Overraskende norsk Cannes-deltakelse

Uro er ikke den typiske Cannesfilmen. Desto mer gledelig er det at filmen er tatt ut til det offisielle programmet. Nå gjelder det å gjøre filmen helt ferdig i tide, forteller regissør Stefan Faldbakken og teamet bak filmen.

Uro er ikke den typiske Cannesfilmen. Desto mer gledelig er det at filmen er tatt ut til det offisielle programmet. Nå gjelder det å gjøre filmen helt ferdig i tide, forteller regissør Stefan Faldbakken og teamet bak filmen.

Den norske spillefilmen Uro (foto) er tatt ut i det offisielle programmet under årets Cannes-festival. Det er fjerde gang på 30 år en norsk spillefilm får denne æren. Regissør og debutant Stefan Faldbakken er overveldet over utvelgelsen.

– Hva skal man si? Jeg har egentlig ikke ord. Dette er noe av det største som har skjedd meg. Det er helt uvirkelig å være med i den offisielle seleksjonen med debutfilmen, sier Faldbakken.

Han hadde ikke på noen måte forventet å bli valgt ut.

– Overhodet ikke. Filmen er handlingsdrevet, men har også en ambisjon om å fortelle en smalere, eksistensiell fortelling om hovedpersonen. Så dette er en anerkjennelse av det jeg ville med filmen, som har en spesiell og utfordrende slutt, der vi prøver å gå noen skritt videre. Og det ser ut til å virke. Dette er en stor anerkjennelse av det arbeidet vi har lagt ned, og utvelgelsen gir fantastisk oppmerksomhet rundt filmen og meg, sier han.

Han håper nå å få ferdigstilt filmen i tide.

– Det blir nå et veldig stort press på å få filmen ferdig. Vi må være ferdig en måned før vi skulle, og jeg vet ikke helt hvordan vi skal få det til. Vi har så vidt begynt med lyd og musikk. Det er mange stive blikk rundt meg akkurat nå, for å si det sånn. Jeg må kaste meg rundt og gå på en filmtest nå, OK?

Produsent Christian Fredrik Martin fikk den glade beskjeden over telefon og er overveldet. Men nå må han mane sine medarbeidere til ekstra innsats de kommende ukene.

– Det er mye jobb som ligger foran oss. Vi er egentlig ikke i rute til å rekke Cannes, men vi må sette alle kluter til og jobbe doble skift. Alle deler av filmen ligger nå separat, i lydetterarbeid og skannere. Og musikken er ikke spilt inn ennå, sier Martin.

Produsent Asle Vatn er stolt av å skrive norsk filmhistorie.

– Det har jo ikke vært en norsk film i programmet på mange år. Stefan visste ikke engang at vi var påmeldt, for vi hadde jo ikke regnet med dette. Filmen er jo ikke akkurat en festivalfilm, men en beinhard, voldsom actionfilm. Men at det funker i Cannes også er herlig. Men jeg vet ikke hvordan vi skal rekke det. Det blir helt psycho, sier han.

Premieren av Uro vil ikke bli flyttet, så først den 25. august vil det norske publikum få sett filmen.

Jan Erik Holst, avdelingsdirektør i utenlandsavdelingen i Norsk filminstitutt, er også overrasket over utvelgelsen.

– Jeg synes det er meget gledelig og uventet utvelgelse. Uventet fordi Uro kanskje ikke er en type film man hadde trodd hoveddelen av Cannes ville ha. Jeg ville heller trodd den passet i Quinzaine eller Kritikeruken. Men dette betyr at franskmennene nå gir mer oppmerksomhet rundt sosialt og politisk engasjerte filmer, og derfor er det desto mer gledelig at den glir rett inn i hovedkonkurransen. Det borger godt for skandinavisk films comeback i Cannes, sier han.

Han mener det er en ære å bli plukket ut i hovedprogrammet.

– Tittelen Un certain regard betyr ”et spesielt blikk”, og i programmet deltar filmer festivalen gjerne vil vise, men som ikke har fått plass i hovedprogrammet. Dette er gjerne filmer som er annerledes i form og stil. Denne serien har eksistert i en god del år, og ble opprettet som et mottrekk mot de andre selvstendige seksjonene i Cannes, som fra slutten av 1960-tallet opprettet en egen regissørserie, en motfestival med egen programmering og profil. Pågangen til Cannes er stor, og med en ekstra offisiell serie får festivalen vist alle de filmene den vil vise. Hvis man er ny og ukjent er det vanskelig å få plass i selve hovedkonkurransen, forteller han.

Bobbie Peers kortfilm Sniffer skal også delta i hovedkonkurransen i Cannes i år. Filmene til Cannes-sideprogrammet Kritikeruken offentliggjøres neste uke. Tidligere Cannes-deltaker Jens Liens Den brysomme mannen, med kinopremiere 26. mai, og Christopher Nielsens Slipp Jimmy fri, med kinopremiere i dag, er hete kandidater til å bli med der. Cannes 2006 kan bli et historisk godt norsk år.

Tidligere har Anja Breiens langfilm ”Arven” (1979) og Jens Liens kortfilmer ”Døren som ikke smakk” (2000) og ”Naturlige briller” (2001) deltatt i den offisielle hovedkonkurransen i Cannes. Vibeke Løkkebergs ”Hud” (1987), Unni Straumes kortfilm ”Avsporing” (1993) og langfilm Drømspel (1994) har deltatt i Un certain regard, som også er en del av hovedprogrammet.

Overraskende norsk Cannes-deltakelse

Uro er ikke den typiske Cannesfilmen. Desto mer gledelig er det at filmen er tatt ut til det offisielle programmet. Nå gjelder det å gjøre filmen helt ferdig i tide, forteller regissør Stefan Faldbakken og teamet bak filmen.

Uro er ikke den typiske Cannesfilmen. Desto mer gledelig er det at filmen er tatt ut til det offisielle programmet. Nå gjelder det å gjøre filmen helt ferdig i tide, forteller regissør Stefan Faldbakken og teamet bak filmen.

Den norske spillefilmen Uro (foto) er tatt ut i det offisielle programmet under årets Cannes-festival. Det er fjerde gang på 30 år en norsk spillefilm får denne æren. Regissør og debutant Stefan Faldbakken er overveldet over utvelgelsen.

– Hva skal man si? Jeg har egentlig ikke ord. Dette er noe av det største som har skjedd meg. Det er helt uvirkelig å være med i den offisielle seleksjonen med debutfilmen, sier Faldbakken.

Han hadde ikke på noen måte forventet å bli valgt ut.

– Overhodet ikke. Filmen er handlingsdrevet, men har også en ambisjon om å fortelle en smalere, eksistensiell fortelling om hovedpersonen. Så dette er en anerkjennelse av det jeg ville med filmen, som har en spesiell og utfordrende slutt, der vi prøver å gå noen skritt videre. Og det ser ut til å virke. Dette er en stor anerkjennelse av det arbeidet vi har lagt ned, og utvelgelsen gir fantastisk oppmerksomhet rundt filmen og meg, sier han.

Han håper nå å få ferdigstilt filmen i tide.

– Det blir nå et veldig stort press på å få filmen ferdig. Vi må være ferdig en måned før vi skulle, og jeg vet ikke helt hvordan vi skal få det til. Vi har så vidt begynt med lyd og musikk. Det er mange stive blikk rundt meg akkurat nå, for å si det sånn. Jeg må kaste meg rundt og gå på en filmtest nå, OK?

Produsent Christian Fredrik Martin fikk den glade beskjeden over telefon og er overveldet. Men nå må han mane sine medarbeidere til ekstra innsats de kommende ukene.

– Det er mye jobb som ligger foran oss. Vi er egentlig ikke i rute til å rekke Cannes, men vi må sette alle kluter til og jobbe doble skift. Alle deler av filmen ligger nå separat, i lydetterarbeid og skannere. Og musikken er ikke spilt inn ennå, sier Martin.

Produsent Asle Vatn er stolt av å skrive norsk filmhistorie.

– Det har jo ikke vært en norsk film i programmet på mange år. Stefan visste ikke engang at vi var påmeldt, for vi hadde jo ikke regnet med dette. Filmen er jo ikke akkurat en festivalfilm, men en beinhard, voldsom actionfilm. Men at det funker i Cannes også er herlig. Men jeg vet ikke hvordan vi skal rekke det. Det blir helt psycho, sier han.

Premieren av Uro vil ikke bli flyttet, så først den 25. august vil det norske publikum få sett filmen.

Jan Erik Holst, avdelingsdirektør i utenlandsavdelingen i Norsk filminstitutt, er også overrasket over utvelgelsen.

– Jeg synes det er meget gledelig og uventet utvelgelse. Uventet fordi Uro kanskje ikke er en type film man hadde trodd hoveddelen av Cannes ville ha. Jeg ville heller trodd den passet i Quinzaine eller Kritikeruken. Men dette betyr at franskmennene nå gir mer oppmerksomhet rundt sosialt og politisk engasjerte filmer, og derfor er det desto mer gledelig at den glir rett inn i hovedkonkurransen. Det borger godt for skandinavisk films comeback i Cannes, sier han.

Han mener det er en ære å bli plukket ut i hovedprogrammet.

– Tittelen Un certain regard betyr ”et spesielt blikk”, og i programmet deltar filmer festivalen gjerne vil vise, men som ikke har fått plass i hovedprogrammet. Dette er gjerne filmer som er annerledes i form og stil. Denne serien har eksistert i en god del år, og ble opprettet som et mottrekk mot de andre selvstendige seksjonene i Cannes, som fra slutten av 1960-tallet opprettet en egen regissørserie, en motfestival med egen programmering og profil. Pågangen til Cannes er stor, og med en ekstra offisiell serie får festivalen vist alle de filmene den vil vise. Hvis man er ny og ukjent er det vanskelig å få plass i selve hovedkonkurransen, forteller han.

Bobbie Peers kortfilm Sniffer skal også delta i hovedkonkurransen i Cannes i år. Filmene til Cannes-sideprogrammet Kritikeruken offentliggjøres neste uke. Tidligere Cannes-deltaker Jens Liens Den brysomme mannen, med kinopremiere 26. mai, og Christopher Nielsens Slipp Jimmy fri, med kinopremiere i dag, er hete kandidater til å bli med der. Cannes 2006 kan bli et historisk godt norsk år.

Tidligere har Anja Breiens langfilm ”Arven” (1979) og Jens Liens kortfilmer ”Døren som ikke smakk” (2000) og ”Naturlige briller” (2001) deltatt i den offisielle hovedkonkurransen i Cannes. Vibeke Løkkebergs ”Hud” (1987), Unni Straumes kortfilm ”Avsporing” (1993) og langfilm Drømspel (1994) har deltatt i Un certain regard, som også er en del av hovedprogrammet.

MENY