Moskva som er filmer med en helt annen risiko. Om ikke lenge er Nordisk klar med en ny dristig kinofilm som vil berike repertoaret, og jeg håper at folk vil knytte navnet Nordisk også til disse filmene, selv om de er smalere og får mindre omtale.

Stein Roger Bull understreker at Nordisk skal holde et høyt produksjonsvolum. Selskapet vil fortsatt fungere som co-produsent på norske filmer. Det skjer i dag primært via moderselskapet i København, blant annet på mange av filmene til produksjonsselskapet 4 ½. Eierskap i andre selskaper, som Maipo, skjer også via Danmark. Cornelia Boysen blir ny filmsjef, mens Rune Trondsen og Jeannette Sundby fortsatt vil ha ansvar for tv-drama. Roy Anderson vil fungere som produsent mens Stig Andersen som før vil lede dokumentarsatsingen.

Neo Film og Aaberge vil være på plass i Filmparken på Jar fra og med 1.april. 2008.

MENY