Mordgåten fra Missing oppklares

Filmskaperen Charles Horman ble henrettet under kuppet i Chile i 1973 og gav inspirasjon til filmen Missing. Nå kan saken oppklares.

Filmskaperen Charles Horman ble henrettet under kuppet i Chile i 1973 og gav inspirasjon til filmen Missing. Nå kan saken oppklares.

En pensjonert etteretningsoffiser ble denne uken arrestert i Chile for sin rolle i drapet på den amerikanske filmregissøren Charles Horman. Det var Hormans myteomspunnede død som var utgangspunktet for Costa-Gavras kjente film Missing.

Arrestasjonen markerer det første virkelige gjennombruddet i en etterforskning som har pågått i 30 år, og som aldri kom noen vei så lenge diktatoren Augusto Pinochet satt ved makten. Nå varsler dommeren i saken at flere arrestasjoner står for tur.

Charles Horman var dokumentarfilmskaper og journalist som i ukene før kuppet i 1973 hadde publisert en rekke avslørende nyhetssaker om CIAs rolle i destabiliseringen av den lovlig valgte regjeringen under Salvador Allende.

Horman ble tatt i forvaring av en militærpatrulje i hovedstaden Santiago 17.september 1973. Han ble funnet død på et likhus i byen noen måneder senere. Amerikanske myndigheter har lenge hevdet at Horman døde ved en ulykke. Men i likhet med faren i filmversjonen (spilt av Jack Lemmon) oppdaget Hormans nære slektninger til sin bestyrtelse at deres egne myndigheter førte dem bak lyset.

Nye bevis peker mot at Horman ble torturert og drept i en av fasilitetene til den chilenske etteretningstjenesten. Det kommer også fram at Horman ble arrestert med CIA og utenriksminister Kissingers vitende, men de gjorde ingenting for å redde livet hans.

Det er enken etter Horman som fører saken i chilenske rettssaler. Det forventes at en rekke sentrale aktører fra den chilenske etteretningen og hærledelsen vil bli innkalt til avhør – selv Pinochet og Henry Kissinger kan regne med å bli innkalt for å forklare seg, ifølge enkens advokater.

Mordgåten fra Missing oppklares

Filmskaperen Charles Horman ble henrettet under kuppet i Chile i 1973 og gav inspirasjon til filmen Missing. Nå kan saken oppklares.

Filmskaperen Charles Horman ble henrettet under kuppet i Chile i 1973 og gav inspirasjon til filmen Missing. Nå kan saken oppklares.

En pensjonert etteretningsoffiser ble denne uken arrestert i Chile for sin rolle i drapet på den amerikanske filmregissøren Charles Horman. Det var Hormans myteomspunnede død som var utgangspunktet for Costa-Gavras kjente film Missing.

Arrestasjonen markerer det første virkelige gjennombruddet i en etterforskning som har pågått i 30 år, og som aldri kom noen vei så lenge diktatoren Augusto Pinochet satt ved makten. Nå varsler dommeren i saken at flere arrestasjoner står for tur.

Charles Horman var dokumentarfilmskaper og journalist som i ukene før kuppet i 1973 hadde publisert en rekke avslørende nyhetssaker om CIAs rolle i destabiliseringen av den lovlig valgte regjeringen under Salvador Allende.

Horman ble tatt i forvaring av en militærpatrulje i hovedstaden Santiago 17.september 1973. Han ble funnet død på et likhus i byen noen måneder senere. Amerikanske myndigheter har lenge hevdet at Horman døde ved en ulykke. Men i likhet med faren i filmversjonen (spilt av Jack Lemmon) oppdaget Hormans nære slektninger til sin bestyrtelse at deres egne myndigheter førte dem bak lyset.

Nye bevis peker mot at Horman ble torturert og drept i en av fasilitetene til den chilenske etteretningstjenesten. Det kommer også fram at Horman ble arrestert med CIA og utenriksminister Kissingers vitende, men de gjorde ingenting for å redde livet hans.

Det er enken etter Horman som fører saken i chilenske rettssaler. Det forventes at en rekke sentrale aktører fra den chilenske etteretningen og hærledelsen vil bli innkalt til avhør – selv Pinochet og Henry Kissinger kan regne med å bli innkalt for å forklare seg, ifølge enkens advokater.

MENY