Sølvklumper til «Ola» og «Lars er LOL».

Sølvklumper til «Ola» og «Lars er LOL».

Kinosjefene har kåret «Ola – En helt vanlig uvanlig fyr» til årets kinofilm for 2023 og «Lars er LOL» til fjorårets barne- og familiefilm. Begge er tildelt Sølvklumpen.

Sølvklumpen er en pris som er delt ut av Norske Kinosjefers Forbund siden 1958. Prisen gis til den beste kinofilmen og den beste norske barne-/familiefilmen fra året som gikk.

2023 var et filmår med spesielt mange dokumentarfilmer med kinolansering, påpeker juryen. I kategorien beste norske kinofilm har juryen valgt å gi årets Sølvklump til en dokumentarfilm som har begeistret et stort publikum over hele landet.

«I filmen møter vi Ola, som er 30 år gammel og har bodd de siste fire årene i bo- og arbeidsfellesskapet Vidaråsen i Vestfold. Her bor mennesker med nedsatt funksjonsevne side om side med funksjonsfriske. Regissør Ragnhild Nøst Bergem følger hovedpersonen tett med kameraet sitt, og vi får et nært og hjertevarmt innblikk i Olas liv og hans refleksjoner om livet og fremtiden. Dette er en film som med varme og klokskap bidrar til å rive ned skillene mellom «oss og dem».Filmen har vekket begeistring overalt hvor den har blitt vist, og kinopublikum over hele landet har hatt glede av besøk fra både Ola og regissør Ragnhild på ulike spesialvisninger.»

Regissør Ragnhild Nøst Bergem sa følgende da hun ble tildelt Sølvklumpen:

– Det er virkelig stort å motta kinoenes høyeste utmerkelse. Jeg ble veldig overrasket over at vår lille dokumentar når opp i så sterk konkurranse. Det betyr mye med en slik anerkjennelse av håndverket og jobben som er gjort, over så mange år. Det gjelder alle fagfunksjonene som har vært med på ulikt vis helt fra første opptak i 2014 og frem til lanseringen i 2023. Når det gjelder lanseringen på kino må jeg trekke fram distributør Vibeke Skistad i Euforia Film. Hun har lagt ned hjerte og sjel og utallige timer for filmens kinolansering. Jeg vil også rette en takk til alle i publikum som har sett dokumentarfilmen på kino. Det har vært mange fine og sterke opplevelser rundtomkring i landet!

Medforfatter Iben Akerlie – som skrev boken filmen er basert på – og produsent Caroline Hitland var tilstede for å motta sølvklumpen for beste barne og familiefilm for Lars er LOL. Juryen, som har bestått av kinosjefene Kari Reianes Spangen (Egersund kino) Kristine Brungot (Sjøborg kino) og Erlend Serigstad (Bryne Kino), begrunnet tildelingen slik:

«Årets prisvinner handler om Amanda som får i oppgave å ta seg spesielt godt av sin nye klassekamerat Lars, som har Downs syndrom, noe hun anser som sosial katastrofe. Til hennes overraskelse blir hun og Lars gode venner, noe som skaper sosiale utfordringer for Amanda.  Det er en fin og realistisk dialog mellom de unge skuespillerne, og handlingen virker troverdig. Filmen setter søkelys på viktige tema på en engasjerende måte, og skolevisninger over hele landet har vert med å skape debatt og engasjement rundt konflikter og utfordringer i egen skolehverdag. Filmen er en tankevekkende og sjarmerende film om vennskap, utenforskap og hvordan det kan føles å være annerledes – og om hvilke konsekvenser tankeløs mobbing kan få.»

Prisvinnerne takket på følgende måte:

«Å motta Sølvklumpen for Beste norske barne- og familiefilm i 2023 er rett og slett utrolig gjevt! Det å få en slik anerkjennelse fra Norske Kinosjefers Forbund betyr veldig mye for oss bak filmen. Reisen med «Lars er LOL» har vært helt fantastisk fra A til Å og det er helt utrolig at hele 147.000 har sett filmen på kino i Norge. Vi vil gjerne bruke anledningen til å rette en stor takk til alle kinosjefene rundt om i landet og til Nordisk Film Distribusjon som har gjort en så god jobb med å få filmen ut til folket.»

Sølvklumper til «Ola» og «Lars er LOL».

Sølvklumper til «Ola» og «Lars er LOL».

Kinosjefene har kåret «Ola – En helt vanlig uvanlig fyr» til årets kinofilm for 2023 og «Lars er LOL» til fjorårets barne- og familiefilm. Begge er tildelt Sølvklumpen.

Sølvklumpen er en pris som er delt ut av Norske Kinosjefers Forbund siden 1958. Prisen gis til den beste kinofilmen og den beste norske barne-/familiefilmen fra året som gikk.

2023 var et filmår med spesielt mange dokumentarfilmer med kinolansering, påpeker juryen. I kategorien beste norske kinofilm har juryen valgt å gi årets Sølvklump til en dokumentarfilm som har begeistret et stort publikum over hele landet.

«I filmen møter vi Ola, som er 30 år gammel og har bodd de siste fire årene i bo- og arbeidsfellesskapet Vidaråsen i Vestfold. Her bor mennesker med nedsatt funksjonsevne side om side med funksjonsfriske. Regissør Ragnhild Nøst Bergem følger hovedpersonen tett med kameraet sitt, og vi får et nært og hjertevarmt innblikk i Olas liv og hans refleksjoner om livet og fremtiden. Dette er en film som med varme og klokskap bidrar til å rive ned skillene mellom «oss og dem».Filmen har vekket begeistring overalt hvor den har blitt vist, og kinopublikum over hele landet har hatt glede av besøk fra både Ola og regissør Ragnhild på ulike spesialvisninger.»

Regissør Ragnhild Nøst Bergem sa følgende da hun ble tildelt Sølvklumpen:

– Det er virkelig stort å motta kinoenes høyeste utmerkelse. Jeg ble veldig overrasket over at vår lille dokumentar når opp i så sterk konkurranse. Det betyr mye med en slik anerkjennelse av håndverket og jobben som er gjort, over så mange år. Det gjelder alle fagfunksjonene som har vært med på ulikt vis helt fra første opptak i 2014 og frem til lanseringen i 2023. Når det gjelder lanseringen på kino må jeg trekke fram distributør Vibeke Skistad i Euforia Film. Hun har lagt ned hjerte og sjel og utallige timer for filmens kinolansering. Jeg vil også rette en takk til alle i publikum som har sett dokumentarfilmen på kino. Det har vært mange fine og sterke opplevelser rundtomkring i landet!

Medforfatter Iben Akerlie – som skrev boken filmen er basert på – og produsent Caroline Hitland var tilstede for å motta sølvklumpen for beste barne og familiefilm for Lars er LOL. Juryen, som har bestått av kinosjefene Kari Reianes Spangen (Egersund kino) Kristine Brungot (Sjøborg kino) og Erlend Serigstad (Bryne Kino), begrunnet tildelingen slik:

«Årets prisvinner handler om Amanda som får i oppgave å ta seg spesielt godt av sin nye klassekamerat Lars, som har Downs syndrom, noe hun anser som sosial katastrofe. Til hennes overraskelse blir hun og Lars gode venner, noe som skaper sosiale utfordringer for Amanda.  Det er en fin og realistisk dialog mellom de unge skuespillerne, og handlingen virker troverdig. Filmen setter søkelys på viktige tema på en engasjerende måte, og skolevisninger over hele landet har vert med å skape debatt og engasjement rundt konflikter og utfordringer i egen skolehverdag. Filmen er en tankevekkende og sjarmerende film om vennskap, utenforskap og hvordan det kan føles å være annerledes – og om hvilke konsekvenser tankeløs mobbing kan få.»

Prisvinnerne takket på følgende måte:

«Å motta Sølvklumpen for Beste norske barne- og familiefilm i 2023 er rett og slett utrolig gjevt! Det å få en slik anerkjennelse fra Norske Kinosjefers Forbund betyr veldig mye for oss bak filmen. Reisen med «Lars er LOL» har vært helt fantastisk fra A til Å og det er helt utrolig at hele 147.000 har sett filmen på kino i Norge. Vi vil gjerne bruke anledningen til å rette en stor takk til alle kinosjefene rundt om i landet og til Nordisk Film Distribusjon som har gjort en så god jobb med å få filmen ut til folket.»

MENY