Ingen kvinner, takk!

Norsk filmbransje er mer konservativ enn Hollywood, mener NRKs filmjournalist Anne Hoff. Årets Oscar-vinnere har spennende roller for kvinner over 40 år, mens norske filmer bare har rom for tekkelige kvinner i biroller.

Norsk filmbransje er mer konservativ enn Hollywood, mener NRKs filmjournalist Anne Hoff. Årets Oscar-vinnere har spennende roller for kvinner over 40 år, mens norske filmer bare har rom for tekkelige kvinner i biroller.

Årets Oscar-seremoni avdekket for alvor at kvinnelige skuespillere har fått en ny renessanse i amerikansk film. Filmer som The Hour, Adaptation, Chicago (se bilde), Frida og Snakk til henne kunne ikke bare skilte med gode kvinneroller, men også solide roller for kvinner over 40 år.

Filmjournalist Anne Hoff i NRK mener at denne amerikanske tendensen står i sterk kontrast til forholdene i norsk film.

– Hvis vi ser på den norske filmmenyen er det forsvinnende få roller for kvinner. Eneste hovedrollen blant de nye norske filmene er så vidt jeg kan se den vesla jenta i Ulvesommer. Det er den moderne mannen som portretteres i ny norsk film, som er laget av mannlige regissører.

Hoff fremhever filmen som et vår tids tydeligste tidsbilder, og er bekymret for hvilke signaler filmbransjen sender med sitt mannsdominerte repertoar.

– Det er som Wenche Mühleisen nylig hevdet til NRK: Norske kvinner på film må ta til takke med fornuftige og greie biroller. De får ikke lov til å være «gærne» individualister.

Det er ikke nødvendigvis den store representasjonen av menn blant regissørene som er den eneste årsaken, mener Hoff. For alle Hollywoodfilmene med kvinner er laget av menn.

– Alle de Oscar-nominerte filmene er regissert av menn, som tegner spennende kvinneportretter. Det var jo en tradisjon i Hollywood at enkelte mannlige regissører hadde «kvinnefilmer» som spesialitet – og mange av dem var homser. Kanskje trenger norsk film flere homser?

Ingen kvinner, takk!

Norsk filmbransje er mer konservativ enn Hollywood, mener NRKs filmjournalist Anne Hoff. Årets Oscar-vinnere har spennende roller for kvinner over 40 år, mens norske filmer bare har rom for tekkelige kvinner i biroller.

Norsk filmbransje er mer konservativ enn Hollywood, mener NRKs filmjournalist Anne Hoff. Årets Oscar-vinnere har spennende roller for kvinner over 40 år, mens norske filmer bare har rom for tekkelige kvinner i biroller.

Årets Oscar-seremoni avdekket for alvor at kvinnelige skuespillere har fått en ny renessanse i amerikansk film. Filmer som The Hour, Adaptation, Chicago (se bilde), Frida og Snakk til henne kunne ikke bare skilte med gode kvinneroller, men også solide roller for kvinner over 40 år.

Filmjournalist Anne Hoff i NRK mener at denne amerikanske tendensen står i sterk kontrast til forholdene i norsk film.

– Hvis vi ser på den norske filmmenyen er det forsvinnende få roller for kvinner. Eneste hovedrollen blant de nye norske filmene er så vidt jeg kan se den vesla jenta i Ulvesommer. Det er den moderne mannen som portretteres i ny norsk film, som er laget av mannlige regissører.

Hoff fremhever filmen som et vår tids tydeligste tidsbilder, og er bekymret for hvilke signaler filmbransjen sender med sitt mannsdominerte repertoar.

– Det er som Wenche Mühleisen nylig hevdet til NRK: Norske kvinner på film må ta til takke med fornuftige og greie biroller. De får ikke lov til å være «gærne» individualister.

Det er ikke nødvendigvis den store representasjonen av menn blant regissørene som er den eneste årsaken, mener Hoff. For alle Hollywoodfilmene med kvinner er laget av menn.

– Alle de Oscar-nominerte filmene er regissert av menn, som tegner spennende kvinneportretter. Det var jo en tradisjon i Hollywood at enkelte mannlige regissører hadde «kvinnefilmer» som spesialitet – og mange av dem var homser. Kanskje trenger norsk film flere homser?

MENY