En amerikansk floke

På vei mot amerikansk premiere med Factotum har Bent Hamer måttet bytte distributør og bruke rådyre dollars. – Den amerikanske frykten for å bli saksøkt fører til en juridisk detaljfiksering som ville stoppet en hver norsk lansering i USA, mener Hamer.

På vei mot amerikansk premiere med Factotum har Bent Hamer måttet bytte distributør og bruke rådyre dollars. – Den amerikanske frykten for å bli saksøkt fører til en juridisk detaljfiksering som ville stoppet en hver norsk lansering i USA, mener Hamer.

På grunn av juridiske detaljproblemer er distributøren Picturehouse erstattet av filmprodusenten, tv-kanalen og distributøren Independent Film Channel (IFC), som også distribuerte Kitchen Stories (Salmer fra kjøkkenet). Bent Hamer, regissør og co-produsent på Factotum, mener både han og andre har mye å lære av erfaringen.

– Det har tatt lengre tid enn forventet. Vi jobbet med Picturehouse lenge, og dette er i det hele tatt en lang historie om levering: Distribusjonsdelen Picturehouse er eid av HBO og New Line Cinema, som igjen er eid av Time Warner. Og det har vært en kamp, med en detaljfiksering helt ned til rota på leveringer. For Time Warner jenker ikke på noe. Og mye av dette er drøyt, for å si det mildt. Men det er en interessant historie, særlig for de som vil ha film fra Europa ut i USA. Man må ha veldig mye klarert, noe vi ikke er vant til fra Europa. Ingen av filmene som produseres her i Norge ville kommet gjennom nåløyet i USA. Man må bruke veldig mye penger på advokater, og du vet aldri om du går klar, forteller han.

Samarbeidet med Picturehouse stoppet både på grunn av kontrakts- og copyrightproblemer.

– Hele Picturehouse’ legal departement, med jurister og andre, finleser og finner gjerne noe som ikke er slik de ønsker seg det. Er ikke kontraktordlyden tilfredsstillende, må man få 100 mennesker til å skrive kontraktene på nytt. Også hva gjelder copyrights på bakgrunner i filmen fikk vi problemer. Det gjaldt ting man ikke engang ser hva er uten å fryse bildet og zoome inn. For den som har copyright skal ha skrevet under. Alt skal være klarert. Dette er selvsagt viktig, men det er umulig å få klarert seg fra alle risikoer. I USA kan man bli saksøkt for den minste ting, og det medfører begrunnet frykt, mener Hamer.

Til slutt måtte samarbeidet avbrytes.

– Det kom til et punkt hvor det sa stopp. Hvis vi skulle få det klarert med Picturehouse, måtte vi ha investert enda mer penger. Både vi og Picturehouse var lei oss for at det ikke gikk. Men Factotum er ikke produsert med et studio i ryggen og et team på 200 mennesker. Vi har mye å lære av dette om hva det kan koste å lage film på denne måten. Det er veldig komplisert, tidkrevende og dyrt, forteller han.

Den nye distributøren IFC setter opp filmen i august, og Hamer tror ikke distributørbyttet vil få store konsekvenser for filmen på kino i USA.

– Vi valgte IFC og leverer til dem nå. Fire stykker ville ha filmen i Cannes, og IFC var ikke en gang en av dem. Picturehouse er større og har mer muskler med de store selskapene i ryggen. Men man kan ikke bare kjøre ut med kopier. Man må jobbe innenfor en ramme. IFC jobber som pokker, og vi vil ha premierer i LA og New York i begynnelsen av august. Jeg skal over for å gjøre presse i tre uker, sammen med Matt og Lili, og muligens Kristin Asbjørnsen, som slipper soundtracket til filmen på det anerkjente selskapet Milan, sier han.

Hamer mener en såkalt ”limited release” er det eneste rette for en film som Factotum.

– Den slags filmer kan ikke slippes i 3000 kopier. Det viktigste er å ha premiere i storbyer som New York og Los Angeles. Filmen er ingen blockbuster. Men vi vet at den får gode kritikker. Mange ble skrevet etter visningene i Cannes og Sundance. New York Times’ hovedanmelder skrev en blogg fra Cannes, og hvis han skriver anmeldelsen, får vi god kritikk der også. New York Times er utrolig viktig sånn sett. Antall kopier vurderes ettersom man bygger filmen opp. Men man må ikke tro at man får kjempepublikum, for det får man ikke på en sånn film. God kritikk er det viktigste, mener han.

Her kan du lese om de territorier hvor Factotum er lansert: IMDB

En amerikansk floke

På vei mot amerikansk premiere med Factotum har Bent Hamer måttet bytte distributør og bruke rådyre dollars. – Den amerikanske frykten for å bli saksøkt fører til en juridisk detaljfiksering som ville stoppet en hver norsk lansering i USA, mener Hamer.

På vei mot amerikansk premiere med Factotum har Bent Hamer måttet bytte distributør og bruke rådyre dollars. – Den amerikanske frykten for å bli saksøkt fører til en juridisk detaljfiksering som ville stoppet en hver norsk lansering i USA, mener Hamer.

På grunn av juridiske detaljproblemer er distributøren Picturehouse erstattet av filmprodusenten, tv-kanalen og distributøren Independent Film Channel (IFC), som også distribuerte Kitchen Stories (Salmer fra kjøkkenet). Bent Hamer, regissør og co-produsent på Factotum, mener både han og andre har mye å lære av erfaringen.

– Det har tatt lengre tid enn forventet. Vi jobbet med Picturehouse lenge, og dette er i det hele tatt en lang historie om levering: Distribusjonsdelen Picturehouse er eid av HBO og New Line Cinema, som igjen er eid av Time Warner. Og det har vært en kamp, med en detaljfiksering helt ned til rota på leveringer. For Time Warner jenker ikke på noe. Og mye av dette er drøyt, for å si det mildt. Men det er en interessant historie, særlig for de som vil ha film fra Europa ut i USA. Man må ha veldig mye klarert, noe vi ikke er vant til fra Europa. Ingen av filmene som produseres her i Norge ville kommet gjennom nåløyet i USA. Man må bruke veldig mye penger på advokater, og du vet aldri om du går klar, forteller han.

Samarbeidet med Picturehouse stoppet både på grunn av kontrakts- og copyrightproblemer.

– Hele Picturehouse’ legal departement, med jurister og andre, finleser og finner gjerne noe som ikke er slik de ønsker seg det. Er ikke kontraktordlyden tilfredsstillende, må man få 100 mennesker til å skrive kontraktene på nytt. Også hva gjelder copyrights på bakgrunner i filmen fikk vi problemer. Det gjaldt ting man ikke engang ser hva er uten å fryse bildet og zoome inn. For den som har copyright skal ha skrevet under. Alt skal være klarert. Dette er selvsagt viktig, men det er umulig å få klarert seg fra alle risikoer. I USA kan man bli saksøkt for den minste ting, og det medfører begrunnet frykt, mener Hamer.

Til slutt måtte samarbeidet avbrytes.

– Det kom til et punkt hvor det sa stopp. Hvis vi skulle få det klarert med Picturehouse, måtte vi ha investert enda mer penger. Både vi og Picturehouse var lei oss for at det ikke gikk. Men Factotum er ikke produsert med et studio i ryggen og et team på 200 mennesker. Vi har mye å lære av dette om hva det kan koste å lage film på denne måten. Det er veldig komplisert, tidkrevende og dyrt, forteller han.

Den nye distributøren IFC setter opp filmen i august, og Hamer tror ikke distributørbyttet vil få store konsekvenser for filmen på kino i USA.

– Vi valgte IFC og leverer til dem nå. Fire stykker ville ha filmen i Cannes, og IFC var ikke en gang en av dem. Picturehouse er større og har mer muskler med de store selskapene i ryggen. Men man kan ikke bare kjøre ut med kopier. Man må jobbe innenfor en ramme. IFC jobber som pokker, og vi vil ha premierer i LA og New York i begynnelsen av august. Jeg skal over for å gjøre presse i tre uker, sammen med Matt og Lili, og muligens Kristin Asbjørnsen, som slipper soundtracket til filmen på det anerkjente selskapet Milan, sier han.

Hamer mener en såkalt ”limited release” er det eneste rette for en film som Factotum.

– Den slags filmer kan ikke slippes i 3000 kopier. Det viktigste er å ha premiere i storbyer som New York og Los Angeles. Filmen er ingen blockbuster. Men vi vet at den får gode kritikker. Mange ble skrevet etter visningene i Cannes og Sundance. New York Times’ hovedanmelder skrev en blogg fra Cannes, og hvis han skriver anmeldelsen, får vi god kritikk der også. New York Times er utrolig viktig sånn sett. Antall kopier vurderes ettersom man bygger filmen opp. Men man må ikke tro at man får kjempepublikum, for det får man ikke på en sånn film. God kritikk er det viktigste, mener han.

Her kan du lese om de territorier hvor Factotum er lansert: IMDB

MENY