Verdens største filmarkiv trues

Det britiske filminstituttet vet ikke lenger om det kan fortsette å vedlikeholde verdens største filmarkiv.

Det britiske filminstituttet vet ikke lenger om det kan fortsette å vedlikeholde verdens største filmarkiv.

Verdens største filmarkiv går en usikker framtid i møte når eieren, Det britiske filminstituttet (BFI), nå vil vurdere nytten av å drive det i sin helhet. Det var den nye styreformannen i BFI, regissøren Anthony Minghella, som varslet om denne nye kursen forrige uke. Arkivet ble i sin tid finansiert av milliardæren John Paul Getty, og er det største arkivet for film og TV-bilder i hele verden. Det inneholder blant annet 275 000 langfilmer, fra filmens spede begynnelse til i dag, og syv millioner stillbilder, 20 000 filmmanus og andre dokumenter. Problemet med arkivet er ifølge Minghella at bare halvparten av materialet er i en slik stand at det kan benyttes. Og siden det ikke eksisterer midler til å utbedre det – BFI har de siste årene opplevd store kutt i bevilgningene fra myndighetene – mener Minghella at man bør konsentrere seg om den delen av samlingen som er i forsvarlig stand.

Denne meldingen kommer kort tid etter at et annen uvurderlig filmarkiv ble ødelagt i forbindelse med en brann i Frankrike. Det var samlingen til den franske cinematek-legenden Henri Langlois.

Stadig flere kritikere mener nå at EU må komme på banen med en storstilt redningsaksjon av disse kulturskattene.

Verdens største filmarkiv trues

Det britiske filminstituttet vet ikke lenger om det kan fortsette å vedlikeholde verdens største filmarkiv.

Det britiske filminstituttet vet ikke lenger om det kan fortsette å vedlikeholde verdens største filmarkiv.

Verdens største filmarkiv går en usikker framtid i møte når eieren, Det britiske filminstituttet (BFI), nå vil vurdere nytten av å drive det i sin helhet. Det var den nye styreformannen i BFI, regissøren Anthony Minghella, som varslet om denne nye kursen forrige uke. Arkivet ble i sin tid finansiert av milliardæren John Paul Getty, og er det største arkivet for film og TV-bilder i hele verden. Det inneholder blant annet 275 000 langfilmer, fra filmens spede begynnelse til i dag, og syv millioner stillbilder, 20 000 filmmanus og andre dokumenter. Problemet med arkivet er ifølge Minghella at bare halvparten av materialet er i en slik stand at det kan benyttes. Og siden det ikke eksisterer midler til å utbedre det – BFI har de siste årene opplevd store kutt i bevilgningene fra myndighetene – mener Minghella at man bør konsentrere seg om den delen av samlingen som er i forsvarlig stand.

Denne meldingen kommer kort tid etter at et annen uvurderlig filmarkiv ble ødelagt i forbindelse med en brann i Frankrike. Det var samlingen til den franske cinematek-legenden Henri Langlois.

Stadig flere kritikere mener nå at EU må komme på banen med en storstilt redningsaksjon av disse kulturskattene.

MENY