BIFF har begynt å slippe filmene i årets program, deriblant det norske konkurranseprogrammet i sin helhet.
Foto: Fra «An Army of Women».
Nå har Bergen Internasjonale filmfestival (BIFF) sluppet de første filmene til årets festival. Som vanlig kan festivalen by på flere norske dokumentarpremierer. Vi har allerede skrevet utførlig om De rettsløse – Lena-Christin Kalle sin dokumentar om den norske forfølgelsen av de såkalte tyskerjentene. Nå er filmen endelig klar for sin internasjonale premiere på BIFF, der den åpner menneskerettighetsprogrammet Checkpoints. Den deltar også i det norske konkurranseprogrammet.
En rekke dokumentarer som har deltatt på andre festivaler er også med i det norske programmet: Straff av Øystein Mamen, An Army of Woman av Julie Lunde Lillesæter, Tax Wars av Hege Dehli. Også Torstein Grude sin nye film Innerst i tonen, som Gunnar Iversen nylig skrev om her på rushprint.no, er med.
BIFF presenterer et bredt utvalg norske dokumentarer fra det siste året i både langt og kort format. Nytt av året er et talentprogram bestående av ferske, kortreiste dokumentar- og fiksjonsfilmer laget av regissører tidlig i karrieren og filmskapere under 25 år fra Vestland og Møre og Romsdal.
Blant de lange dokumentarene konkurrerer ni filmer om prisen Beste norske dokumentar 2024.
An Army Of Women: (Regi) Julie Lunde Lillesæter
En provoserende og inspirerende dokumentar om voldtektsofres kamp mot et likegyldig rettsvesen.
I USA ender mindre enn 1 % av voldtektsanmeldelser med domfellelse. I denne dokumentaren møter vi Marina, Hanna og Amy, som alle har fått anmeldelsene sine avvist av politiet i Austin, Texas, men som nekter å akseptere at overgrepene som har blitt begått mot dem skal gå ustraffet. Sammen med tolv andre kvinner går de til gruppesøksmål mot myndighetene, som de hevder unnlater å straffeforfølge seksuelle overgrep fordi det er en forbrytelse som hovedsakelig rammer kvinner.
AN ARMY OF WOMEN skildrer denne lange og vanskelige prosessen, og gir oss et nedslående innblikk i hvordan det står til med rettssikkerheten i Texas. Men selv om kvinnene møter skuffelse og motgang nær sagt hvor enn de vender seg, lar de seg ikke knekke av den institusjonaliserte kvinnefiendtligheten som gjennomsyrer systemet. Norske Julie Lunde Lillesæters første helaftens dokumentar er en film om den harde kampen for likestilling og rettferdighet, som både frustrerer, provoserer og inspirerer.
Brev til Håkon Banken: Sven Arild Storberget, Martin Walther
Dokumentaren om musikeren, lyrikeren, pioneren og kultfiguren Håkon Banken.
På 80-tallet var Håkon Banken (1949–2018) en av Norges mest populære artister, men hvis du aldri har hørt om ham, er du ikke alene. Banken ga ytterst sjelden intervjuer, spilte knapt konserter, og unngikk så godt det lot seg gjøre å opptre offentlig. Ikke desto mindre fant musikken hans et stort og entusiastisk publikum, som trykket hans åpenhjertige og ofte angstpregede tekster til sitt bryst. Totalt solgte den folkesky musikeren en halv million plater og kassetter, og tilbrakte flere uker øverst på Norsktoppen. Så hvorfor er han ikke mer kjent?
Dokumentarfilmen BREV TIL HÅKON BANKEN lar oss stifte nærmere bekjentskap med en plaget sjel som slet psykisk gjennom hele sitt liv, og som var fullstendig åpen om det i tekstene sine, på en måte norske artister rett og slett ikke var på den tiden. Dette er et portrett av en unik skikkelse i norsk musikk og populærkultur, fortalt via arkivopptak, rekonstruksjoner og intervjuer med noen av de mange han gjorde uutslettelig inntrykk på.
De rettsløse: Lena-Christin Kalle
En rørende og opprørende dokumentar om jakten på sannheten om «tyskerjentene».
DE RETTSLØSE er historien om et av de mørkeste kapitlene i Norges historie. Ved en tilfeldighet oppdager den norsk-tyske gravejournalisten Lena-Christin Kalle at historien om de norske «tyskerjentene» er klausulert i norske arkiver. Provosert over at staten holder informasjon om dette viktige temaet borte fra offentligheten, tar hun opp jakten på hemmelighetene som skjuler seg i arkivene – og på de få gjenlevende tyskerjentene og tidsvitnene. Underveis møter hun mye motstand fra staten, men også uventet hjelp fra innsiden av systemet.
I denne både rørende og opprørende dokumentaren stiller Kalle viktige spørsmål om hvem som fikk rollen som helter og fiender i det norske krigsoppgjøret. Hvorfor fikk for eksempel sårbare jenter og kvinner en nådeløs straff som hang over dem resten av livet, mens mange av dem som profitterte på krigen slapp unna? DE RETTSLØSE er en dokumentar med sterk lokal forankring som tar opp universelle problemstillinger knyttet til historieskriving, skyldfordeling, stigmatisering og skam.
DE RETTSLØSE åpner også menneskerettighetsprogrammet Checkpoints.
Fotnoter fra fattighuset: Fatou Åsbakk
En ukonvensjonell og personlig dokumentar om forskjells-Norge.
De siste årene har stadig flere mennesker i Norge oppsøkt organisasjoner som deler ut gratis mat. Noen er flyktninger, andre er sosialklienter med lite å rutte med, mens andre igjen er helt vanlige arbeidstakere som plutselig opplever at lønna ikke strekker til etter at strømmen og boliglånet har blitt dyrere. I dokumentarfilmen FOTNOTER FRA FATTIGHUSET følger kunstneren Fatou Åsbakk sin mor Astrid Åsbakk som i mange år har vært frivillig på Fattighuset i Oslo, og gir publikum et innblikk i de praktiske oppgavene og avveiningene som må gjøres for at folk skal få maten de trenger.
Med kamera vendt mot bakken for å beskytte anonymiteten til de som henter mat, og avisartikler om Fattighuset opplest av stemmer generert av kunstig intelligens, er FOTNOTER FRA FATTIGHUSET en ukonvensjonell dokumentar. Men det er også et varmt portrett av en mor som lever på uføretrygd og vier fritiden sin til å hjelpe andre med å overleve i hverdagen. Slik makter filmen å gjøre de som lever på trygd og utstrakte hender, til mennesker vi kan relatere oss til snarere enn bare urovekkende statistikker.
Hva vi snakker om når vi snakker om musikk: Mats Andersen
En vitenskapelig og kunstnerisk dokumentar om hva som gjør musikk magisk.
Hva er det som gir musikken dens unike kraft over mennesket? Og hva er det egentlig vi mener når vi sier at musikk er magisk? Dette er noen av spørsmålene regissør Mats Andersen kretser rundt i denne fascinerende dokumentarfilmen. Her møter vi musikere som Aurora Aksnes, Kjetil Møster, Jonas Benyoub og Dum Dum Boys’ Kjartan Kristiansen side om side med psykologer, filosofer og populærvitenskapelige forfattere som alle gir oss sine tanker om hvorfor musikken påvirker oss som den gjør.
HVA VI SNAKKER OM NÅR VI SNAKKER OM MUSIKK ser nærmere på de vitenskapelige årsakene til at musikk synes å treffe oss rett i sjelen på en måte andre kunst og kulturuttrykk ikke gjør. Blant annet får vi innblikk i musikkens unike relasjon til hukommelsen og i måten rytme lar oss forutse fremtiden på. Dette er en nysgjerrig og faktaorientert dokumentar som tar oss fra norske musikkstudioer og langt tilbake i den menneskelige evolusjonen da de fysiologiske, mentale og psykologiske forutsetningene for vårt kjærlighetsforhold til musikken ble lagt.
Innerst i tonen: Torstein Grude.
En fascinerende dokumentar om musikk, forsterkere og mental helse.
Rockegitaristen Jørgen har mistet troen på seg selv, og føler at livet hans smuldrer opp. Han har flyttet fra kone og barn, og inn i leiligheten til en kompis, med mål om å pusse den opp slik at kompisen kan selge den. Problemet er at Jørgen har mistet lyden sin, og at verken psykologen hans eller menneskene rundt ham skjønner hva han mener – før han treffer Ove. Den eksentriske gitarreparatøren har vært gjennom sin andel motgang i livet og vel så det, og forstår nøyaktig hva Jørgen snakker om. Og mens Ove tar fatt på arbeidet med å reparere Jørgens forsterker, starter Jørgen prosessen med å snu livet sitt.
INNERST I TONEN er en dokumentar om to menn som begge har sitt å stri med, men som takket være sin store musikkinteresse finner et felles språk for å diskutere livets største og mest betente spørsmål. Torstein Grude (MOGADISHU SOLDIER, BIFF 2016) har laget en dypt fascinerende og humanistisk film der intens og overskridende musikknerding tilbyr en vei ut av en tilsynelatende uløselig livskrise.
Pet Farm: Finn Walther, Martin A. Walther
Hvis reven er menneskets nye bestevenn, hvem er dets verste fiende?
Som liten drømte Joakim om å ha rev som kjæledyr. Som voksen har han ikke bare virkeliggjort drømmen, han har også startet oppdrett av rev for å selge dem som kjæledyr til andre som deler interessen hans – og dem er det overraskende mange av, over hele verden. Joakim har lite sosial kontakt med andre mennesker, og han sitter heller alene hjemme i jula enn å besøke familien. Han foretrekker revenes selskap, så når Dyrevernalliansen politianmelder ham for brudd på viltloven, står hele tilværelsen hans i fare for å rakne.
I sin nye dokumentarfilm skildrer brødrene Finn og Martin Walther Joakims kamp for å hindre at myndighetene avliver revene hans, og viser hvordan motgangen sliter på både den fysiske og den psykiske helsen. Med sin åpenhjertige hovedperson og en overflod av sjarmerende rever, er PET FARM en sår og ærlig film om ensomhet, firkantet byråkrati og menneskets grunnleggende behov for kontakt med andre mennesker, som utfordrer vedtatte sannheter om oppdrett av ville dyr.
Straff: Øystein Mamen
Kan det å leve som munker hjelpe fengselsinnsatte med å forsone seg med fortiden?
Halden fengsel er internasjonalt kjent for sin høye standard og komfort, og i 2010 omtalte tidsskriftet Time institusjonen som verdens mest humane fengsel. Dokumentarfilmen STRAFF skildrer en høyst utradisjonell praksis ved fengselet: En av avdelingene forvandles til et provisorisk kloster, hvor en gruppe innsatte får muligheten til å leve som munker i tre uker. Her skal de spise, be, meditere og reflektere i total stillhet, kun avbrutt av daglige samtaler med prestene som leder opplegget.
STRAFF er regidebuten til Øystein Mamen, som i en årrekke har vært kjent som en av Norges fremste filmfotografer. Dette kommer tydelig til uttrykk i de slående svart-hvitt-bildene som umiddelbart setter tonen for den kontrastfylte kombinasjonen av tunge kriminelle og disiplinert åndelighet. Dette er et fascinerende portrett av et fengsel med en unik tilnærming til straff og rehabilitering, og av de innsattes reaksjoner på et tilbud de verken er sikre på om de liker eller fortjener.
Tax Wars: Hege Dehli, Xavier Harel (Co-Regi)
En lærerik og underholdende dokumentar om kampen for et mer rettferdig globalt skattesystem.
Det internasjonale skattesystemet er en av de viktigste faktorene som driver den globale utviklingen i retning voksende økonomisk ulikhet og stadig større klimautfordringer. For mens vanlige mennesker og bedrifter ser det som en selvfølge å skatte av sine inntekter, har de store multinasjonale selskapene som dominerer verdensøkonomien en rekke triks og knep for å unngå å betale skatt. Denne kritiske dokumentaren viser oss hvordan de gjør det, og introduserer oss for noen av de prominente skikkelsene som kjemper for å avskaffe denne urettferdige og destruktive praksisen.
Her møter vi blant annet den amerikanske Nobelpris-vinneren i økonomi Joseph Stiglitz, forfatteren av «Kapitalen i det 21. århundre» Thomas Piketty, den indiske økonomiprofessoren Jayati Ghosh og den norske advokaten og korrupsjonsjegeren Eva Joly. Sammen kjemper de på heroisk vis for å få verdens største kommersielle aktører til å ta sin rettmessige del av ansvaret for menneskene og planeten som utgjør grunnlaget for inntektene deres.
Foto: Fra «An Army of Women».
Nå har Bergen Internasjonale filmfestival (BIFF) sluppet de første filmene til årets festival. Som vanlig kan festivalen by på flere norske dokumentarpremierer. Vi har allerede skrevet utførlig om De rettsløse – Lena-Christin Kalle sin dokumentar om den norske forfølgelsen av de såkalte tyskerjentene. Nå er filmen endelig klar for sin internasjonale premiere på BIFF, der den åpner menneskerettighetsprogrammet Checkpoints. Den deltar også i det norske konkurranseprogrammet.
En rekke dokumentarer som har deltatt på andre festivaler er også med i det norske programmet: Straff av Øystein Mamen, An Army of Woman av Julie Lunde Lillesæter, Tax Wars av Hege Dehli. Også Torstein Grude sin nye film Innerst i tonen, som Gunnar Iversen nylig skrev om her på rushprint.no, er med.
BIFF presenterer et bredt utvalg norske dokumentarer fra det siste året i både langt og kort format. Nytt av året er et talentprogram bestående av ferske, kortreiste dokumentar- og fiksjonsfilmer laget av regissører tidlig i karrieren og filmskapere under 25 år fra Vestland og Møre og Romsdal.
Blant de lange dokumentarene konkurrerer ni filmer om prisen Beste norske dokumentar 2024.
An Army Of Women: (Regi) Julie Lunde Lillesæter
En provoserende og inspirerende dokumentar om voldtektsofres kamp mot et likegyldig rettsvesen.
I USA ender mindre enn 1 % av voldtektsanmeldelser med domfellelse. I denne dokumentaren møter vi Marina, Hanna og Amy, som alle har fått anmeldelsene sine avvist av politiet i Austin, Texas, men som nekter å akseptere at overgrepene som har blitt begått mot dem skal gå ustraffet. Sammen med tolv andre kvinner går de til gruppesøksmål mot myndighetene, som de hevder unnlater å straffeforfølge seksuelle overgrep fordi det er en forbrytelse som hovedsakelig rammer kvinner.
AN ARMY OF WOMEN skildrer denne lange og vanskelige prosessen, og gir oss et nedslående innblikk i hvordan det står til med rettssikkerheten i Texas. Men selv om kvinnene møter skuffelse og motgang nær sagt hvor enn de vender seg, lar de seg ikke knekke av den institusjonaliserte kvinnefiendtligheten som gjennomsyrer systemet. Norske Julie Lunde Lillesæters første helaftens dokumentar er en film om den harde kampen for likestilling og rettferdighet, som både frustrerer, provoserer og inspirerer.
Brev til Håkon Banken: Sven Arild Storberget, Martin Walther
Dokumentaren om musikeren, lyrikeren, pioneren og kultfiguren Håkon Banken.
På 80-tallet var Håkon Banken (1949–2018) en av Norges mest populære artister, men hvis du aldri har hørt om ham, er du ikke alene. Banken ga ytterst sjelden intervjuer, spilte knapt konserter, og unngikk så godt det lot seg gjøre å opptre offentlig. Ikke desto mindre fant musikken hans et stort og entusiastisk publikum, som trykket hans åpenhjertige og ofte angstpregede tekster til sitt bryst. Totalt solgte den folkesky musikeren en halv million plater og kassetter, og tilbrakte flere uker øverst på Norsktoppen. Så hvorfor er han ikke mer kjent?
Dokumentarfilmen BREV TIL HÅKON BANKEN lar oss stifte nærmere bekjentskap med en plaget sjel som slet psykisk gjennom hele sitt liv, og som var fullstendig åpen om det i tekstene sine, på en måte norske artister rett og slett ikke var på den tiden. Dette er et portrett av en unik skikkelse i norsk musikk og populærkultur, fortalt via arkivopptak, rekonstruksjoner og intervjuer med noen av de mange han gjorde uutslettelig inntrykk på.
De rettsløse: Lena-Christin Kalle
En rørende og opprørende dokumentar om jakten på sannheten om «tyskerjentene».
DE RETTSLØSE er historien om et av de mørkeste kapitlene i Norges historie. Ved en tilfeldighet oppdager den norsk-tyske gravejournalisten Lena-Christin Kalle at historien om de norske «tyskerjentene» er klausulert i norske arkiver. Provosert over at staten holder informasjon om dette viktige temaet borte fra offentligheten, tar hun opp jakten på hemmelighetene som skjuler seg i arkivene – og på de få gjenlevende tyskerjentene og tidsvitnene. Underveis møter hun mye motstand fra staten, men også uventet hjelp fra innsiden av systemet.
I denne både rørende og opprørende dokumentaren stiller Kalle viktige spørsmål om hvem som fikk rollen som helter og fiender i det norske krigsoppgjøret. Hvorfor fikk for eksempel sårbare jenter og kvinner en nådeløs straff som hang over dem resten av livet, mens mange av dem som profitterte på krigen slapp unna? DE RETTSLØSE er en dokumentar med sterk lokal forankring som tar opp universelle problemstillinger knyttet til historieskriving, skyldfordeling, stigmatisering og skam.
DE RETTSLØSE åpner også menneskerettighetsprogrammet Checkpoints.
Fotnoter fra fattighuset: Fatou Åsbakk
En ukonvensjonell og personlig dokumentar om forskjells-Norge.
De siste årene har stadig flere mennesker i Norge oppsøkt organisasjoner som deler ut gratis mat. Noen er flyktninger, andre er sosialklienter med lite å rutte med, mens andre igjen er helt vanlige arbeidstakere som plutselig opplever at lønna ikke strekker til etter at strømmen og boliglånet har blitt dyrere. I dokumentarfilmen FOTNOTER FRA FATTIGHUSET følger kunstneren Fatou Åsbakk sin mor Astrid Åsbakk som i mange år har vært frivillig på Fattighuset i Oslo, og gir publikum et innblikk i de praktiske oppgavene og avveiningene som må gjøres for at folk skal få maten de trenger.
Med kamera vendt mot bakken for å beskytte anonymiteten til de som henter mat, og avisartikler om Fattighuset opplest av stemmer generert av kunstig intelligens, er FOTNOTER FRA FATTIGHUSET en ukonvensjonell dokumentar. Men det er også et varmt portrett av en mor som lever på uføretrygd og vier fritiden sin til å hjelpe andre med å overleve i hverdagen. Slik makter filmen å gjøre de som lever på trygd og utstrakte hender, til mennesker vi kan relatere oss til snarere enn bare urovekkende statistikker.
Hva vi snakker om når vi snakker om musikk: Mats Andersen
En vitenskapelig og kunstnerisk dokumentar om hva som gjør musikk magisk.
Hva er det som gir musikken dens unike kraft over mennesket? Og hva er det egentlig vi mener når vi sier at musikk er magisk? Dette er noen av spørsmålene regissør Mats Andersen kretser rundt i denne fascinerende dokumentarfilmen. Her møter vi musikere som Aurora Aksnes, Kjetil Møster, Jonas Benyoub og Dum Dum Boys’ Kjartan Kristiansen side om side med psykologer, filosofer og populærvitenskapelige forfattere som alle gir oss sine tanker om hvorfor musikken påvirker oss som den gjør.
HVA VI SNAKKER OM NÅR VI SNAKKER OM MUSIKK ser nærmere på de vitenskapelige årsakene til at musikk synes å treffe oss rett i sjelen på en måte andre kunst og kulturuttrykk ikke gjør. Blant annet får vi innblikk i musikkens unike relasjon til hukommelsen og i måten rytme lar oss forutse fremtiden på. Dette er en nysgjerrig og faktaorientert dokumentar som tar oss fra norske musikkstudioer og langt tilbake i den menneskelige evolusjonen da de fysiologiske, mentale og psykologiske forutsetningene for vårt kjærlighetsforhold til musikken ble lagt.
Innerst i tonen: Torstein Grude.
En fascinerende dokumentar om musikk, forsterkere og mental helse.
Rockegitaristen Jørgen har mistet troen på seg selv, og føler at livet hans smuldrer opp. Han har flyttet fra kone og barn, og inn i leiligheten til en kompis, med mål om å pusse den opp slik at kompisen kan selge den. Problemet er at Jørgen har mistet lyden sin, og at verken psykologen hans eller menneskene rundt ham skjønner hva han mener – før han treffer Ove. Den eksentriske gitarreparatøren har vært gjennom sin andel motgang i livet og vel så det, og forstår nøyaktig hva Jørgen snakker om. Og mens Ove tar fatt på arbeidet med å reparere Jørgens forsterker, starter Jørgen prosessen med å snu livet sitt.
INNERST I TONEN er en dokumentar om to menn som begge har sitt å stri med, men som takket være sin store musikkinteresse finner et felles språk for å diskutere livets største og mest betente spørsmål. Torstein Grude (MOGADISHU SOLDIER, BIFF 2016) har laget en dypt fascinerende og humanistisk film der intens og overskridende musikknerding tilbyr en vei ut av en tilsynelatende uløselig livskrise.
Pet Farm: Finn Walther, Martin A. Walther
Hvis reven er menneskets nye bestevenn, hvem er dets verste fiende?
Som liten drømte Joakim om å ha rev som kjæledyr. Som voksen har han ikke bare virkeliggjort drømmen, han har også startet oppdrett av rev for å selge dem som kjæledyr til andre som deler interessen hans – og dem er det overraskende mange av, over hele verden. Joakim har lite sosial kontakt med andre mennesker, og han sitter heller alene hjemme i jula enn å besøke familien. Han foretrekker revenes selskap, så når Dyrevernalliansen politianmelder ham for brudd på viltloven, står hele tilværelsen hans i fare for å rakne.
I sin nye dokumentarfilm skildrer brødrene Finn og Martin Walther Joakims kamp for å hindre at myndighetene avliver revene hans, og viser hvordan motgangen sliter på både den fysiske og den psykiske helsen. Med sin åpenhjertige hovedperson og en overflod av sjarmerende rever, er PET FARM en sår og ærlig film om ensomhet, firkantet byråkrati og menneskets grunnleggende behov for kontakt med andre mennesker, som utfordrer vedtatte sannheter om oppdrett av ville dyr.
Straff: Øystein Mamen
Kan det å leve som munker hjelpe fengselsinnsatte med å forsone seg med fortiden?
Halden fengsel er internasjonalt kjent for sin høye standard og komfort, og i 2010 omtalte tidsskriftet Time institusjonen som verdens mest humane fengsel. Dokumentarfilmen STRAFF skildrer en høyst utradisjonell praksis ved fengselet: En av avdelingene forvandles til et provisorisk kloster, hvor en gruppe innsatte får muligheten til å leve som munker i tre uker. Her skal de spise, be, meditere og reflektere i total stillhet, kun avbrutt av daglige samtaler med prestene som leder opplegget.
STRAFF er regidebuten til Øystein Mamen, som i en årrekke har vært kjent som en av Norges fremste filmfotografer. Dette kommer tydelig til uttrykk i de slående svart-hvitt-bildene som umiddelbart setter tonen for den kontrastfylte kombinasjonen av tunge kriminelle og disiplinert åndelighet. Dette er et fascinerende portrett av et fengsel med en unik tilnærming til straff og rehabilitering, og av de innsattes reaksjoner på et tilbud de verken er sikre på om de liker eller fortjener.
Tax Wars: Hege Dehli, Xavier Harel (Co-Regi)
En lærerik og underholdende dokumentar om kampen for et mer rettferdig globalt skattesystem.
Det internasjonale skattesystemet er en av de viktigste faktorene som driver den globale utviklingen i retning voksende økonomisk ulikhet og stadig større klimautfordringer. For mens vanlige mennesker og bedrifter ser det som en selvfølge å skatte av sine inntekter, har de store multinasjonale selskapene som dominerer verdensøkonomien en rekke triks og knep for å unngå å betale skatt. Denne kritiske dokumentaren viser oss hvordan de gjør det, og introduserer oss for noen av de prominente skikkelsene som kjemper for å avskaffe denne urettferdige og destruktive praksisen.
Her møter vi blant annet den amerikanske Nobelpris-vinneren i økonomi Joseph Stiglitz, forfatteren av «Kapitalen i det 21. århundre» Thomas Piketty, den indiske økonomiprofessoren Jayati Ghosh og den norske advokaten og korrupsjonsjegeren Eva Joly. Sammen kjemper de på heroisk vis for å få verdens største kommersielle aktører til å ta sin rettmessige del av ansvaret for menneskene og planeten som utgjør grunnlaget for inntektene deres.