Kontroverser i Bergen

Like sikkert som at det regner i Bergen, vil festivalsjef Tor Fosse skape kontroverser med sitt årlige BIFF-filmprogram. Nå trosser han trusler om søksmål ved å vise ”incest-filmen” Skyggenes dal, og slipper samtidig to av årets mest kontroversielle sex-filmer løs på publikum.

Like sikkert som at det regner i Bergen, vil festivalsjef Tor Fosse skape kontroverser med sitt årlige BIFF-filmprogram. Nå trosser han trusler om søksmål ved å vise ”incest-filmen” Skyggenes dal, og slipper samtidig to av årets mest kontroversielle sex-filmer løs på publikum.

I fjor var det Gudenes kamp festivalsjef Tor Fosse trykket til sitt bryst, til stor ergrelse for enkelte bluferdige bergensere. I år blir det nok vanskeligere å si hvilke filmer det vil blåse friskest rundt. Det har allerede framkalt reaksjoner på den annonserte visningen av den norske dokumentaren Skyggenes dal, og lenge kunne det se ut som om den ville bli avlyst. Årsaken var at den angivelige overgriperen i filmen ikke ble funnet skyldig under rettsprosessen mot ham. Men nå har Fosse bestemt seg for å vise filmen likevel, og begrunner det med en grundig helhetsvurdering der han blant annet har holdt en dialog med denne ukjente personens advokat.

– Den angivelige overgriperen nevnes aldri med navn eller vises i filmen. Derfor mener jeg det er forsvarlig å vise filmen. Det er også viktig for meg å understreke at filmen ikke er tatt med bare fordi den er kontroversiell, men fordi den stiller viktige spørsmål.

Fosse kan også skilte med to av årets mest vellykkede skandalefilmer i BIFF-programmet. Den amerikanske independentfilmen Shortbus (foto) og den internasjonale antologifilmen Destricted gjorde begge furore under filmfestivalen i Cannes med sine skildringer av sex. I Shortbus spør regissør John Cameron Mitchell om hva som skjedde med newyorkerne mellom 11. september og det store strømsjokket som lammet den nordøstlige delen av USA i 2003. Mitchell mener det resulterte i mye sex, og i filmen viser han da også mange varianter av akkurat det.

Shortbus handler om den oppvåkningen mange newyorkere opplevde som følge av terroranslaget 11.09.01. Plutselig ble de klar over sin dødelighet og at livet er kort. Det er hva Mitchell forsøker å si noe om med sin film, og flere av skuespillerne kommer til Bergen, forteller Fosse.

På spørsmålet om hva som skiller BIFF-festivalen fra de andre norske filmfestivalene, peker Fosse nettopp på det engasjementet mange av de nevnte filmene skaper.

– Vi ønsker røske opp i folk med filmene vi viser. De skal skape debatt og engasjement og ikke bli møtt med skuldertrekninger. Ellers har vi ikke noen klart definert profil. Programmet er variert og omfattende. Da jeg sluttet som festivalsjef i Tromsø sa jeg at BIFF skulle være den samfunnsengasjerte festivalen, mens Tromsø tok seg av filmkunsten og Haugesund det kommersielle. Bergen er en universitetsby og det merkes på den interessen folk viser for særlig dokumentarfilmen, sier han.

En annen rebell som vies sentral plass i Bergen er den engelske komikeren Sacha Baron Cohen som har terget på seg Kasakhstans regjering i rollen som den usmakelige journalisten Borat i filmen med den uslåelige tittelen Borat: Cultural Learnings Of America For Make Benefit Glorious Nation Of Kasakhstan. På programmet til årets filmfestival finner vi også historien om det politiske etterspillet etter Lady Dianas død, i The Queen, regissert av Stephen Frears.
Årets utgave av BIFF kan også by på verdenspremiere på filmen om bysbarnet Ole Bull. Himmelstormeren er laget av Aslak Aarhus, og får premiere 22. oktober. Ellers vises filmer fra de fleste himmelstrøk, i tillegg til en rekke seminarer om alt fra tilstanden for amerikansk uavhengig film, norske mediers dekning av Amerika til ensretting av kulturen.

www.biff.no 18-25. oktober

Foto: Shortbus

Kontroverser i Bergen

Like sikkert som at det regner i Bergen, vil festivalsjef Tor Fosse skape kontroverser med sitt årlige BIFF-filmprogram. Nå trosser han trusler om søksmål ved å vise ”incest-filmen” Skyggenes dal, og slipper samtidig to av årets mest kontroversielle sex-filmer løs på publikum.

Like sikkert som at det regner i Bergen, vil festivalsjef Tor Fosse skape kontroverser med sitt årlige BIFF-filmprogram. Nå trosser han trusler om søksmål ved å vise ”incest-filmen” Skyggenes dal, og slipper samtidig to av årets mest kontroversielle sex-filmer løs på publikum.

I fjor var det Gudenes kamp festivalsjef Tor Fosse trykket til sitt bryst, til stor ergrelse for enkelte bluferdige bergensere. I år blir det nok vanskeligere å si hvilke filmer det vil blåse friskest rundt. Det har allerede framkalt reaksjoner på den annonserte visningen av den norske dokumentaren Skyggenes dal, og lenge kunne det se ut som om den ville bli avlyst. Årsaken var at den angivelige overgriperen i filmen ikke ble funnet skyldig under rettsprosessen mot ham. Men nå har Fosse bestemt seg for å vise filmen likevel, og begrunner det med en grundig helhetsvurdering der han blant annet har holdt en dialog med denne ukjente personens advokat.

– Den angivelige overgriperen nevnes aldri med navn eller vises i filmen. Derfor mener jeg det er forsvarlig å vise filmen. Det er også viktig for meg å understreke at filmen ikke er tatt med bare fordi den er kontroversiell, men fordi den stiller viktige spørsmål.

Fosse kan også skilte med to av årets mest vellykkede skandalefilmer i BIFF-programmet. Den amerikanske independentfilmen Shortbus (foto) og den internasjonale antologifilmen Destricted gjorde begge furore under filmfestivalen i Cannes med sine skildringer av sex. I Shortbus spør regissør John Cameron Mitchell om hva som skjedde med newyorkerne mellom 11. september og det store strømsjokket som lammet den nordøstlige delen av USA i 2003. Mitchell mener det resulterte i mye sex, og i filmen viser han da også mange varianter av akkurat det.

Shortbus handler om den oppvåkningen mange newyorkere opplevde som følge av terroranslaget 11.09.01. Plutselig ble de klar over sin dødelighet og at livet er kort. Det er hva Mitchell forsøker å si noe om med sin film, og flere av skuespillerne kommer til Bergen, forteller Fosse.

På spørsmålet om hva som skiller BIFF-festivalen fra de andre norske filmfestivalene, peker Fosse nettopp på det engasjementet mange av de nevnte filmene skaper.

– Vi ønsker røske opp i folk med filmene vi viser. De skal skape debatt og engasjement og ikke bli møtt med skuldertrekninger. Ellers har vi ikke noen klart definert profil. Programmet er variert og omfattende. Da jeg sluttet som festivalsjef i Tromsø sa jeg at BIFF skulle være den samfunnsengasjerte festivalen, mens Tromsø tok seg av filmkunsten og Haugesund det kommersielle. Bergen er en universitetsby og det merkes på den interessen folk viser for særlig dokumentarfilmen, sier han.

En annen rebell som vies sentral plass i Bergen er den engelske komikeren Sacha Baron Cohen som har terget på seg Kasakhstans regjering i rollen som den usmakelige journalisten Borat i filmen med den uslåelige tittelen Borat: Cultural Learnings Of America For Make Benefit Glorious Nation Of Kasakhstan. På programmet til årets filmfestival finner vi også historien om det politiske etterspillet etter Lady Dianas død, i The Queen, regissert av Stephen Frears.
Årets utgave av BIFF kan også by på verdenspremiere på filmen om bysbarnet Ole Bull. Himmelstormeren er laget av Aslak Aarhus, og får premiere 22. oktober. Ellers vises filmer fra de fleste himmelstrøk, i tillegg til en rekke seminarer om alt fra tilstanden for amerikansk uavhengig film, norske mediers dekning av Amerika til ensretting av kulturen.

www.biff.no 18-25. oktober

Foto: Shortbus

MENY