Nå kommer de beste filmene!

Etter sommerens invasjon av blockbustere og popcornfilmer våger de små og mellomstore filmene seg fram på kinolerretet. Vi har plukket ut de filmene du bør se på kino i september og oktober.

Etter sommerens invasjon av blockbustere og popcornfilmer våger de små og mellomstore filmene seg fram på kinolerretet. Vi har plukket ut de filmene du bør se på kino i september og oktober.

Det er ingen hemmelighet at de fleste distributører vegrer seg for å lansere mindre filmer i sommerperioden når de amerikanske studioene fester markedsgrepet med sine storfilmer. Og i sommer har blockbusterne kunnet herje fritt: Det startet voldsomt med den globale lanseringen av Pirates of the Caribbean – At World’s End, før den siste Harry Potter-filmen, Shrek-filmen, Rush Hour-filmen, osv., tilranet seg hver sin bit av det vesle norske kinomarkedet. Bare en sjelden gang har en smal film kilt seg inn mellom mastodontene, som danske Direktøren for det hele og new zeelandske Black Sheep.

Men de nærmeste ukene kommer alle de mellomstore og små filmene fram fra sine skjul. Allerede forrige uke fikk vi en smakebit da den britiske filmen This is England kjempet seg til en anstendig tiendeplass på kinotoppen. Filmen har fått svært gode kritikker, blant annet her på Rushprint.no

Denne uken er det en ny britisk perle som settes opp: London to Brighton. Filmen vant British Independent Film Award 2006 og New Director’s Award i Edinburgh samme år, og har fått ekstatisk mottakelse av britiske kritikere.

Tatt av kvinnen befester Petter Næss posisjon som vår mest slitesterke og aktive filmregissør – noe hans andre kinoaktuelle film denne høsten, Hoppet, også vil bidra til. Hoppet er en svensk produksjon, der Næss skildrer skjebnen til to kurdiske brødre som havner i Sverige. Tatt av kvinnen er en komedie ”med absurde, tragiske trekk”, kunne Næss nylig fortelle Rushprint. ”Det er en film med sorgmuntre betraktninger om et forhold som svært mange vil kjenne seg igjen i – og kanskje gå kranglende ut av kinosalen etterpå”, sier han. Etter førpremieren på filmfestivalen i Haugesund fikk filmen utmerkede kritikker, og denne uken står den ordinære kinopremieren for tur.

Neste uke er det klart for norsk premiere på David Lynch-filmen Inland Empire. Det blir begrenset distribusjon i Norge, men så er da også filmen en krevende utfordring til den vanlige kinogjenger. I filmen vender Lynch tilbake til den eksperimentelle formen han slo gjennom med i Eraserhead. Ved bruk av håndholdt videokamera tar han her dristige avstikkere fra de fleste filmkonvensjoner – godt hjulpet av de to norske filmfotografene Odd Geir Sæther og Ole Johan Roska (Les om deres opplevelser av å jobbe med Lynch: Våpendrager i Lynchs imperium).

Samme helg er det premiere på den nyskapende blockbusteren The Bourne Ultimatium – som kanskje er den filmen den nye og moderne James Bond har hentet mest inspirasjon fra. Det er ingen tvil om at den britiske regissøren Paul Greengrass har utført underverker med Bourne-merkevaren og tilført sjangeren nye dimensjoner. Han har tatt Jason Bourne ut på en lang reise – fra utgangspunktet som preprogrammert leiemorder til å bli noe i nærheten av en Guardian-lesende liberaler med intellektuelle tilbøyligheter.

Den franskproduserte filmen Persepolis hadde premiere under Cannes-festivalen i mai, der den deltok i hovedprogrammet og vant Juryprisen. Den skal opp på norske kino 29. september, og er noe så sjeldent som en animasjonsfilm som ikke er for barn. Filmen er ikke støtende for barn, men skildrer ei jentes komplekse kamp mot presteskapet i Iran. ”Marjane oppdager pønk, Bee Gees og Iron Maiden, men popkulturens barnslige gleder skjuler en angst for krig og forfølgelse”, heter det i presseomtalen fra distributøren Sandrews. Ikke overraskende er filmen bannlyst av det iranske presteskapet.

Den britiske filmen Venus (se foto) er en liten perle som lanseres samme uken. Her møter vi Peter O’Toole i knallform som en aldrende, men frivol skuespiller som innleder et vennskap med romantiske implikasjoner med ungjenta Jessie. Under årets British Independent Film Award mottok Venus 5 nominasjoner, og mange mente at O’Toole ble snytt for en Oscar for denne formidable rolleprestasjonen.

Blue Velvet – behøver vi si mer? Dette sentrale kunstverket i moderne film er klar for relansering på norske kinoer. Filmen havnet på andreplass i Dagbladets kåring av de siste 25 årenes ”mest betydningsfulle filmer”. Les undertegnedes omtale av filmen her (ja, jeg satt i juryen).

”Why Pixar is better” var tittelen på en artikkel av kritiker Richard Corliss i Time Magazine i juni. Her hyller Corliss ”Pixar-metoden” slik den kommer til uttrykk i 3D-filmen Rottatouille som har norsk premiere samme uken. Hans påstand om at Pixar overgår Disney både hva gjelder djervhet og nyskaping, er verken kontroversielt eller vanskelig å si seg enig i.

Den irske regissøren Neil Jordan har de siste 20 årene vekslet mellom å lage solide studiofilmer og egne, mer særpregede filmer med handlingen lagt til Irland. The Brave One tilhører den førstnevnte kategorien og har premiere samme uken. Her møter vi Jodie Foster i et medrivende hevndrama der avgjørende spørsmål om hevnens logikk berøres.

5. oktober er det premiere på Michael Winterbottoms A Mighty Heart. Filmen er et dokudrama der Winterbottom viderefører fortellerformen fra Veien til Guantanamo. Han gjenskaper dramaet som utspilte seg i Pakistan da den amerikanske journalisten Daniel Pearl ble kidnappet der av jiddhaister i 2002. Utfallet i filmen er derfor gitt på forhånd. Det gir Winterbottom anledning til å fokusere på andre ting enn selve spenningen som leder til Pearls tragiske skjebne. Det tragiske dramaet er skildret med nyansert og dempet kontroll, og Angelina Jolie imponerer med en overraskende subtil rolletolkning av Pearls franske hustru Mariane.

Den samme premierefredagen er spekket med mange gode filmer: Rekviem inngår i den nye tyske filmbølgen som har markert seg sterkt på internasjonale festivaler de siste par årene. I filmen møter vi en ung og dypt kristen student som forveksler sine psykologiske problemer med demoner. Presset fra omgivelsene forverrer tilstanden hennes, og snart overtales hun til å underkaste seg eksorsisme. Filmen vant hovedprisen under årets Kosmorama-filmfestivalen i Trondheim.

Michael Moores Sicko behøver neppe noen introduksjon for Rushprint lesere (les utdrag fra vårt intervju med ham her: Michael Moores nye ansikt). Den hardtslående dokumentarfilmen har generert fram en global medieomtale som om den skulle vært en blockbuster, men handler om noe så lite glamorøst som sykeforsikring (!). Men det er selvsagt måten Moore skildrer det på som gjør filmen til noe mer enn en opplysningsfilm om et alvorlig tema. Og denne gangen gjør han det grundig og uten billige poeng, med rettferdigheten på sin side.

I Steve Buscemis kammerspill Interview spiller såpestjernen Siena Miller seg selv – og gjør sin beste rolle! Buscemi har regien og spiller den mannlige hovedrollen som skal intervjue såpestjernen. Men intervjuet forvandler seg til et uforutsigbart drama som overrasker dem begge. En typisk independentfilmen fra New York med skuespillerne i fokus.

Sist, men ikke minst: 19. og 26. oktober er det premiere på henholdsvis Du Levande og Control. Selv om Rushprints blogger i Haugesund ikke var imponert over Roy Anderssons oppfølger til suksessen Sanger fra andre etasje, så har Du levande fått til dels strålende kritikker. Om Control kan du lese i denne artikkelen der undertegnende utroper den til en av årets beste britiske filmer. Anton Corbijns debutfilm var en av de store overraskelsene under filmfestivalen i Cannes.

Nå kommer de beste filmene!

Etter sommerens invasjon av blockbustere og popcornfilmer våger de små og mellomstore filmene seg fram på kinolerretet. Vi har plukket ut de filmene du bør se på kino i september og oktober.

Etter sommerens invasjon av blockbustere og popcornfilmer våger de små og mellomstore filmene seg fram på kinolerretet. Vi har plukket ut de filmene du bør se på kino i september og oktober.

Det er ingen hemmelighet at de fleste distributører vegrer seg for å lansere mindre filmer i sommerperioden når de amerikanske studioene fester markedsgrepet med sine storfilmer. Og i sommer har blockbusterne kunnet herje fritt: Det startet voldsomt med den globale lanseringen av Pirates of the Caribbean – At World’s End, før den siste Harry Potter-filmen, Shrek-filmen, Rush Hour-filmen, osv., tilranet seg hver sin bit av det vesle norske kinomarkedet. Bare en sjelden gang har en smal film kilt seg inn mellom mastodontene, som danske Direktøren for det hele og new zeelandske Black Sheep.

Men de nærmeste ukene kommer alle de mellomstore og små filmene fram fra sine skjul. Allerede forrige uke fikk vi en smakebit da den britiske filmen This is England kjempet seg til en anstendig tiendeplass på kinotoppen. Filmen har fått svært gode kritikker, blant annet her på Rushprint.no

Denne uken er det en ny britisk perle som settes opp: London to Brighton. Filmen vant British Independent Film Award 2006 og New Director’s Award i Edinburgh samme år, og har fått ekstatisk mottakelse av britiske kritikere.

Tatt av kvinnen befester Petter Næss posisjon som vår mest slitesterke og aktive filmregissør – noe hans andre kinoaktuelle film denne høsten, Hoppet, også vil bidra til. Hoppet er en svensk produksjon, der Næss skildrer skjebnen til to kurdiske brødre som havner i Sverige. Tatt av kvinnen er en komedie ”med absurde, tragiske trekk”, kunne Næss nylig fortelle Rushprint. ”Det er en film med sorgmuntre betraktninger om et forhold som svært mange vil kjenne seg igjen i – og kanskje gå kranglende ut av kinosalen etterpå”, sier han. Etter førpremieren på filmfestivalen i Haugesund fikk filmen utmerkede kritikker, og denne uken står den ordinære kinopremieren for tur.

Neste uke er det klart for norsk premiere på David Lynch-filmen Inland Empire. Det blir begrenset distribusjon i Norge, men så er da også filmen en krevende utfordring til den vanlige kinogjenger. I filmen vender Lynch tilbake til den eksperimentelle formen han slo gjennom med i Eraserhead. Ved bruk av håndholdt videokamera tar han her dristige avstikkere fra de fleste filmkonvensjoner – godt hjulpet av de to norske filmfotografene Odd Geir Sæther og Ole Johan Roska (Les om deres opplevelser av å jobbe med Lynch: Våpendrager i Lynchs imperium).

Samme helg er det premiere på den nyskapende blockbusteren The Bourne Ultimatium – som kanskje er den filmen den nye og moderne James Bond har hentet mest inspirasjon fra. Det er ingen tvil om at den britiske regissøren Paul Greengrass har utført underverker med Bourne-merkevaren og tilført sjangeren nye dimensjoner. Han har tatt Jason Bourne ut på en lang reise – fra utgangspunktet som preprogrammert leiemorder til å bli noe i nærheten av en Guardian-lesende liberaler med intellektuelle tilbøyligheter.

Den franskproduserte filmen Persepolis hadde premiere under Cannes-festivalen i mai, der den deltok i hovedprogrammet og vant Juryprisen. Den skal opp på norske kino 29. september, og er noe så sjeldent som en animasjonsfilm som ikke er for barn. Filmen er ikke støtende for barn, men skildrer ei jentes komplekse kamp mot presteskapet i Iran. ”Marjane oppdager pønk, Bee Gees og Iron Maiden, men popkulturens barnslige gleder skjuler en angst for krig og forfølgelse”, heter det i presseomtalen fra distributøren Sandrews. Ikke overraskende er filmen bannlyst av det iranske presteskapet.

Den britiske filmen Venus (se foto) er en liten perle som lanseres samme uken. Her møter vi Peter O’Toole i knallform som en aldrende, men frivol skuespiller som innleder et vennskap med romantiske implikasjoner med ungjenta Jessie. Under årets British Independent Film Award mottok Venus 5 nominasjoner, og mange mente at O’Toole ble snytt for en Oscar for denne formidable rolleprestasjonen.

Blue Velvet – behøver vi si mer? Dette sentrale kunstverket i moderne film er klar for relansering på norske kinoer. Filmen havnet på andreplass i Dagbladets kåring av de siste 25 årenes ”mest betydningsfulle filmer”. Les undertegnedes omtale av filmen her (ja, jeg satt i juryen).

”Why Pixar is better” var tittelen på en artikkel av kritiker Richard Corliss i Time Magazine i juni. Her hyller Corliss ”Pixar-metoden” slik den kommer til uttrykk i 3D-filmen Rottatouille som har norsk premiere samme uken. Hans påstand om at Pixar overgår Disney både hva gjelder djervhet og nyskaping, er verken kontroversielt eller vanskelig å si seg enig i.

Den irske regissøren Neil Jordan har de siste 20 årene vekslet mellom å lage solide studiofilmer og egne, mer særpregede filmer med handlingen lagt til Irland. The Brave One tilhører den førstnevnte kategorien og har premiere samme uken. Her møter vi Jodie Foster i et medrivende hevndrama der avgjørende spørsmål om hevnens logikk berøres.

5. oktober er det premiere på Michael Winterbottoms A Mighty Heart. Filmen er et dokudrama der Winterbottom viderefører fortellerformen fra Veien til Guantanamo. Han gjenskaper dramaet som utspilte seg i Pakistan da den amerikanske journalisten Daniel Pearl ble kidnappet der av jiddhaister i 2002. Utfallet i filmen er derfor gitt på forhånd. Det gir Winterbottom anledning til å fokusere på andre ting enn selve spenningen som leder til Pearls tragiske skjebne. Det tragiske dramaet er skildret med nyansert og dempet kontroll, og Angelina Jolie imponerer med en overraskende subtil rolletolkning av Pearls franske hustru Mariane.

Den samme premierefredagen er spekket med mange gode filmer: Rekviem inngår i den nye tyske filmbølgen som har markert seg sterkt på internasjonale festivaler de siste par årene. I filmen møter vi en ung og dypt kristen student som forveksler sine psykologiske problemer med demoner. Presset fra omgivelsene forverrer tilstanden hennes, og snart overtales hun til å underkaste seg eksorsisme. Filmen vant hovedprisen under årets Kosmorama-filmfestivalen i Trondheim.

Michael Moores Sicko behøver neppe noen introduksjon for Rushprint lesere (les utdrag fra vårt intervju med ham her: Michael Moores nye ansikt). Den hardtslående dokumentarfilmen har generert fram en global medieomtale som om den skulle vært en blockbuster, men handler om noe så lite glamorøst som sykeforsikring (!). Men det er selvsagt måten Moore skildrer det på som gjør filmen til noe mer enn en opplysningsfilm om et alvorlig tema. Og denne gangen gjør han det grundig og uten billige poeng, med rettferdigheten på sin side.

I Steve Buscemis kammerspill Interview spiller såpestjernen Siena Miller seg selv – og gjør sin beste rolle! Buscemi har regien og spiller den mannlige hovedrollen som skal intervjue såpestjernen. Men intervjuet forvandler seg til et uforutsigbart drama som overrasker dem begge. En typisk independentfilmen fra New York med skuespillerne i fokus.

Sist, men ikke minst: 19. og 26. oktober er det premiere på henholdsvis Du Levande og Control. Selv om Rushprints blogger i Haugesund ikke var imponert over Roy Anderssons oppfølger til suksessen Sanger fra andre etasje, så har Du levande fått til dels strålende kritikker. Om Control kan du lese i denne artikkelen der undertegnende utroper den til en av årets beste britiske filmer. Anton Corbijns debutfilm var en av de store overraskelsene under filmfestivalen i Cannes.

MENY