Fra homser til overvektige

De overvektige har danket ut homsene på amerikansk virkelighets-tv. De nye seriene gjenspeiler amerikanernes schizofrene forhold til fett og det faktum at 64 prosent av befolkningen er overvektige.

De overvektige har danket ut homsene på amerikansk virkelighets-tv. De nye seriene gjenspeiler amerikanernes schizofrene forhold til fett og det faktum at 64 prosent av befolkningen er overvektige.

De overvektige har overtatt homsenes rolle i amerikansk virkelighets-tv. Nylig kanselerte Fox to planlagte serier med homser i sentrale roller – både som følge av beskyldninger om stereotypifisering og synkende seertall for denne typen konsepter. Men nå har serieskaperne kastet seg over en ny stereotypi som berører amerikanernes kanskje største besettelse etter sex: Overvekt. Mens homsene tidligere var tildelt rollen som ”wild cards” i konkurransedrevne virkelighetskonsepter, er det de overvektige som har overtatt denne rollen, mener Dana Stevens, tv-kritiker på Slate.com.

Med titler som The Biggest Loser, Flab to Fab, Fat Actress, avdekker disse seriene en grunnleggende ambivalent holdning til overvekt og kropp. De har som formål å få ned vekten på deltakerne, men er samtidig helt avhengig av overvekten som dramatisk premiss for seriene. Bare tittelen på The Biggest Loser sier alt, ifølge Stevens: Jo mer du går ned i vekt, jo mer oppnår du, men selv om du vinner, så er det fortsatt en taper. På denne måten kan tv-kanalene gratulere seg selv for å være ”inkluderende”, samtidig som de kan profitere stort på amerikanernes frykt for og misnøye med sine kropper. I Fat Actress blir deltakerne premiert med en ekstra uke på serien for hver tiende kilo de går ned. Deltakerne på The Biggest Loser kunne i forrige ukes episode få låne en mobiltelefon og ringe hjem, men bare om de gav etter for fristelsen ved å spise en sjokolade.

Stevens understreker at ingen av seriene holder direkte narr av av deltakerne, og undrer seg mest over reaksjonene på seriene fra tv-seerne og pressen. Noen har vært direkte hatske overfor deltakerne og karakteristikkene har vært grove. Stevens spør seg hva slags masochistisk skadefryd som ligger bag disse serienes suksess, med tanke på at 64 prosent av den amerikanske befolkningen faktisk er overvektig.

Men også her hjemme er apetitten på denne typen virkelighets-show voksende. Da finalen på virkelighetsserien Tjukkholmen gikk av stabelen forrige onsdag, fulgte nesten 400 000 med på den. TVNorge vurderer nå en ny runde med Tjukkholmen.

Fra homser til overvektige

De overvektige har danket ut homsene på amerikansk virkelighets-tv. De nye seriene gjenspeiler amerikanernes schizofrene forhold til fett og det faktum at 64 prosent av befolkningen er overvektige.

De overvektige har danket ut homsene på amerikansk virkelighets-tv. De nye seriene gjenspeiler amerikanernes schizofrene forhold til fett og det faktum at 64 prosent av befolkningen er overvektige.

De overvektige har overtatt homsenes rolle i amerikansk virkelighets-tv. Nylig kanselerte Fox to planlagte serier med homser i sentrale roller – både som følge av beskyldninger om stereotypifisering og synkende seertall for denne typen konsepter. Men nå har serieskaperne kastet seg over en ny stereotypi som berører amerikanernes kanskje største besettelse etter sex: Overvekt. Mens homsene tidligere var tildelt rollen som ”wild cards” i konkurransedrevne virkelighetskonsepter, er det de overvektige som har overtatt denne rollen, mener Dana Stevens, tv-kritiker på Slate.com.

Med titler som The Biggest Loser, Flab to Fab, Fat Actress, avdekker disse seriene en grunnleggende ambivalent holdning til overvekt og kropp. De har som formål å få ned vekten på deltakerne, men er samtidig helt avhengig av overvekten som dramatisk premiss for seriene. Bare tittelen på The Biggest Loser sier alt, ifølge Stevens: Jo mer du går ned i vekt, jo mer oppnår du, men selv om du vinner, så er det fortsatt en taper. På denne måten kan tv-kanalene gratulere seg selv for å være ”inkluderende”, samtidig som de kan profitere stort på amerikanernes frykt for og misnøye med sine kropper. I Fat Actress blir deltakerne premiert med en ekstra uke på serien for hver tiende kilo de går ned. Deltakerne på The Biggest Loser kunne i forrige ukes episode få låne en mobiltelefon og ringe hjem, men bare om de gav etter for fristelsen ved å spise en sjokolade.

Stevens understreker at ingen av seriene holder direkte narr av av deltakerne, og undrer seg mest over reaksjonene på seriene fra tv-seerne og pressen. Noen har vært direkte hatske overfor deltakerne og karakteristikkene har vært grove. Stevens spør seg hva slags masochistisk skadefryd som ligger bag disse serienes suksess, med tanke på at 64 prosent av den amerikanske befolkningen faktisk er overvektig.

Men også her hjemme er apetitten på denne typen virkelighets-show voksende. Da finalen på virkelighetsserien Tjukkholmen gikk av stabelen forrige onsdag, fulgte nesten 400 000 med på den. TVNorge vurderer nå en ny runde med Tjukkholmen.

MENY