Animert kortfilm, nei takk!

Til tross for et jubileumsprogram tilegnet animasjonsfilmen, er den animerte kortfilmen nesten fraværende i hovedprogrammet under årets Kortfilmfestival. En Oscarpris og langfilmsuksesser har ikke gjort det enklere å være animasjonsfilmskaper i Norge.

Til tross for et jubileumsprogram tilegnet animasjonsfilmen, er den animerte kortfilmen nesten fraværende i hovedprogrammet under årets Kortfilmfestival. En Oscarpris og langfilmsuksesser har ikke gjort det enklere å være animasjonsfilmskaper i Norge.

Alt ser tilsynelatende ut til å ligge til rette for at animasjonsfilmen skal kunne blomstre i Norge: Vi har de siste årene opplevde store løft innen den animerte langfilmen, som publikumssuksessene Slipp Jimmy Fri og Elias og kongeskipet. Og så fikk Norge sin første Oscar på 50 år med Torill Koves Den danske dikteren.

Likevel skjer det ingenting. Antall påmeldte animasjonsfilmer til årets utgave av kortfilmfestivalen i Grimstad har vært så få at forhåndsjuryen så seg nødt til å komme med et hjertesukk i sin juryuttalelse:

”Det er skuffende at den animerte kortfilmen så å si er fraværende i årets program. De animerte filmene som ble påmeldt i år, er nesten uten unntak produsert «på kjøkkenbenken», uten produsent og uten skikkelig finansiering”.

Alle Rushprint har vært i kontakt med kan bekrefte dette inntrykket.

En kikk på databasen til Foreningen For Animert Film (FFAF) viser en nedadgående tendens i kortfilmproduksjonen i Norge. Tom-Erik Lønnerød, tidligere festivalsjef i Oslo Animation Festival, og ansvarlig for nettstedet til FFAF, etterlyste nylig i Rushprint en bevisst satsning som får animasjonsfilmskapere til å realisere kortfilmprosjekter. Fokus og prestisje vies langfilm. Elin Erichsen i Norsk Filmfond kunne bekrefte at det ikke finnes noen satsing på animasjonsfilm i støttesystemet.

Om Torill Koves Oscarpris for Den danske dikteren vil endre på noe er usikkert. – Vi kom hjem fra Hollywood til avslag fra Filmfondet på vår siste søknad, forteller produsenten, Lise Fearnley i Mikrofilm. Torill Kove regner heller ikke med at det blir enklere:

– Det er vanskelig å skaffe penger til kortfilm både i Norge og Kanada. Og jeg regner ikke med at det skal bli lettere for meg å skaffe finansiering til et nytt prosjekt fordi jeg nå har en Oscar på hyllen.

Kortfilmfestivalen i Grimstad feirer 30 årsjubileum med et særlig fokus på norsk animasjon. Kajsa Næss har satt sammen to festprogram med animerte tilbakeblikk som vises fredag 15. og lørdag 16. juni.

Lørdag 26. juni blir det debatt om animasjonens kår i Norge under tittelen «Penga eller livet”: Hvordan (over)leve som animatør».

www.kortfilmfestivalen.no

Animert kortfilm, nei takk!

Til tross for et jubileumsprogram tilegnet animasjonsfilmen, er den animerte kortfilmen nesten fraværende i hovedprogrammet under årets Kortfilmfestival. En Oscarpris og langfilmsuksesser har ikke gjort det enklere å være animasjonsfilmskaper i Norge.

Til tross for et jubileumsprogram tilegnet animasjonsfilmen, er den animerte kortfilmen nesten fraværende i hovedprogrammet under årets Kortfilmfestival. En Oscarpris og langfilmsuksesser har ikke gjort det enklere å være animasjonsfilmskaper i Norge.

Alt ser tilsynelatende ut til å ligge til rette for at animasjonsfilmen skal kunne blomstre i Norge: Vi har de siste årene opplevde store løft innen den animerte langfilmen, som publikumssuksessene Slipp Jimmy Fri og Elias og kongeskipet. Og så fikk Norge sin første Oscar på 50 år med Torill Koves Den danske dikteren.

Likevel skjer det ingenting. Antall påmeldte animasjonsfilmer til årets utgave av kortfilmfestivalen i Grimstad har vært så få at forhåndsjuryen så seg nødt til å komme med et hjertesukk i sin juryuttalelse:

”Det er skuffende at den animerte kortfilmen så å si er fraværende i årets program. De animerte filmene som ble påmeldt i år, er nesten uten unntak produsert «på kjøkkenbenken», uten produsent og uten skikkelig finansiering”.

Alle Rushprint har vært i kontakt med kan bekrefte dette inntrykket.

En kikk på databasen til Foreningen For Animert Film (FFAF) viser en nedadgående tendens i kortfilmproduksjonen i Norge. Tom-Erik Lønnerød, tidligere festivalsjef i Oslo Animation Festival, og ansvarlig for nettstedet til FFAF, etterlyste nylig i Rushprint en bevisst satsning som får animasjonsfilmskapere til å realisere kortfilmprosjekter. Fokus og prestisje vies langfilm. Elin Erichsen i Norsk Filmfond kunne bekrefte at det ikke finnes noen satsing på animasjonsfilm i støttesystemet.

Om Torill Koves Oscarpris for Den danske dikteren vil endre på noe er usikkert. – Vi kom hjem fra Hollywood til avslag fra Filmfondet på vår siste søknad, forteller produsenten, Lise Fearnley i Mikrofilm. Torill Kove regner heller ikke med at det blir enklere:

– Det er vanskelig å skaffe penger til kortfilm både i Norge og Kanada. Og jeg regner ikke med at det skal bli lettere for meg å skaffe finansiering til et nytt prosjekt fordi jeg nå har en Oscar på hyllen.

Kortfilmfestivalen i Grimstad feirer 30 årsjubileum med et særlig fokus på norsk animasjon. Kajsa Næss har satt sammen to festprogram med animerte tilbakeblikk som vises fredag 15. og lørdag 16. juni.

Lørdag 26. juni blir det debatt om animasjonens kår i Norge under tittelen «Penga eller livet”: Hvordan (over)leve som animatør».

www.kortfilmfestivalen.no

MENY