Christine Cynn co-regisserte The Act of Killing, dokumentaren som ble en sensasjon og vant utallige priser verden rundt. For tiden bor Cynn i Norge her hun sammen med produsent Kristian Mosvold har utviklet Shooting Ourselves – også det en eksperimentell nyskapning som tar i bruk en veldig spesiell form for iscenesetting. Denne helgen har den uvanlige filmen verdenspremiere under Bergen Internasjonale film festival (Les mer om visningstider her).
Med utgangspunkt i hvordan våpenindustrien griper inn i vanlige menneskers liv, blir vi introdusert for historiene til flyktninger, soldater, forretningsmenn og politikere – alle med det til felles at de må se seg selv på avstand, de må iscenesette sin historie. Filmens handling er basert på en unik installasjon av teaterkompaniet Rimini Protokoll som tar i bruk et fysisk multiplayerspill for å involvere deltakerne. I installasjonen bes alle om å filme seg selv og fortelle sin historie.
– Ny teknologi gir oss mulighet til å kommunisere, som i denne innovative teateroppsetningen. Men teknologien gjør også at vi kan konsentrere makt, at en person kan drepe langt flere mennesker enn før. En liten gruppe soldater med den rette teknologien i dag kan ødelegge mye mer enn bare for noen få år siden. Jeg ville lage denne filmen for å sette søkelyset mot dette, forteller Cynn i nyeste utgaven av Rushprint.
I samme utgaven forteller produsent Mosvold om outreach-kampanjen bak filmen. Outreach handler om å skape en større kampanje og utvide fortelleruniverset.
– En dokumentarfilm blir gjerne produsert utifra en regissørs visjon. Er man i en tidlig produksjonsfase er man ikke nødvendigvis så opptatt av målgruppen – utover at man trenger salg til kringkastere. Men man kommer ikke unna hva som er det egentlige målet med filmen – hvem det er vi ønsker skal se den. Og ikke minst: Hvem er det vi realistisk sett kan nå frem til. Svaret var for vår del forstyrrende: Vi ville nå frem til de som mener det samme som oss. Og så ville vi gi et bredere perspektiv til de som ikke nødvendigvis er enig med filmens premiss. Men hvordan nå frem til disse?
Noen vil Cynn og Mosvold åpenbart nå på BIFF. Vi vil for vår del også anbefale Igor Devolds intervju med Cynn i nyeste utgaven.