Ny norsk-palestinsk film i skuddlinjen.

Ny norsk-palestinsk film i skuddlinjen.

Frontene hardner også til mellom israelere og palestinere under verdens største filmfestival for dokumentarfilm, IDFA, der flere palestinske filmer nå er trukket. Mohamed Jabalys nye film er foreløpig ikke omfattet av boikotten på palestinsk side.

Foto: Mohamed Jabaly i Al Haya Helwa – Livet er vakkert

Krigskonflikten mellom Hamas og Israel gir internasjonale ringvirkninger, ikke minst innen filmfeltet. Verdens største festival for dokumentarfilm, IDFA i Amsterdam, har havnet midt i skuddlinjen etter at aktivister tok seg inn på festivalområdet med opprop og plakater. Det melder Screen International.

På plakatene sto det blant annet «From the river to the sea, Palestine will be free».

Dette slagordet er en gjenganger under protestene som har spredt seg i europeiske byer siste uken, etter som den israelske bombingen av Gaza har tatt tusenvis av menneskeliv. Men for mange israelere oppfattes den som antisemittisk, et rop om å utradere Israel. 

Derfor signerte 16 ledende aktører innen den israelske filmindustrien et åpent brev der de rettet kritikk mot festivalleder Orwa Nyrabia for hans tause respons på aksjonen, slagordet og det de opplevde som et angrep på dem personlig.

Nyrabia og festivalledelsen reagerte med å beklage hendelsen overfor den israelske delegasjonen. Dermed trakk Det palestinske filminstituttet (PFI) seg fra videre deltakelse i filmmarkedet ved festivalen. PFI begrunner det med at IDFAs beklagelse ”helt urettferdig kriminaliserer palestinske stemmer og narrativer.».

PFI hevder videre at  IDFA på denne måten forholder seg taus overfor «det pågående folkemordet som Israel begår overfor palestinerne i Gaza. Over 11 000 menneskeliv er gått tapt, én million mennesker er presset ut og 3000 er savnet.»

PFI har anbefalt palestinske filmskapere å trekke filmene sine i protest fra markedet på festivalen. Den eneste som så langt har gjort dette, er Basma Al-Sharif som deltar med fire kortfilmer på festivalen.

Norsk film deltar i hovedkonkurransen med Mohamed Jabalys nye film Al Haya Helwa – Livet er vakkert. Det er en norsk-palestinsk samproduksjon. Filmen er produsert av Stray Dogs Norway ved Kristine Ann Skaret og Sarah-Winge Sørensen. Mohanan Yaqubi er executive produsent.

Den helaftens dokumentarfilmen følger regissøren Mohamed Jabaly fra han i 2014 er på besøk på filmfestivalen i Tromsø som regissør. Plutselig stenges grensene til hjembyen Gaza og han kan ikke vende tilbake. Han vet ikke at det skal ta syv år før han kan treffe familien sin igjen.

Les mer om filmen her.

Ny norsk-palestinsk film i skuddlinjen.

Ny norsk-palestinsk film i skuddlinjen.

Frontene hardner også til mellom israelere og palestinere under verdens største filmfestival for dokumentarfilm, IDFA, der flere palestinske filmer nå er trukket. Mohamed Jabalys nye film er foreløpig ikke omfattet av boikotten på palestinsk side.

Foto: Mohamed Jabaly i Al Haya Helwa – Livet er vakkert

Krigskonflikten mellom Hamas og Israel gir internasjonale ringvirkninger, ikke minst innen filmfeltet. Verdens største festival for dokumentarfilm, IDFA i Amsterdam, har havnet midt i skuddlinjen etter at aktivister tok seg inn på festivalområdet med opprop og plakater. Det melder Screen International.

På plakatene sto det blant annet «From the river to the sea, Palestine will be free».

Dette slagordet er en gjenganger under protestene som har spredt seg i europeiske byer siste uken, etter som den israelske bombingen av Gaza har tatt tusenvis av menneskeliv. Men for mange israelere oppfattes den som antisemittisk, et rop om å utradere Israel. 

Derfor signerte 16 ledende aktører innen den israelske filmindustrien et åpent brev der de rettet kritikk mot festivalleder Orwa Nyrabia for hans tause respons på aksjonen, slagordet og det de opplevde som et angrep på dem personlig.

Nyrabia og festivalledelsen reagerte med å beklage hendelsen overfor den israelske delegasjonen. Dermed trakk Det palestinske filminstituttet (PFI) seg fra videre deltakelse i filmmarkedet ved festivalen. PFI begrunner det med at IDFAs beklagelse ”helt urettferdig kriminaliserer palestinske stemmer og narrativer.».

PFI hevder videre at  IDFA på denne måten forholder seg taus overfor «det pågående folkemordet som Israel begår overfor palestinerne i Gaza. Over 11 000 menneskeliv er gått tapt, én million mennesker er presset ut og 3000 er savnet.»

PFI har anbefalt palestinske filmskapere å trekke filmene sine i protest fra markedet på festivalen. Den eneste som så langt har gjort dette, er Basma Al-Sharif som deltar med fire kortfilmer på festivalen.

Norsk film deltar i hovedkonkurransen med Mohamed Jabalys nye film Al Haya Helwa – Livet er vakkert. Det er en norsk-palestinsk samproduksjon. Filmen er produsert av Stray Dogs Norway ved Kristine Ann Skaret og Sarah-Winge Sørensen. Mohanan Yaqubi er executive produsent.

Den helaftens dokumentarfilmen følger regissøren Mohamed Jabaly fra han i 2014 er på besøk på filmfestivalen i Tromsø som regissør. Plutselig stenges grensene til hjembyen Gaza og han kan ikke vende tilbake. Han vet ikke at det skal ta syv år før han kan treffe familien sin igjen.

Les mer om filmen her.

MENY