Italiensk film i dyp krise

Da Berlusconi-regjeringen trakk tilbake støtte til et tyvetalls langfilmer gikk italienske regissører til sak. Nå har de vunnet, men krisen i italiensk film vedvarer, med en nedgang i all produksjon i 2005 på hele 70 prosent.

Da Berlusconi-regjeringen trakk tilbake støtte til et tyvetalls langfilmer gikk italienske regissører til sak. Nå har de vunnet, men krisen i italiensk film vedvarer, med en nedgang i all produksjon i 2005 på hele 70 prosent.

En gruppe italienske regi-debutanter, som kaller seg Gruppo 16/12, gikk til sak mot det italienske kulturdepartementet da midler de var tildelt ble trukket tilbake tidligere i år. Det er Screen som melder om dette.

Årsaken til at midler til 20 langfilmprosjekter helt uventet ble holdt tilbake, er den pågående krisen i italiensk film som skyldes nedskjæringene som Berlusconi-regjeringen har foretatt de siste årene. Krisen har ført til 70 prosent nedgang i produksjon av film i 2005, fra 95 filmer i 2003 til 28 filmer i inneværende år.

Situasjonen beskrives som dramatisk av den italienske filmbransjen, som nå venter på at den nye filmloven skal vedtas i parlamentet. Mange frykter at den nye loven vil forverre krisen, siden det hersker dyp politisk splittelse, og noen av endringene i loven er erklært som ”ukonstitusjonelle” av en domstol.
API, en sammenslutning av uavhengige film- og tv-produsenter i Italia, mener det nye lovforslaget vil kunne tilføre den italienske filme ”et dødelig slag”.

Under filmfestivalen i Venezia i september vil en film av Gruppo 16/12 bli vist i sideprogrammet Venice Directors Fortnight, der de gjennom 8 kortfilmer kommenterer myndighetenes filmpolitikk.

Relaterte artikler:
CITIZEN BERLUSCONI
TURBULENT I VENEZIA

Italiensk film i dyp krise

Da Berlusconi-regjeringen trakk tilbake støtte til et tyvetalls langfilmer gikk italienske regissører til sak. Nå har de vunnet, men krisen i italiensk film vedvarer, med en nedgang i all produksjon i 2005 på hele 70 prosent.

Da Berlusconi-regjeringen trakk tilbake støtte til et tyvetalls langfilmer gikk italienske regissører til sak. Nå har de vunnet, men krisen i italiensk film vedvarer, med en nedgang i all produksjon i 2005 på hele 70 prosent.

En gruppe italienske regi-debutanter, som kaller seg Gruppo 16/12, gikk til sak mot det italienske kulturdepartementet da midler de var tildelt ble trukket tilbake tidligere i år. Det er Screen som melder om dette.

Årsaken til at midler til 20 langfilmprosjekter helt uventet ble holdt tilbake, er den pågående krisen i italiensk film som skyldes nedskjæringene som Berlusconi-regjeringen har foretatt de siste årene. Krisen har ført til 70 prosent nedgang i produksjon av film i 2005, fra 95 filmer i 2003 til 28 filmer i inneværende år.

Situasjonen beskrives som dramatisk av den italienske filmbransjen, som nå venter på at den nye filmloven skal vedtas i parlamentet. Mange frykter at den nye loven vil forverre krisen, siden det hersker dyp politisk splittelse, og noen av endringene i loven er erklært som ”ukonstitusjonelle” av en domstol.
API, en sammenslutning av uavhengige film- og tv-produsenter i Italia, mener det nye lovforslaget vil kunne tilføre den italienske filme ”et dødelig slag”.

Under filmfestivalen i Venezia i september vil en film av Gruppo 16/12 bli vist i sideprogrammet Venice Directors Fortnight, der de gjennom 8 kortfilmer kommenterer myndighetenes filmpolitikk.

Relaterte artikler:
CITIZEN BERLUSCONI
TURBULENT I VENEZIA

MENY