Det er produksjonsselskapet Motion Blur Films og regissør Espen Sandberg som vant kappløpet om å få såkalt markedsvurdert støtte fra Norsk filminstitutt til sitt Roald Amundsen-prosjekt.
Som vi tidligere har meldt om var det hele tre spillefilmprosjekter om Roald Amundsen under planlegging, og alle søkte om markedsstøtte.
Motion Blur Films AS er tildelt 15 000 000 kroner i produksjonstilskudd etter markedsvurdering til kinofilmen Roald Amundsen, som er en film om polfareren og hans liv. ”Dette er historien om verdens største polfarer, men også om en fascinerende privatperson. Om nødvendig løy han og bedro sine nærmeste for å oppnå det han ville, og som en konsekvens lyktes han profesjonelt, men betalte en høy pris som menneske. Amundsens største støttespiller i mer en tjue år var broren Leon, hvis historie også vil bli fortalt i filmen”.
De to andre produsentene som har søkt om markedsstøtte er Friland AS med Christian Fredrik (Kifrik) Martin og Asle Vatn som produsenter, Mikael Olsen som manusforfatter og Roar Uthaug som regissør; samt Nordisk Film med Aage Aaberge som produsent, Cristopher Grøndahl på manus og André Øvredal som regissør.
Da vi snakket med Espen Horn, produsent og partner i Motion Blur, om Amundsenprosjektet i våres, mente han at ingen så langt har lykkes i å forklare hvem Amundsen er. Derfor er det nødvendig å fortelle hele mannens livshistorie.
– Ikke så mange vet hvordan Amundsen var som privatperson. Når han tok på hverdagsklærne på Svartskog, i møte med familie, venner, kjæreste – hvordan han var som menneske. Og hvordan han var i møte med de som slet og døde for ham. Der må du grave og lete i det som er skrevet om ham. Og det føler jeg vi har funnet.
– Vi vil se på hvorfor han la ut på ekspedisjon gjennom Nordvestpassasjen, reisen til Nordpolen, hvorfor han gikk bak ryggen på Nansen da han lånte Fram og dro til Sydpolen, eller de hasardiøse flyvningene han gjorde med fly og luftballong. Og ikke minst redningsaksjonen han gjorde for å redde Umberto Nobile.
Horn mener deres prosjekt vil vise frem det han kaller «flere og nye sider» av Amundsen som eventyrer, bror, sønn og oppdager.
– Han var en sammensatt person. Mye mer sammensatt enn for eksempel Nansen. Selv om vi har sett interessant korrespondanse og bilder av ham også i nyere tid. Også han hadde sider vi ikke var klar over, sier Horn.