Filmkritikerprisen til «Ellos Eatnu – la elva leve».

Filmkritikerprisen til «Ellos Eatnu – la elva leve».

Filmkritikerprisen 2024 for fjorårets beste norske langfilm gikk til «Ellos Eatnu – la elva leve», regissert av Ole Giæver. Filmen fikk også prisen for beste skuespiller og beste fagfunksjon.

Foto (fra venstre): Ola Fløttum, Ole Giæver og Ella Marie Hætta Isaksen.

Prisene ble overrakt vinnerne under Norsk filmkritikerlags utdeling på Engebret Café i dag. Det er lagets 90 medlemmer som har stemt den fram.

I begrunnelsen for Filmkritikerprisen til Ole Giæver for Ellos Eatnu – la elva leve heter det:

«Årets mottaker av filmkritikerprisen har skapt en historie som overrasker med innfallsvinkelen til en gammel konflikt – en konflikt som strekker seg langt bakover i historien og mates med dagsferskt sinne…Filmen handler vel så mye om anerkjennelse av egen historie og identitet, som den handler om én enkelt kamparena. Den handler mindre om det ene politiske vedtaket og følgene det fikk, enn den handler om å finne seg sjæl. En magnetisk hovedrolle flankeres av mange mindre, men svært gode roller som alle bidrar til å belyse de personlige nyansene i et opprivende drama. De spiller like mye på de indre konfliktene som på de ytre, på den forvirrende blandingen av skam og sinne, sorg og kampvilje. Og de viser oss hvor tilsynelatende enkelt det ville være bare å la seg overkjøre. Men også hvor voldsomme følelser som allerede er lagt lokk på. De gir den stadige friksjonen mellom storsamfunn og urbefolkning sterke ansikter med dyp klangbunn i oss alle.»

Tre andre priser ble også delt ut. Prisen for beste skuespiller gikk til Ella Marie Hætta Isaksen for rollen som Ester i Ellos Eatnu – la elva leve. Prisen for beste fagfunksjon gikk til Ola Fløttum for musikken til Ellos Eatnu – la elva leve. Budbringeren er en hederspris til en person eller organisasjon som har beriket filmkulturen gjennom å spre kunnskap, engasjement og entusiasme for film som kunstuttrykk. Den gikk i år til Tommy Lørdahl, tidligere leder av Oslo Internasjonale filmfestival.


Toppfoto er tatt av Marte Stapnes.


 

Filmkritikerprisen til «Ellos Eatnu – la elva leve».

Filmkritikerprisen til «Ellos Eatnu – la elva leve».

Filmkritikerprisen 2024 for fjorårets beste norske langfilm gikk til «Ellos Eatnu – la elva leve», regissert av Ole Giæver. Filmen fikk også prisen for beste skuespiller og beste fagfunksjon.

Foto (fra venstre): Ola Fløttum, Ole Giæver og Ella Marie Hætta Isaksen.

Prisene ble overrakt vinnerne under Norsk filmkritikerlags utdeling på Engebret Café i dag. Det er lagets 90 medlemmer som har stemt den fram.

I begrunnelsen for Filmkritikerprisen til Ole Giæver for Ellos Eatnu – la elva leve heter det:

«Årets mottaker av filmkritikerprisen har skapt en historie som overrasker med innfallsvinkelen til en gammel konflikt – en konflikt som strekker seg langt bakover i historien og mates med dagsferskt sinne…Filmen handler vel så mye om anerkjennelse av egen historie og identitet, som den handler om én enkelt kamparena. Den handler mindre om det ene politiske vedtaket og følgene det fikk, enn den handler om å finne seg sjæl. En magnetisk hovedrolle flankeres av mange mindre, men svært gode roller som alle bidrar til å belyse de personlige nyansene i et opprivende drama. De spiller like mye på de indre konfliktene som på de ytre, på den forvirrende blandingen av skam og sinne, sorg og kampvilje. Og de viser oss hvor tilsynelatende enkelt det ville være bare å la seg overkjøre. Men også hvor voldsomme følelser som allerede er lagt lokk på. De gir den stadige friksjonen mellom storsamfunn og urbefolkning sterke ansikter med dyp klangbunn i oss alle.»

Tre andre priser ble også delt ut. Prisen for beste skuespiller gikk til Ella Marie Hætta Isaksen for rollen som Ester i Ellos Eatnu – la elva leve. Prisen for beste fagfunksjon gikk til Ola Fløttum for musikken til Ellos Eatnu – la elva leve. Budbringeren er en hederspris til en person eller organisasjon som har beriket filmkulturen gjennom å spre kunnskap, engasjement og entusiasme for film som kunstuttrykk. Den gikk i år til Tommy Lørdahl, tidligere leder av Oslo Internasjonale filmfestival.


Toppfoto er tatt av Marte Stapnes.


 

MENY