Filmstjerne dømt til pisking

Den profilerte iranske filmskuespillerinnen Gohar Kheirandish ble dømt til pisking fordi hun kysset en regissør på pannen. Hun er ikke den eneste i iransk film som utsettes for forfølgelse.

Den profilerte iranske filmskuespillerinnen Gohar Kheirandish ble dømt til pisking fordi hun kysset en regissør på pannen. Hun er ikke den eneste i iransk film som utsettes for forfølgelse.

Det var under en filmfestival i den iranske byen Yazd at den uskyldige handlingen fant sted.

Da Kheirandish delte ut prisen for beste regissør til Ali Zamani, tok hun ham i hånden og kysset ham på pannen. Handlingen forårsaket umiddelbart protester fra geistlige fordi fysisk kontakt mellom ugifte menn og kvinner som ikke er i slekt, er strengt forbudt ifølge Iransk lov. Det hjalp ikke at Kheirandish gav den langt yngre Zamani ”et moderlig kyss”, slik hun selv formulerte det. En lokal iransk domstol beordret arrestasjon av de to impliserte for å ha ”undergravet offentlig moral”, og ila skuespillerinnen en straff på 74 piskeslag.

Men nå er straffen redusert til en klekkelig bot, etter at både Kheirandish og Zamani har bedt om unnskyldning i all offentlighet.

Nettopp på grunn av stor suksess på internasjonale filmfestivaler følges den iranske filmens aktører med argusøyne av det restriktive regimet i Iran. I fjor ble den kvinnelige regissøren Tahmineh Milani – som er kjent for sine liberale og feministiske holdninger – arrestert for å ha støttet ”kontra-revolusjonære grupper”.

Kheirandish er heller ikke den første iranske filmpersonlighet som har fått trøbbel etter å ha kysset noen under en prisutdeling. Da den iranske filmens nestor Abbas Kiarostami fikk utdelt gullpalmen av Catherine Denueve i 1997 (Smaken av kirsebær), gav han henne et kyss på kinnet som fikk presteskapet i Iran til å reagere. Stemningen hjemme ble så amper at Kiarostami måtte smugles ut bakveien da han ankom flyplassen i Teheran, fordi revolusjonsgardister stod klare med stokker for å straffe ham.

Filmstjerne dømt til pisking

Den profilerte iranske filmskuespillerinnen Gohar Kheirandish ble dømt til pisking fordi hun kysset en regissør på pannen. Hun er ikke den eneste i iransk film som utsettes for forfølgelse.

Den profilerte iranske filmskuespillerinnen Gohar Kheirandish ble dømt til pisking fordi hun kysset en regissør på pannen. Hun er ikke den eneste i iransk film som utsettes for forfølgelse.

Det var under en filmfestival i den iranske byen Yazd at den uskyldige handlingen fant sted.

Da Kheirandish delte ut prisen for beste regissør til Ali Zamani, tok hun ham i hånden og kysset ham på pannen. Handlingen forårsaket umiddelbart protester fra geistlige fordi fysisk kontakt mellom ugifte menn og kvinner som ikke er i slekt, er strengt forbudt ifølge Iransk lov. Det hjalp ikke at Kheirandish gav den langt yngre Zamani ”et moderlig kyss”, slik hun selv formulerte det. En lokal iransk domstol beordret arrestasjon av de to impliserte for å ha ”undergravet offentlig moral”, og ila skuespillerinnen en straff på 74 piskeslag.

Men nå er straffen redusert til en klekkelig bot, etter at både Kheirandish og Zamani har bedt om unnskyldning i all offentlighet.

Nettopp på grunn av stor suksess på internasjonale filmfestivaler følges den iranske filmens aktører med argusøyne av det restriktive regimet i Iran. I fjor ble den kvinnelige regissøren Tahmineh Milani – som er kjent for sine liberale og feministiske holdninger – arrestert for å ha støttet ”kontra-revolusjonære grupper”.

Kheirandish er heller ikke den første iranske filmpersonlighet som har fått trøbbel etter å ha kysset noen under en prisutdeling. Da den iranske filmens nestor Abbas Kiarostami fikk utdelt gullpalmen av Catherine Denueve i 1997 (Smaken av kirsebær), gav han henne et kyss på kinnet som fikk presteskapet i Iran til å reagere. Stemningen hjemme ble så amper at Kiarostami måtte smugles ut bakveien da han ankom flyplassen i Teheran, fordi revolusjonsgardister stod klare med stokker for å straffe ham.

MENY