Illustrasjonsfoto av Reaktor
Kollisjonsprisen er en ny musikkvideopris som deles ut for første gang under Oslo Pix 6. juni. I motsetning til musikkvideo-prisen på Kortfilmfestivalen i Grimstad er det publikum, ikke en fagjury, som skal stemme fram en vinner. Musikkvideoen kan ikke være eldre enn ett år, og artist eller regissør må ha tilknytning til Østlandet.
Kollisjonsprisen er et prosjekt initiert av MØST-Musikknettverk Østlandet, Viken Filmsenter, Østnorsk filmsenter og Østafjelske kompetansesenter for musikk. Prosjektleder er Ola Martin Fjeld som de siste årene har vært leder av Nordic Music Video Awards.
Kollisjonprisen markerer samtidig startskuddet for et bransjerettet prosjekt, der musikk- og filmbransjen sendes på kollisjonskurs, heter det i den pressemelding.
”I løpet av høsten 2018 og våren 2019 legges det opp til fire fagdager med musikkvideoens framtid, utfordringer og muligheter som tema. I forbindelse med Kollisjonprisen, vil også en del av programmet for de fire fagdagene offentliggjøres. Programmet vil rette seg mot de etablerte bransjene, men også henvende seg til unge, nyetablerte regissører og artister”.
Prosjektet fikk støtte gjennom kulturrådets ordning for kreativ næring og regional bransjeutvikling, ved tildelingsrunden i 2017. Dette er første gang de to filmsentrene og de to musikksentrene på Østlandet samarbeider om et konkret prosjekt.
«Det finnes nok av seminarer hvor alle er ganske like og egentlig enige om det meste. Når det gjelder film- og musikkbransjen så lever de ganske adskilte liv med stort sett hver sine festivaler, visningsarenaer, støtteordninger osv, og jeg tror vi kan få noen ganske interessante diskusjoner. Vi tror fysiske møteplasser som dette, der også de unge, nyetablerte kan komme til, er viktig for å skape gode koblinger mellom film og musikk for framtida, sier Trond Grovane Moe, daglig leder MØST, i pressemeldingen.
Ola Martin Fjeld mener musikkvideoens vide populærkulturelle nedslagskraft rettferdiggjør enda en pris:
”Musikkvideo har vært med å påvirke selvbilde til mange generasjoner siden 80-tallet, først på tv og nå gjennom de mange plattformene på nett. Første videoen som passerte 1 milliard visninger på YouTube, Gangnam Stylem, førte til en fornyet kulturell selvfølelse i Sør-Korea og K-Pop ble satt på det internasjonale kartet. Og hadde egentlig verden lurt på hva reven sa, om låta kom uten videoen? Musikkvideo har blitt musikkbransjen sin viktigste markedskanal, og de siste årene har vi også sett hvordan artister som Karpe Diem og Hkeem bruker musikkvideoer med tydelig kunstnerisk ambisjon for å påvirke den politiske debatten. Det sier noe om hvor viktig dette formatet har blitt. Musikkvideo er en genre hvor kunstneriske og kommersielle ambisjoner kolliderer, noe som gir musikkvideoskaperne en mulighet til å forme nye retninger og trender i en populærkultur som stadig blir mer visuell. Det er utrolig spennende å følge med på utviklingen som skjer og kreativiteten som blomstrer i takt med teknologisk utvikling. Side om side med Karpe Diem helaftens kino-film, har vi GIFs og Instagram-videoer, små kunstverk på bare noen sekunder. Det viser bredden av hva formatet «musikkvideo» rommer i dag”
Få også med deg: