CIA finansierte klassiker

Animasjonsklassikeren Animal Farm ble finansiert av CIA og distribuert som propaganda under Den kalde krigen, viser nye undersøkelser.

Animasjonsklassikeren Animal Farm ble finansiert av CIA og distribuert som propaganda under Den kalde krigen, viser nye undersøkelser.

Animal Farm regnes som et høydepunkt innen 1950-tallets animasjonsfilm. Den berømte boka av George Orwell som filmen bygger på, var allerede en etablert klassiker da John Halas og Joy Batcherlor gikk i gang med filmatiseringen i 1954. Men ny informasjon røper at filmen ikke ble initiert av disse to filmskaperne alene, men at de fikk svært god hjelp av CIA.

I siste utgave av Animation World Magazine avdekkes den utrolige historien bak filmen som til sommeren blir relansert på DVD. Ifølge artikkelforfatter Karl Cohen ble valget av nettopp Animal Farm et effektivt verktøy for CIA i propagandakrigen med Sovjetunionen og de andre landene bak jernteppet. Fra Orwells side var ikke boka ment som noe pro-amerikansk innlegg, men CIA overtalte filmskaperne til å foreta endringer som likevel tjente det amerikanske formålet. Blant annet ble slutten endret til at bare grisene framstod som totalt korrupte, slik at de andre dyrene kunne styrte deres diktatur – som hadde visse likhetstrekk med Sovjetmakten.

I boka var det imidlertid grisene som beholdt makten i allianse med menneskene.

Det var medlemmer av CIAs Psychological Warfare Workshop som kjøpte rettighetene til boka. Leder for operasjonen var Howard Hunt, som senere ble kjent som en av bakmennene i Watergate-skandalen. Han hadde gode kontakter i Hollywood og fikk med seg et team som hadde jobbet med propagandafilm under krigen.

Animal Farm ble populær blant amerikanske og britiske kinogjengere, og ble distribuert over store deler av verden av United States Information Agency. Filmen skulle også vise seg å fungere som effektiv propaganda i arabiske land, ikke minst fordi griser og hunder anses av muslimer som urene dyr.

CIA finansierte klassiker

Animasjonsklassikeren Animal Farm ble finansiert av CIA og distribuert som propaganda under Den kalde krigen, viser nye undersøkelser.

Animasjonsklassikeren Animal Farm ble finansiert av CIA og distribuert som propaganda under Den kalde krigen, viser nye undersøkelser.

Animal Farm regnes som et høydepunkt innen 1950-tallets animasjonsfilm. Den berømte boka av George Orwell som filmen bygger på, var allerede en etablert klassiker da John Halas og Joy Batcherlor gikk i gang med filmatiseringen i 1954. Men ny informasjon røper at filmen ikke ble initiert av disse to filmskaperne alene, men at de fikk svært god hjelp av CIA.

I siste utgave av Animation World Magazine avdekkes den utrolige historien bak filmen som til sommeren blir relansert på DVD. Ifølge artikkelforfatter Karl Cohen ble valget av nettopp Animal Farm et effektivt verktøy for CIA i propagandakrigen med Sovjetunionen og de andre landene bak jernteppet. Fra Orwells side var ikke boka ment som noe pro-amerikansk innlegg, men CIA overtalte filmskaperne til å foreta endringer som likevel tjente det amerikanske formålet. Blant annet ble slutten endret til at bare grisene framstod som totalt korrupte, slik at de andre dyrene kunne styrte deres diktatur – som hadde visse likhetstrekk med Sovjetmakten.

I boka var det imidlertid grisene som beholdt makten i allianse med menneskene.

Det var medlemmer av CIAs Psychological Warfare Workshop som kjøpte rettighetene til boka. Leder for operasjonen var Howard Hunt, som senere ble kjent som en av bakmennene i Watergate-skandalen. Han hadde gode kontakter i Hollywood og fikk med seg et team som hadde jobbet med propagandafilm under krigen.

Animal Farm ble populær blant amerikanske og britiske kinogjengere, og ble distribuert over store deler av verden av United States Information Agency. Filmen skulle også vise seg å fungere som effektiv propaganda i arabiske land, ikke minst fordi griser og hunder anses av muslimer som urene dyr.

MENY