Danskene inntar Cannes

Tre danske filmer er foreløpig kommet med i filmfestivalen i Cannes, mens de norske fortsatt står på vent. Årets festival har både rom for ”klassisk film” og ”auteurfilm”, hevder festivalsjefen, som håper å komme kritikken fra de siste årene i møte.

Tre danske filmer er foreløpig kommet med i filmfestivalen i Cannes, mens de norske fortsatt står på vent. Årets festival har både rom for ”klassisk film” og ”auteurfilm”, hevder festivalsjefen, som håper å komme kritikken fra de siste årene i møte.

Dansk film og Lars von Trier er som vanlig godt representert i årets filmprogram i Cannes. Von Trier er nesten selvskreven i hovedkonkurransen, og har i år fått følge av Dagur Káris skjeve komedie ”Voksne mennesker” i sideprogrammet Un Certain Regard, mens Robert Depuis’ korte animasjonsfilm ”Exit” er tatt ut til serien Cinéfondation, som presenterer filmer fra filmskoler. Både ”Factotum”, ”Naboer” og ”Vinterkyss” er sett av festivalledelsen, og er etter hva Rush Print erfarer vurdert for sideprogrammene Kritikeruken og ”Regissørenes fjortendagers uke” (Directors fortnight), som ikke offentliggjøres før i midten av neste uke. Som det kom fram av Rush Prints forrige nyhetsbrev har det franske bransjebladet Film Francais antydet at Bent Hamers film har kommet med i ”Regissørenes fjortendagers uke”.

Blant de i alt 20 filmene i hovedprogrammet konkurrerer Lars von Trier med profilerte amerikanske filmskapere som Gus Van Sant (som vant Gullpalmen i 2003 for ”Elephant”), Jim Jarmusch, den debuterende skuespiller-regissøren Tommy Lee Jones, i tillegg til Robert Rodriguez og Frank Miller. Andre utfordrerere til Gullpalmen er tyskeren Wim Wenders, kanadierne Atom Egoyan og David Cronenberg, østerrikeren Michael Haneke, den taiwanesiske veteran Hou Hsiao-Hsien og de belgiske Dardenne-brødrene som vant Gullpalmen i 1999 for ”Rosetta”. Andre viktige navn i sideprogrammet Un Certain Regard er franskmannen François Ozon og koreaneren Kim Ki-Duk, mens George Lucas ”Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith” vil få europeisk premiere på festivalen utenfor konkurranse. Det samme får Woody Allens nye film “Matchpoint”.

Festivalens kunstneriske leder Thierry Frémaux og hans stab har sett 1.540 spillefilm fra i alt 97 land, og fremhever festivalens fokus på ”verdensfilmen”. De siste årene har Cannes-festivalen høstet kritikk for sin ”smale” programpolitikk, med fokus på hva noen har oppfattet som kompromissløse og utilgjengelige auteurer.
Særlig den amerikanske filmbransjen har formulert denne kritikken, som toppet seg for to år siden da Van Sants ”Elephant” vant Gullpalmen. Frémaux understreker denne gangen at festivalen både har ivaretatt de klassiske filmene og de mindre og smale, og med den siste Star Wars-filmen som en av hovedattraksjonene burde han ha kommet noe av denne kritikken i møte. Isteden vil nok særlig franske kritikere anklage ham for å ha ”solgt seg” til Hollywood, slik de pleier når den amerikanske tilstedeværelsen blir for sterk. Mens de amerikanske stjernene ikke har glitret så sterkt de siste årene, vil den røde løperen i år være spekket med stjerneglans, fra Scarlett Johanson, Robert Downey Jr, Val Kilmer, Samuel Jackson, Natalie Portman, Viggo Mortensen, Sharon Stone, Bill Murray, osv. Og så får vi vente til neste uke for å se om Bent, Matt, Lili og Marisa får lov til å paradere på noen rød løper i Cannes.

Danskene inntar Cannes

Tre danske filmer er foreløpig kommet med i filmfestivalen i Cannes, mens de norske fortsatt står på vent. Årets festival har både rom for ”klassisk film” og ”auteurfilm”, hevder festivalsjefen, som håper å komme kritikken fra de siste årene i møte.

Tre danske filmer er foreløpig kommet med i filmfestivalen i Cannes, mens de norske fortsatt står på vent. Årets festival har både rom for ”klassisk film” og ”auteurfilm”, hevder festivalsjefen, som håper å komme kritikken fra de siste årene i møte.

Dansk film og Lars von Trier er som vanlig godt representert i årets filmprogram i Cannes. Von Trier er nesten selvskreven i hovedkonkurransen, og har i år fått følge av Dagur Káris skjeve komedie ”Voksne mennesker” i sideprogrammet Un Certain Regard, mens Robert Depuis’ korte animasjonsfilm ”Exit” er tatt ut til serien Cinéfondation, som presenterer filmer fra filmskoler. Både ”Factotum”, ”Naboer” og ”Vinterkyss” er sett av festivalledelsen, og er etter hva Rush Print erfarer vurdert for sideprogrammene Kritikeruken og ”Regissørenes fjortendagers uke” (Directors fortnight), som ikke offentliggjøres før i midten av neste uke. Som det kom fram av Rush Prints forrige nyhetsbrev har det franske bransjebladet Film Francais antydet at Bent Hamers film har kommet med i ”Regissørenes fjortendagers uke”.

Blant de i alt 20 filmene i hovedprogrammet konkurrerer Lars von Trier med profilerte amerikanske filmskapere som Gus Van Sant (som vant Gullpalmen i 2003 for ”Elephant”), Jim Jarmusch, den debuterende skuespiller-regissøren Tommy Lee Jones, i tillegg til Robert Rodriguez og Frank Miller. Andre utfordrerere til Gullpalmen er tyskeren Wim Wenders, kanadierne Atom Egoyan og David Cronenberg, østerrikeren Michael Haneke, den taiwanesiske veteran Hou Hsiao-Hsien og de belgiske Dardenne-brødrene som vant Gullpalmen i 1999 for ”Rosetta”. Andre viktige navn i sideprogrammet Un Certain Regard er franskmannen François Ozon og koreaneren Kim Ki-Duk, mens George Lucas ”Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith” vil få europeisk premiere på festivalen utenfor konkurranse. Det samme får Woody Allens nye film “Matchpoint”.

Festivalens kunstneriske leder Thierry Frémaux og hans stab har sett 1.540 spillefilm fra i alt 97 land, og fremhever festivalens fokus på ”verdensfilmen”. De siste årene har Cannes-festivalen høstet kritikk for sin ”smale” programpolitikk, med fokus på hva noen har oppfattet som kompromissløse og utilgjengelige auteurer.
Særlig den amerikanske filmbransjen har formulert denne kritikken, som toppet seg for to år siden da Van Sants ”Elephant” vant Gullpalmen. Frémaux understreker denne gangen at festivalen både har ivaretatt de klassiske filmene og de mindre og smale, og med den siste Star Wars-filmen som en av hovedattraksjonene burde han ha kommet noe av denne kritikken i møte. Isteden vil nok særlig franske kritikere anklage ham for å ha ”solgt seg” til Hollywood, slik de pleier når den amerikanske tilstedeværelsen blir for sterk. Mens de amerikanske stjernene ikke har glitret så sterkt de siste årene, vil den røde løperen i år være spekket med stjerneglans, fra Scarlett Johanson, Robert Downey Jr, Val Kilmer, Samuel Jackson, Natalie Portman, Viggo Mortensen, Sharon Stone, Bill Murray, osv. Og så får vi vente til neste uke for å se om Bent, Matt, Lili og Marisa får lov til å paradere på noen rød løper i Cannes.

MENY