– Barnefilmen har høy kvalitet

Barne- og ungdomsfilmkategorien i Berlin har 30-årsjubileum i år og feirer dette med nytt navn: ”Generation.” Og Thomas Hailer, sjef for ”Generation”-seksjonen, mener de norske barnefilmene holder høy kvalitet.

Barne- og ungdomsfilmkategorien i Berlin har 30-årsjubileum i år og feirer dette med nytt navn: ”Generation.” Og Thomas Hailer, sjef for ”Generation”-seksjonen, mener de norske barnefilmene holder høy kvalitet.

Langfilmen Trigger og novellefilmen Bennys gym er de norske bidragene i ”Generation”-programmet under Berlin-festivalen, som begynner om to uker. Programansvarlig Thomas Hailer mener den nordiske filmen fremdeles er god.

– Vi har hatt en tradisjon med å ha minst en norsk film hvert år i barnefilmkategorien. Dette må ha med å gjøre at deres filmindustri oppmuntrer til å lage barnefilmer av høy kvalitet. Berlin-festivalen tar for seg hele verden, og at det ikke er med noen norske filmer i hovedprogrammet noen år, er ingen big deal. Norge er jo et lite filmland, sier han.

Han mener Gunnar Vikenes Trigger og Lisa Marie Gamlems Bennys gym passer programmet godt.

– Vi så Trigger, som er en veldig god sjangerfilm. Man kan nesten ikke trå feil med en hest. Emosjonelt er filmen god, kameraarbeidet er bra, og filmen passet rett og slett godt i programmet vårt. Hva gjelder Bennys gym ble særlig mange menn i utvelgelseskomiteen berørt av temaet. For barn i den alderen vil mobbing påvirke deg resten av livet, sier Hailer.

Han mener sjangerspredningen i årets ”Generation”-program er svært stor.

– Det er et veldig rikt år, med 14 langfilmer og 21 kortfilmer. Programmet er vært variert, med en spøkelseshistorie fra Thailand, et sosialt drama fra Ungarn og en musikal fra Sverige som eksempler den store variasjonen i sjanger. Det er ikke hvert år det er slik. Det ser ikke ut til å være bare ett mønster for barnefilmen i verden for tiden, sier han.

Hailer mener ikke den skandinaviske barnefilmen har blitt svakere, slik enkelte har hevdet i den siste tidens barnefilmdebatt i Norge.

– I år har vi ingen dansk langfilm, mens andre år har vi hatt opptil tre danske langfilmer på programmet. Men vi har sterke danske kortfilmer, blant annet fra den danske filmskolen, på programmet. Det er godt å se at de unge også lager film for barn. Men denne variasjonen fra år til år har med trender å gjøre. Jeg tror ikke det har med mangel på kvalitet å gjøre. Vi er i hvert fall ikke engstelig på barnefilmens vegne. I år er for eksempel Sverige sterkt med, med Förortsungar, som vant alle filmprisene i Sverige her om dagen, sier han.

Som håper barnefilmprogrammet vil fenge.

– Det er jubileum i år, og vi mener programmet er tettpakket med gode, underholdende filmer.

Foto: Bennys gym

– Barnefilmen har høy kvalitet

Barne- og ungdomsfilmkategorien i Berlin har 30-årsjubileum i år og feirer dette med nytt navn: ”Generation.” Og Thomas Hailer, sjef for ”Generation”-seksjonen, mener de norske barnefilmene holder høy kvalitet.

Barne- og ungdomsfilmkategorien i Berlin har 30-årsjubileum i år og feirer dette med nytt navn: ”Generation.” Og Thomas Hailer, sjef for ”Generation”-seksjonen, mener de norske barnefilmene holder høy kvalitet.

Langfilmen Trigger og novellefilmen Bennys gym er de norske bidragene i ”Generation”-programmet under Berlin-festivalen, som begynner om to uker. Programansvarlig Thomas Hailer mener den nordiske filmen fremdeles er god.

– Vi har hatt en tradisjon med å ha minst en norsk film hvert år i barnefilmkategorien. Dette må ha med å gjøre at deres filmindustri oppmuntrer til å lage barnefilmer av høy kvalitet. Berlin-festivalen tar for seg hele verden, og at det ikke er med noen norske filmer i hovedprogrammet noen år, er ingen big deal. Norge er jo et lite filmland, sier han.

Han mener Gunnar Vikenes Trigger og Lisa Marie Gamlems Bennys gym passer programmet godt.

– Vi så Trigger, som er en veldig god sjangerfilm. Man kan nesten ikke trå feil med en hest. Emosjonelt er filmen god, kameraarbeidet er bra, og filmen passet rett og slett godt i programmet vårt. Hva gjelder Bennys gym ble særlig mange menn i utvelgelseskomiteen berørt av temaet. For barn i den alderen vil mobbing påvirke deg resten av livet, sier Hailer.

Han mener sjangerspredningen i årets ”Generation”-program er svært stor.

– Det er et veldig rikt år, med 14 langfilmer og 21 kortfilmer. Programmet er vært variert, med en spøkelseshistorie fra Thailand, et sosialt drama fra Ungarn og en musikal fra Sverige som eksempler den store variasjonen i sjanger. Det er ikke hvert år det er slik. Det ser ikke ut til å være bare ett mønster for barnefilmen i verden for tiden, sier han.

Hailer mener ikke den skandinaviske barnefilmen har blitt svakere, slik enkelte har hevdet i den siste tidens barnefilmdebatt i Norge.

– I år har vi ingen dansk langfilm, mens andre år har vi hatt opptil tre danske langfilmer på programmet. Men vi har sterke danske kortfilmer, blant annet fra den danske filmskolen, på programmet. Det er godt å se at de unge også lager film for barn. Men denne variasjonen fra år til år har med trender å gjøre. Jeg tror ikke det har med mangel på kvalitet å gjøre. Vi er i hvert fall ikke engstelig på barnefilmens vegne. I år er for eksempel Sverige sterkt med, med Förortsungar, som vant alle filmprisene i Sverige her om dagen, sier han.

Som håper barnefilmprogrammet vil fenge.

– Det er jubileum i år, og vi mener programmet er tettpakket med gode, underholdende filmer.

Foto: Bennys gym

MENY