Operasjon «rød solnedgang»

Den amerikanske operasjonen for å fange Saddam Hussein hentet sitt navn fra en av den kalde krigens mest rabiate filmer. Nå får filmen fornyet kultstatus.

Den amerikanske operasjonen for å fange Saddam Hussein hentet sitt navn fra en av den kalde krigens mest rabiate filmer. Nå får filmen fornyet kultstatus.

Red Dawn tilhører en av den kalde krigens mest intolerante filmer, og kan vel bare sammenliknes med John Waynes rabiate nasjonalisme i Green Berets. Helt siden filmen ble laget for 20 år siden, har den fått en stor tilhengerskare innen det amerikanske militærvesen og på ytre høyre fløy i amerikansk politikk. Derfor var det nettopp denne filmen som fikk skjenke sin tittel til den operasjonen som førte til at Saddam Hussein ble fanget denne uken.

Red Dawn handlet om en sovjetrussisk invasjon av USA som til slutt overvinnes av en gjeng tenåringer som kaller seg Wolverines. Ifølge Los Angeles Times døpte de amerikanske kommandosoldatene de to hyttene på Saddams skjulested for Wolverine 1 og 2. Regissør og forfatter av filmen, John Milius, hevder at de amerikanske soldatene er ”wolverines who have grown up and gone to Iraq».

Red Dawn hadde premiere på høyden av den kalde krigen. Berlinmuren hadde ennå ikke falt, Ronald Reagan var fortsatt president og hevdet at kommunistene ville forsøke å snike seg inn på Amerika via ”bakveien”, det vil si Latin Amerika. Halliwells Film Guide omtaler filmen som ”latterlig” og avfeier den som ”en voldelig tenåringsfantasi”. Verken anmeldere eller publikum satte særlig pris på filmen da den i sin tid hadde premiere.

John Milius hevder overfor Los Angeles Times at ”det liberale Hollywood” på 1990-tallet aldri tilgav ham denne filmen og boikottet ham. Han håper nå at all viraken rundt filmen vil gi karrieren et løft. Hans store drøm er å lage en film om Curtis Le May – den notoriske generalen i det amerikanske flyvåpenet som i sin tid foreslo at USA skulle ”bombe Vietnam tilbake til steinalderen”.

Operasjon «rød solnedgang»

Den amerikanske operasjonen for å fange Saddam Hussein hentet sitt navn fra en av den kalde krigens mest rabiate filmer. Nå får filmen fornyet kultstatus.

Den amerikanske operasjonen for å fange Saddam Hussein hentet sitt navn fra en av den kalde krigens mest rabiate filmer. Nå får filmen fornyet kultstatus.

Red Dawn tilhører en av den kalde krigens mest intolerante filmer, og kan vel bare sammenliknes med John Waynes rabiate nasjonalisme i Green Berets. Helt siden filmen ble laget for 20 år siden, har den fått en stor tilhengerskare innen det amerikanske militærvesen og på ytre høyre fløy i amerikansk politikk. Derfor var det nettopp denne filmen som fikk skjenke sin tittel til den operasjonen som førte til at Saddam Hussein ble fanget denne uken.

Red Dawn handlet om en sovjetrussisk invasjon av USA som til slutt overvinnes av en gjeng tenåringer som kaller seg Wolverines. Ifølge Los Angeles Times døpte de amerikanske kommandosoldatene de to hyttene på Saddams skjulested for Wolverine 1 og 2. Regissør og forfatter av filmen, John Milius, hevder at de amerikanske soldatene er ”wolverines who have grown up and gone to Iraq».

Red Dawn hadde premiere på høyden av den kalde krigen. Berlinmuren hadde ennå ikke falt, Ronald Reagan var fortsatt president og hevdet at kommunistene ville forsøke å snike seg inn på Amerika via ”bakveien”, det vil si Latin Amerika. Halliwells Film Guide omtaler filmen som ”latterlig” og avfeier den som ”en voldelig tenåringsfantasi”. Verken anmeldere eller publikum satte særlig pris på filmen da den i sin tid hadde premiere.

John Milius hevder overfor Los Angeles Times at ”det liberale Hollywood” på 1990-tallet aldri tilgav ham denne filmen og boikottet ham. Han håper nå at all viraken rundt filmen vil gi karrieren et løft. Hans store drøm er å lage en film om Curtis Le May – den notoriske generalen i det amerikanske flyvåpenet som i sin tid foreslo at USA skulle ”bombe Vietnam tilbake til steinalderen”.

MENY