”Bollywood” – et nedsettende begrep?

Begrepet ”Bollywood” er nedsettende og ydmykende, mener de indiske stjerneskuespillerne Naseeruddin Shah og Om Puri.

Begrepet ”Bollywood” er nedsettende og ydmykende, mener de indiske stjerneskuespillerne Naseeruddin Shah og Om Puri.

Det var under et filmarrangement i London at de kjente indiske skuespillerne kom med denne kraftsalven, som India Times gjengir. De var æresgjester og ble intervjuet under seminaret ”Life and Times in Indian Cinema” i Nehru-senteret i London, der de også ble tildelt en ærespris av organisasjonen The India-EU Film Initiative.

– Begrepet ”Bollywood” ble brukt av vestlig presse for å håne oss. Og det er bare en indikasjon på vår egen dumskap at vi fortsatt bruker det, hevdet Naseeruddin Shah, som har vunnet en rekke nasjonale og internasjonale filmpriser (Foto: Shah som familiens overhode i «Monsoon Wedding»)

Han var ikke nådig mot den lokale filmbransjen i Mumbai.

– Nå har filmindustrien i Mumbai selv begynt å referere til seg selv som ”Bollywood”. Det blir som å bli kalt idiot hele livet og til slutt gjøre det til ditt eget navn.

Om Puri, som er tildelt en britisk orden for sine skuespillerprestasjoner (blant annet i East is East) angrep vestlige medier fordi de kaller ham for en ”Bollywood-skuespiller”. Han påpekte også at det ikke bare var nedsettende, men fullstendig feilaktig å kategorisere skuespillere og filmskapere innen andre språkgrupper som Tamil, Telugi og Bengali som ”Bollywood”.

India produserer flest filmer i hele verden. Bollywood er opprinnelig brukt om indiske filmer som er laget i Mumbai (som før het Bombay). Etter hvert har begrepet i vestlige medier begynt å omfatte ikke bare Mumbaifilmen, men hele den indiske filmindustrien. Men nå ønsker stadig flere indiske filmskapere og skuespillere at man forlater begrepet, som av mange indere oppfattes som en anakronisme med kolonialistiske røtter.

”Bollywood” – et nedsettende begrep?

Begrepet ”Bollywood” er nedsettende og ydmykende, mener de indiske stjerneskuespillerne Naseeruddin Shah og Om Puri.

Begrepet ”Bollywood” er nedsettende og ydmykende, mener de indiske stjerneskuespillerne Naseeruddin Shah og Om Puri.

Det var under et filmarrangement i London at de kjente indiske skuespillerne kom med denne kraftsalven, som India Times gjengir. De var æresgjester og ble intervjuet under seminaret ”Life and Times in Indian Cinema” i Nehru-senteret i London, der de også ble tildelt en ærespris av organisasjonen The India-EU Film Initiative.

– Begrepet ”Bollywood” ble brukt av vestlig presse for å håne oss. Og det er bare en indikasjon på vår egen dumskap at vi fortsatt bruker det, hevdet Naseeruddin Shah, som har vunnet en rekke nasjonale og internasjonale filmpriser (Foto: Shah som familiens overhode i «Monsoon Wedding»)

Han var ikke nådig mot den lokale filmbransjen i Mumbai.

– Nå har filmindustrien i Mumbai selv begynt å referere til seg selv som ”Bollywood”. Det blir som å bli kalt idiot hele livet og til slutt gjøre det til ditt eget navn.

Om Puri, som er tildelt en britisk orden for sine skuespillerprestasjoner (blant annet i East is East) angrep vestlige medier fordi de kaller ham for en ”Bollywood-skuespiller”. Han påpekte også at det ikke bare var nedsettende, men fullstendig feilaktig å kategorisere skuespillere og filmskapere innen andre språkgrupper som Tamil, Telugi og Bengali som ”Bollywood”.

India produserer flest filmer i hele verden. Bollywood er opprinnelig brukt om indiske filmer som er laget i Mumbai (som før het Bombay). Etter hvert har begrepet i vestlige medier begynt å omfatte ikke bare Mumbaifilmen, men hele den indiske filmindustrien. Men nå ønsker stadig flere indiske filmskapere og skuespillere at man forlater begrepet, som av mange indere oppfattes som en anakronisme med kolonialistiske røtter.

MENY