Kinofilmen gjenoppstår

Det siste året har bransjen ropt ulv og kinoens framtid ble dømt nord og ned. Men det var før Charlie og sjokoladefabrikken, Harry Potter og King Kong.

Det siste året har bransjen ropt ulv og kinoens framtid ble dømt nord og ned. Men det var før Charlie og sjokoladefabrikken, Harry Potter og King Kong.

Lene Løken, direktør i Film & Kino, mener mange ikke så det større bildet og var for fokusert på det kortsiktige nyhetsbildet.

–Vi ser at det var en altfor kortsiktig reaksjon, et jump to conclusion fordi flere filmer sviktet etter hverandre. Det vi opplevde på slutten av fjoråret og første halvår i år var filmtørke i Hollywood, noe som medfører at folk gjør noe annet, som å se en dvd hjemme. Vi er avhengig av de store lokomotivene. Det er fortsatt nedgang, men innenfor normale svingninger. Jeg har hele tiden sagt at vi befinner oss innenfor normalen. Det går opp og ned i kinoverden, og kinobesøket er mer filmavhengig nå enn før. Folk går på kino for å se en spesiell film, ikke for å gå på kino. Hvis tilbudet er for dårlig og storfilmer flopper, går ikke folk på kino, sier hun.

Løken tror mange blir hjemme når lokomotivene kræsjer.

– Den nye trenden er at film i dag finnes i flere kanaler. Man kan se klassikere og nyere filmer på dvd og TV – og man vil i fremtiden kunne laste dem ned. Folk behøver ikke å gå på kino. For at du likevel skal velge kino, må den filmen som går i øyeblikket være attraktiv for deg. Og da må også kinoene selv fremstå som et attraktivt tilbud. Kinoene er mer og mer avhengig av å fremstå som det store møtestedet der filmen er satt i en spesiell ramme. For det finnes mange grunner til å gå på kino: Det er der filmen er størst og best, og det er der du ser den sammen med andre i en kulturell og sosial setting, mener hun.

Guttorm Petterson, leder av Norske Filmbyråers Forening, mener reaksjonene var dels på sin plass.

– Både ja og nei. Dette er svingninger som kommer, avhengig av filmtilgangen. Jeg så i vår at det ville komme store filmer på høsten og var ikke så bekymret. Jeg var ikke blant dem som skrek høyest, men jeg så en nedgang på fem til sju prosent, som er mer normalt. Men den markante nedgangen i Norge og internasjonalt er et varsku. Man klarer aldri å oppveie mangel på lokomotiver, når 20 titler utgjør 80 prosent av omsetningen. Man er svært avhengig av disse, og hvis de svikter, slår det ut på statistikken. Men man må ikke konkludere for fort. Mange mente at trenden ville fortsette, men det var litt kortsiktig tenkt. Det ser ut til å ta seg opp nå. Men når kinoprisene går opp og dvd-prisene går ned kan det i lengre perspektiv bli slik at folk heller blir hjemme og ser film. Igjen er det for tidlig å konkludere med at det er det som skjer. Men det fins faresignaler, sier han.

Med filmer i andre halvår som Madagaskar, Charlie og sjokoladefabrikken, Harry Potter og ildbegeret, King Kong og Legenden om Narnia – Løven, heksa og klesskapet har besøket tatt seg opp.

– Man er avhengig av de store lokomotivene. Men vi får ikke så mye glede av King Kong og Narnia, som kommer så sent på året. Det er litt tilfeldig hvordan man deler inn året. De vil jo gi en flying start på 2006, sier Petterson.

De ti mest besøkte filmene i 2005:

1. Charlie og sjokoladefabrikken 741 600
2. Madagaskar 595 392
3. Harry Potter og ildbegeret 531 508
4. Star Wars: Episode III 319 681
5. Elsk meg i morgen 309 314
6. Mr. and Mrs. Smith 296 139
7. Der Untergang 264 355
8. Stor ståhai 218 415
9. Ole Brumm og heffalompen 213 678
10. Robotene 203 738

Pr. 13.12.05 (www.filmweb.no)

Kinofilmen gjenoppstår

Det siste året har bransjen ropt ulv og kinoens framtid ble dømt nord og ned. Men det var før Charlie og sjokoladefabrikken, Harry Potter og King Kong.

Det siste året har bransjen ropt ulv og kinoens framtid ble dømt nord og ned. Men det var før Charlie og sjokoladefabrikken, Harry Potter og King Kong.

Lene Løken, direktør i Film & Kino, mener mange ikke så det større bildet og var for fokusert på det kortsiktige nyhetsbildet.

–Vi ser at det var en altfor kortsiktig reaksjon, et jump to conclusion fordi flere filmer sviktet etter hverandre. Det vi opplevde på slutten av fjoråret og første halvår i år var filmtørke i Hollywood, noe som medfører at folk gjør noe annet, som å se en dvd hjemme. Vi er avhengig av de store lokomotivene. Det er fortsatt nedgang, men innenfor normale svingninger. Jeg har hele tiden sagt at vi befinner oss innenfor normalen. Det går opp og ned i kinoverden, og kinobesøket er mer filmavhengig nå enn før. Folk går på kino for å se en spesiell film, ikke for å gå på kino. Hvis tilbudet er for dårlig og storfilmer flopper, går ikke folk på kino, sier hun.

Løken tror mange blir hjemme når lokomotivene kræsjer.

– Den nye trenden er at film i dag finnes i flere kanaler. Man kan se klassikere og nyere filmer på dvd og TV – og man vil i fremtiden kunne laste dem ned. Folk behøver ikke å gå på kino. For at du likevel skal velge kino, må den filmen som går i øyeblikket være attraktiv for deg. Og da må også kinoene selv fremstå som et attraktivt tilbud. Kinoene er mer og mer avhengig av å fremstå som det store møtestedet der filmen er satt i en spesiell ramme. For det finnes mange grunner til å gå på kino: Det er der filmen er størst og best, og det er der du ser den sammen med andre i en kulturell og sosial setting, mener hun.

Guttorm Petterson, leder av Norske Filmbyråers Forening, mener reaksjonene var dels på sin plass.

– Både ja og nei. Dette er svingninger som kommer, avhengig av filmtilgangen. Jeg så i vår at det ville komme store filmer på høsten og var ikke så bekymret. Jeg var ikke blant dem som skrek høyest, men jeg så en nedgang på fem til sju prosent, som er mer normalt. Men den markante nedgangen i Norge og internasjonalt er et varsku. Man klarer aldri å oppveie mangel på lokomotiver, når 20 titler utgjør 80 prosent av omsetningen. Man er svært avhengig av disse, og hvis de svikter, slår det ut på statistikken. Men man må ikke konkludere for fort. Mange mente at trenden ville fortsette, men det var litt kortsiktig tenkt. Det ser ut til å ta seg opp nå. Men når kinoprisene går opp og dvd-prisene går ned kan det i lengre perspektiv bli slik at folk heller blir hjemme og ser film. Igjen er det for tidlig å konkludere med at det er det som skjer. Men det fins faresignaler, sier han.

Med filmer i andre halvår som Madagaskar, Charlie og sjokoladefabrikken, Harry Potter og ildbegeret, King Kong og Legenden om Narnia – Løven, heksa og klesskapet har besøket tatt seg opp.

– Man er avhengig av de store lokomotivene. Men vi får ikke så mye glede av King Kong og Narnia, som kommer så sent på året. Det er litt tilfeldig hvordan man deler inn året. De vil jo gi en flying start på 2006, sier Petterson.

De ti mest besøkte filmene i 2005:

1. Charlie og sjokoladefabrikken 741 600
2. Madagaskar 595 392
3. Harry Potter og ildbegeret 531 508
4. Star Wars: Episode III 319 681
5. Elsk meg i morgen 309 314
6. Mr. and Mrs. Smith 296 139
7. Der Untergang 264 355
8. Stor ståhai 218 415
9. Ole Brumm og heffalompen 213 678
10. Robotene 203 738

Pr. 13.12.05 (www.filmweb.no)

MENY