Berlin-film knuser videovinduet

Michael Winterbottoms film The road to Guantánamo har fått massiv medieomtale i Berlin for det politiske innholdet. Men det er i filmens distribusjonsplan at det virkelige sprengstoffet ligger.

Michael Winterbottoms film The road to Guantánamo har fått massiv medieomtale i Berlin for det politiske innholdet. Men det er i filmens distribusjonsplan at det virkelige sprengstoffet ligger.

Michael Winterbottoms film The road to Guantánamo er blitt en av Berlinfestivalens mest omtalte filmer. Men så langt er det det politiske konfliktstoffet i filmen den internasjonale pressen har fokusert på. Filmen skildrer i dokumentarisk form hvordan tre britiske muslimer ble tatt til fange etter den vestlige invasjonen av Afghanistan. Etter hvert ble de fraktet til den amerikanske basen på Guantánamo, der de satt flere år i fangenskap, uten noen tiltale eller dom, og ble utsatt for tortur.

Men bak det politiske konfliktstoffet trer det nå fram et element ved lanseringen av filmen som er minst like kontroversielt. The road to Guantánamo blir nemlig filmhistoriens første langfilm som distribueres gjennom alle eksisterende visningsplatformer samtidig. Det er et banebrytende valg som mange i kinobransjen frykter vil ryste grunnvollene i filmindustriens tradisjonelle og trinnvise tilnærming til distribusjon.

Det siste året har vi også i Norge merket at tiden mellom en kinopremiere og DVD-lansering er blitt stadig kortere, og at kinobransjen kjemper en hard kamp internasjonalt for å beholde vinduet – både i forhold til DVD og fjernsynsvisning. Men med et synkende kinopublikum og stadig bedre hjemmekino-teknologi, er det bare et spørsmål om tid før denne trinnvise distribusjonen vil opphøre i sin nåværende form. Og med The road to Guantánamo har regissør Winterbottom og produsent Andrew Eaton kastet en prøvestein mot videovinduet som neppe vil knuse det, men som vil kunne skape avgjørende presedens.

The road to Guantánamo vil bli lansert 9. mars på tv-kanalen Channel 4, og dagen etter på henholdsvis kino, DVD og internett. Winterbottom blir med dette litt mer historisk enn sin amerikanske kollega Steven Soderbergh, som i forrige måned lanserte filmen Bubble samtidig på kino, fjernsyn og DVD – men ikke på internett.
Soderberghs beslutning framprovoserte sterke reaksjoner innad i den amerikanske filmindustrien. Mange mente at den nye distribusjonsmåten ville legge kinobransjen i ruiner. Reaksjonene på Winterbottoms beslutning har foreløpig latt vente på seg i Berlin. Kanskje står filmindustrien til påske likevel?

Berlin-film knuser videovinduet

Michael Winterbottoms film The road to Guantánamo har fått massiv medieomtale i Berlin for det politiske innholdet. Men det er i filmens distribusjonsplan at det virkelige sprengstoffet ligger.

Michael Winterbottoms film The road to Guantánamo har fått massiv medieomtale i Berlin for det politiske innholdet. Men det er i filmens distribusjonsplan at det virkelige sprengstoffet ligger.

Michael Winterbottoms film The road to Guantánamo er blitt en av Berlinfestivalens mest omtalte filmer. Men så langt er det det politiske konfliktstoffet i filmen den internasjonale pressen har fokusert på. Filmen skildrer i dokumentarisk form hvordan tre britiske muslimer ble tatt til fange etter den vestlige invasjonen av Afghanistan. Etter hvert ble de fraktet til den amerikanske basen på Guantánamo, der de satt flere år i fangenskap, uten noen tiltale eller dom, og ble utsatt for tortur.

Men bak det politiske konfliktstoffet trer det nå fram et element ved lanseringen av filmen som er minst like kontroversielt. The road to Guantánamo blir nemlig filmhistoriens første langfilm som distribueres gjennom alle eksisterende visningsplatformer samtidig. Det er et banebrytende valg som mange i kinobransjen frykter vil ryste grunnvollene i filmindustriens tradisjonelle og trinnvise tilnærming til distribusjon.

Det siste året har vi også i Norge merket at tiden mellom en kinopremiere og DVD-lansering er blitt stadig kortere, og at kinobransjen kjemper en hard kamp internasjonalt for å beholde vinduet – både i forhold til DVD og fjernsynsvisning. Men med et synkende kinopublikum og stadig bedre hjemmekino-teknologi, er det bare et spørsmål om tid før denne trinnvise distribusjonen vil opphøre i sin nåværende form. Og med The road to Guantánamo har regissør Winterbottom og produsent Andrew Eaton kastet en prøvestein mot videovinduet som neppe vil knuse det, men som vil kunne skape avgjørende presedens.

The road to Guantánamo vil bli lansert 9. mars på tv-kanalen Channel 4, og dagen etter på henholdsvis kino, DVD og internett. Winterbottom blir med dette litt mer historisk enn sin amerikanske kollega Steven Soderbergh, som i forrige måned lanserte filmen Bubble samtidig på kino, fjernsyn og DVD – men ikke på internett.
Soderberghs beslutning framprovoserte sterke reaksjoner innad i den amerikanske filmindustrien. Mange mente at den nye distribusjonsmåten ville legge kinobransjen i ruiner. Reaksjonene på Winterbottoms beslutning har foreløpig latt vente på seg i Berlin. Kanskje står filmindustrien til påske likevel?

MENY