Foto: I Olavs fotspor
Norsk filminstitutt har i dag gitt produksjonstilskudd til fem nye dokumentarprosjekter. Det er Helle Hansens første utdeling av støtte som dokumentarfilmkonsulent i NFI. Det er for tidlig å fastslå hva som er hennes preferanser, men vi kan i hvert fall konstaterer at tendensen med tematisk sterke dokumentarer i norsk film fortsetter. Mens Emil Triers Stol på meg (om bløffmakeren Waleed Ahmed) og Sofia Haugans My heart belongs to daddy tar for seg ekstreme livsskjebner, åpner Stig Andersen et nytt kapittel i Edvard Munchs forhold til Norge i Munch i helvete. Ekkofilm og Stian Trovik har allerede varslet om at de vil gjøre noe av det samme i I Olavs fotspor, når de spør: Hvor tett på den virkelige sannheten om Olavs liv og helgenkåring er det mulig å komme ved å analysere originale kilder og fortellinger i en ny sammenheng? Den mest mystiske filmen er Ola Waagen og Piraya Films Prosjekt 2013-6 (arbeidstittel) som konsulenten omtaler som ”et prosjekt både utfordrer og overrasker publikums forventninger”.
Dette er prosjektene som fikk støtte:
Motlys AS med regissør Emil Trier er tildelt 2.300.000 kroner i produksjonstilskudd til kinodokumentaren Stol på meg.
Om prosjektet: ”En con-artist bejublet av det norske sosialdemokrati. Norske Waleed Ahmed (25) sitter fengslet i USA med en dom på 11 år for internasjonal svindel. Han var en ung, karismatisk mann som tok Norge med storm. Waleed ble hyllet av media som en begavet entreprenør, fikk tittelen ”Norges Mark Zuckerberg”, og ble invitert inn i Kronprinsparets sirkel av innflytelsesrike venner. Og så viste alt seg å være en bløff. Hvordan endte en 22 år gammel gutt fra Ytre Enebakk opp med å bli arrestert av FBI og så dømt til en streng straff i et amerikansk høysikkerhetsfengsel? Dette er historien om Waleed, en kompleks coming of age-fortelling, som også problematiserer omstendighetene og medienes rolle rundt hovedpersonen”.
Indie Film AS med regissør Stig Andersen er tildelt 1.000.000 kroner i produksjonstilskudd til dokumentarfilmen Munch i helvete.
Om prosjektet: ”En dokumentar som vil finne årsaken til at Munch her hjemme ble trakassert for sine malerier, tilsidesatt av kolleger, plaget av skattemyndighetene og til slutt vise hvordan hans storslåtte testament til Oslo kommune er blitt dårlig forvaltet. Dette har stått i sterk kontrast til den alltid økende internasjonale anerkjennelsen. Munch i helvete tar også et oppgjør med den repeterte oppfatningen av en maler som utelukkende skulle ha vært offer av nervøse lidelser.
Indie Film AS med regissør Sofia Haugan er tildelt 1.600.000 kroner i produksjonstilskudd til kinodokumentaren My Heart Belongs to Daddy.
Om prosjektet: ”Regissør Sofia Haugan gjenopptar kontakten med sin far – en rusavhengig kriminell. Etter å vært adskilt siden hun var 10 år, finner hun han på avgrunnens rand og bestemmer seg for å skaffe ham hjelp. I løpet av filmen endres begges liv som en følge av dette. På tross av utfordringene de to møter sammen, skildrer filmen en personlig reise fylt av humor, varme og håp”.
Ekkofilm AS med manusforfatter og regissør Stian Trovik er tildelt 500.000 kroner i produksjonstilskudd til dokumentarserien I Olavs fotspor, som prøver å forstå hvem Olav den hellige var.
Om prosjektet: «Denne dokumentarserien tar oss med på en reise i Olav den helliges fotspor og prøver å forstå hvem han var. Historien om Olav Haraldsson er en eviglang fortelling som stadig defineres og redefineres, selv den dag i dag. Reisen viser seg å ikke bare være en fortelling om Olav, men om Norge og vår kollektive historie».
Prosjekt 2013-6 (arbeidstittel)
Piraya Film AS med regissør Ola Waagen er tildelt 2.000.000 kroner i produksjonstilskudd til dokumentarfilmen med arbeidstittel Prosjekt 2013-6.
Om prosjektet: «Piraya Film har markert seg som en tydelig og uredd forkjemper for det frie ord, og vil med dokumentarfilmen Prosjekt 2013-6 (arbeidstittel) fortsette å sette dagsorden i Norge, Norden og verden».
Konsulentens vurdering: «Dette er et prosjekt med et klart premiss og en tydelig fortelling. Regissøren har en sterk stemme i prosjektet, og arbeider med å spisse sitt visuelle uttrykk. Det er originalt tenkt – et prosjekt både utfordrer og overrasker publikums forventninger. Temaet arbeider med en målrettet impact-strategi. Jeg anbefaler å støtte prosjektet med produksjonsmidler».
Under Nye veier-ordingen fikk også dokumentaren Naboer støtte.