Kvinnene dominerer dansk film

I Danmark er det kvinnene som lager de filmene publikum setter høyest. Kvinnene vinner fordi de våger å bruke følelser, både i filmene og når de gjør business, hevder Zentropa-gründer Peter Aalbæk.

I Danmark er det kvinnene som lager de filmene publikum setter høyest. Kvinnene vinner fordi de våger å bruke følelser, både i filmene og når de gjør business, hevder Zentropa-gründer Peter Aalbæk.

I motsetning til situasjonen her hjemme, er det de kvinnelige regissørene som når best ut til publikum i Danmark, ifølge avisen Berlingske Tidende. Og det er Lars von Triers selskap Zentropa som har knyttet de fleste av dem til seg, både som regissører og produsenter. Mens Susanne Bier («Den eneste ene», «Elsker deg for evig»), Lone Scherfig («Italiensk for nybegynnere») og Anette Olesen («Små ulykker») lager filmer som når mange hundretusen både hjemme og ute, er det Vibeke Windeløv og Sisse Graum Jørgensen som styrer de forretningsmessige sidene ved Zentropa-skuta. I hvert fall om vi skal tro Lars von Triers medeier i selskapet, Peter Aalbæk, som nylig ble tildelt en hederspris fra organisasjonen Women in Film and Tv (WIFT).

Foranledningen for den spesielle prisen var at hovedprisen, Den Gyldne Havfrue, skulle deles ut til regissør Charlotte Sieling (se foto) som har trollbundet det nordiske tv-publikummet med tv-serien Krøniken. Den ofte politiske ukorrekte Aalbæk, eller ”Ålen” som han også kalles, er ikke noen åpenbar kandidat til prisen, og kan heller ikke gi noe klart svar på hvorfor Danmark er blitt et annerledesland i internasjonal film med hensyn til kvinnelig representasjon. Men han tilskriver noe av årsaken kvinnenes intuitive tilnærming til både det å lage film og drive med filmproduksjon. Kvinnene er ikke redd for å spille på følelser.

– Menn er ofte flinke til å analysere markedet og regne på hva man kan ta seg råd til. Men jeg ville aldri overlate til dem å analysere seg fram til hva publikum vil ha, der er kvinnenes intuitive tilnærming mer anvendelig.

Også på forretningssiden er kvinnenes intuitive tilnærming å foretrekke, mener Aalbæk.

– Kvinner er flinkere til å ta beslutninger og si ifra. Mange menn har en ”det ordner seg nok”-holdning, og det er vel og bra. Men hos oss fungerer det best med sterke kvinner som vet å slå i bordet.

Aalbæk mener det var Susanne Biers film «Den eneste ene» som først satte de kvinnelige danske regissørene på verdenskartet. Hun slo for alvor hull på myten om at kvinnelige filmskapere ikke kan diktere kinomarkedet.

-Vi har hatt kvinnelige regissører i Danmark som har laget publikumssuksesser. Men vi har aldri vært i nærheten av det omfanget vi nå kan se – fra alle kinofilmene til Charlotte Sielings suksess med Krøniken.

Du kan lese et utførlig intervju med Charlotte Sieling i neste bladutgave av Rush Print som kommer i desember. Slå til på abonnementstilbudet i dette nyhetsbrevet og få bladet sendt i posten!

Kvinnene dominerer dansk film

I Danmark er det kvinnene som lager de filmene publikum setter høyest. Kvinnene vinner fordi de våger å bruke følelser, både i filmene og når de gjør business, hevder Zentropa-gründer Peter Aalbæk.

I Danmark er det kvinnene som lager de filmene publikum setter høyest. Kvinnene vinner fordi de våger å bruke følelser, både i filmene og når de gjør business, hevder Zentropa-gründer Peter Aalbæk.

I motsetning til situasjonen her hjemme, er det de kvinnelige regissørene som når best ut til publikum i Danmark, ifølge avisen Berlingske Tidende. Og det er Lars von Triers selskap Zentropa som har knyttet de fleste av dem til seg, både som regissører og produsenter. Mens Susanne Bier («Den eneste ene», «Elsker deg for evig»), Lone Scherfig («Italiensk for nybegynnere») og Anette Olesen («Små ulykker») lager filmer som når mange hundretusen både hjemme og ute, er det Vibeke Windeløv og Sisse Graum Jørgensen som styrer de forretningsmessige sidene ved Zentropa-skuta. I hvert fall om vi skal tro Lars von Triers medeier i selskapet, Peter Aalbæk, som nylig ble tildelt en hederspris fra organisasjonen Women in Film and Tv (WIFT).

Foranledningen for den spesielle prisen var at hovedprisen, Den Gyldne Havfrue, skulle deles ut til regissør Charlotte Sieling (se foto) som har trollbundet det nordiske tv-publikummet med tv-serien Krøniken. Den ofte politiske ukorrekte Aalbæk, eller ”Ålen” som han også kalles, er ikke noen åpenbar kandidat til prisen, og kan heller ikke gi noe klart svar på hvorfor Danmark er blitt et annerledesland i internasjonal film med hensyn til kvinnelig representasjon. Men han tilskriver noe av årsaken kvinnenes intuitive tilnærming til både det å lage film og drive med filmproduksjon. Kvinnene er ikke redd for å spille på følelser.

– Menn er ofte flinke til å analysere markedet og regne på hva man kan ta seg råd til. Men jeg ville aldri overlate til dem å analysere seg fram til hva publikum vil ha, der er kvinnenes intuitive tilnærming mer anvendelig.

Også på forretningssiden er kvinnenes intuitive tilnærming å foretrekke, mener Aalbæk.

– Kvinner er flinkere til å ta beslutninger og si ifra. Mange menn har en ”det ordner seg nok”-holdning, og det er vel og bra. Men hos oss fungerer det best med sterke kvinner som vet å slå i bordet.

Aalbæk mener det var Susanne Biers film «Den eneste ene» som først satte de kvinnelige danske regissørene på verdenskartet. Hun slo for alvor hull på myten om at kvinnelige filmskapere ikke kan diktere kinomarkedet.

-Vi har hatt kvinnelige regissører i Danmark som har laget publikumssuksesser. Men vi har aldri vært i nærheten av det omfanget vi nå kan se – fra alle kinofilmene til Charlotte Sielings suksess med Krøniken.

Du kan lese et utførlig intervju med Charlotte Sieling i neste bladutgave av Rush Print som kommer i desember. Slå til på abonnementstilbudet i dette nyhetsbrevet og få bladet sendt i posten!