Viva Bandidas!

De har drømt siden barndommen – men snart kan de våkne. Regissørduoen Joachim Rønning og Espen Sandberg er på nyåret premiereklare med sin første film fra drømmefabrikken – western-actionkomedien Bandidas, med Salma Hayek og Penélope Cruz i hovedrollene.

De har drømt siden barndommen – men snart kan de våkne. Regissørduoen Joachim Rønning og Espen Sandberg er på nyåret premiereklare med sin første film fra drømmefabrikken – western-actionkomedien Bandidas, med Salma Hayek og Penélope Cruz i hovedrollene.

I Norge er Joachim Rønning og Espen Sandberg best kjent for Solo-reklamen Skihopper’n (der lyset blir slått av midt i svevet) og Superbowl-reklamen for Budweiser fra 2000. For regissørene har reklamebakgrunnen vært kjempeviktig for å kunne gjennomføre en storfilm med et budsjett på svimlende 35 millioner dollar – eller var det euro?

– Vi er på et filmsett en gang i måneden, gjerne på store sett i USA, og holder oss varme, sier Sandberg.

– Vi lærer å være effektive i historiefortellingen, mener Rønning.

– Vi blir presise og vet hva vi skal fokusere på, sier Sandberg.

– Det er viktig, fordi publikum blir smartere og smartere, mener Rønning.

Disse guttene er tydelig vant til å utfylle hverandre. I en oftest rask klipperytme.

– Men vi har også laget 45 sekunders reklamer kun bestående av ett klipp. Man lærer mye av reklamefilmer, sier Rønning.

Som regissørduo er Roenberg (Rønning + Sandberg) mer Wachowski enn Wam & Vennerød, og mer Coen enn Dardenne. De store heltene er actionfantastene Steven Spielberg og Luc Besson. Sistnevnte har skrevet og produsert Bandidas, som er den dyreste produksjonen som noensinne er regissert av norske filmskapere.

– Luc er en svært sjenerøs og fantastisk mentor, som er utrolig dyktig og har en kapasitet jeg ikke vet om noen andre som har: han skriver, produserer og regisserer, har total oversikt og tar alle innspill seriøst, sier Sandberg.

– Også er han et dramaturgisk geni, mener Rønning.

En god og en dårlig nyhet

Joachim og Espen har kjent hverandre siden barneårene i Sandefjord, og de gikk sammen på filmskole i Sverige tidlig på 1990-tallet.

– Reklamefilm var ikke det vi tenkte på etter filmskolen. Men vi begynte profesjonelt i 1996, og vi fikk etter hvert representasjon av agenter hos produksjonsselskaper i Europa, og senere i USA. I Frankrike har vi siden 2000 vært representert av Dog Productions, som er Luc Bessons reklamefilmselskap, og som holder til i samme hus som Europa Corp, spillefilmselskapet hans. Vi fikk ved flere anledninger møte ham bakveien, ved at vi tjente penger for ham. Han så showreel’en vår, og vi kom med et spillefilmmanus, som han likte. Manuset het The Lake, skrevet sammen med min bror, Andreas Rønning. Vi holdt på med det et år eller to, og filmen var nær ved å bli realisert, sier Rønning.

Sandberg nikker anerkjennende.

– Men Luc ringte oss en dag mens vi var på et reklamefilmoppdrag utenfor San Francisco, og sa at han hadde en god og en dårlig nyhet. Den dårlige nyheten var at det ikke ble noe av The Lake – den gode var at han hadde en film med Salma Hayek og Penélope Cruz til oss, forteller Rønning.

Da var det gjort.

Vil du lese hele saken? Slå til på vårt abonnementstilbud nå før nyttår – for neste år øker prisen. Du får denne siste jubileumsutgaven med på kjøpet.
TEGN ABONNEMENT

Foto: Europe Corp

Viva Bandidas!

De har drømt siden barndommen – men snart kan de våkne. Regissørduoen Joachim Rønning og Espen Sandberg er på nyåret premiereklare med sin første film fra drømmefabrikken – western-actionkomedien Bandidas, med Salma Hayek og Penélope Cruz i hovedrollene.

De har drømt siden barndommen – men snart kan de våkne. Regissørduoen Joachim Rønning og Espen Sandberg er på nyåret premiereklare med sin første film fra drømmefabrikken – western-actionkomedien Bandidas, med Salma Hayek og Penélope Cruz i hovedrollene.

I Norge er Joachim Rønning og Espen Sandberg best kjent for Solo-reklamen Skihopper’n (der lyset blir slått av midt i svevet) og Superbowl-reklamen for Budweiser fra 2000. For regissørene har reklamebakgrunnen vært kjempeviktig for å kunne gjennomføre en storfilm med et budsjett på svimlende 35 millioner dollar – eller var det euro?

– Vi er på et filmsett en gang i måneden, gjerne på store sett i USA, og holder oss varme, sier Sandberg.

– Vi lærer å være effektive i historiefortellingen, mener Rønning.

– Vi blir presise og vet hva vi skal fokusere på, sier Sandberg.

– Det er viktig, fordi publikum blir smartere og smartere, mener Rønning.

Disse guttene er tydelig vant til å utfylle hverandre. I en oftest rask klipperytme.

– Men vi har også laget 45 sekunders reklamer kun bestående av ett klipp. Man lærer mye av reklamefilmer, sier Rønning.

Som regissørduo er Roenberg (Rønning + Sandberg) mer Wachowski enn Wam & Vennerød, og mer Coen enn Dardenne. De store heltene er actionfantastene Steven Spielberg og Luc Besson. Sistnevnte har skrevet og produsert Bandidas, som er den dyreste produksjonen som noensinne er regissert av norske filmskapere.

– Luc er en svært sjenerøs og fantastisk mentor, som er utrolig dyktig og har en kapasitet jeg ikke vet om noen andre som har: han skriver, produserer og regisserer, har total oversikt og tar alle innspill seriøst, sier Sandberg.

– Også er han et dramaturgisk geni, mener Rønning.

En god og en dårlig nyhet

Joachim og Espen har kjent hverandre siden barneårene i Sandefjord, og de gikk sammen på filmskole i Sverige tidlig på 1990-tallet.

– Reklamefilm var ikke det vi tenkte på etter filmskolen. Men vi begynte profesjonelt i 1996, og vi fikk etter hvert representasjon av agenter hos produksjonsselskaper i Europa, og senere i USA. I Frankrike har vi siden 2000 vært representert av Dog Productions, som er Luc Bessons reklamefilmselskap, og som holder til i samme hus som Europa Corp, spillefilmselskapet hans. Vi fikk ved flere anledninger møte ham bakveien, ved at vi tjente penger for ham. Han så showreel’en vår, og vi kom med et spillefilmmanus, som han likte. Manuset het The Lake, skrevet sammen med min bror, Andreas Rønning. Vi holdt på med det et år eller to, og filmen var nær ved å bli realisert, sier Rønning.

Sandberg nikker anerkjennende.

– Men Luc ringte oss en dag mens vi var på et reklamefilmoppdrag utenfor San Francisco, og sa at han hadde en god og en dårlig nyhet. Den dårlige nyheten var at det ikke ble noe av The Lake – den gode var at han hadde en film med Salma Hayek og Penélope Cruz til oss, forteller Rønning.

Da var det gjort.

Vil du lese hele saken? Slå til på vårt abonnementstilbud nå før nyttår – for neste år øker prisen. Du får denne siste jubileumsutgaven med på kjøpet.
TEGN ABONNEMENT

Foto: Europe Corp

MENY