Mohamed Jabalys Gaza-film til IDFA.

Mohamed Jabalys Gaza-film til IDFA.

Mohamed Jabalys film om hvordan han ble utestengt fra Gaza er den norske kandidaten i årets konkurranseprogram på IDFA, verdens største festival for dokumentarfilm.

Dokumentarfilmen Al Haya Helwa – Livet er vakkert er tatt ut til konkurranseprogrammet på IDFA, verdens største dokumentarfilmfestival. 

Den helaftens dokumentarfilmen følger regissøren Mohamed Jabaly fra han i 2014 er på besøk på filmfestivalen i Tromsø som regissør. Plutselig stenges grensene til hjembyen Gaza og han kan ikke vende tilbake. Han vet ikke at det skal ta syv år før han kan treffe familien sin igjen.

«Mens Mohamed venter på at situasjonen skal endre seg, foreslår hans venner hjemme at han skal søke asyl eller gifter seg for å bli i Norge. Men Mohamed nekter å gi slipp på sin Palestinske identitet og insisterer på å bli anerkjent for sitt arbeid. Etter å ha blitt nektet arbeidstillatelse, på tross av at hans film “Ambulance” oppnår internasjonal suksess, bestemmer han seg for å ta saken sin til retten. Mens saken utspiller seg, lever Mohamed et parallelt liv på nettet, der han holder kontakten med familien i Gaza. Men når Gaza blir angrepet igjen, blir han stilt overfor et umulig valg; hvis han drar tilbake til Gaza, vil han kanskje aldri kunne reise ut igjen og fortsette sitt arbeid som filmregissør, og dele sine historier med verden.»

Al Haya Helwa – Livet er vakkert er en historie «om å overvinne et liv satt på vent av internasjonal politikk og rigid byråkrati, fortalt fra innsiden av en ung mann som bruker all sin kreativitet på skape  kontakt med verden rundt seg og finne en vei videre.»

Filmen er produsert for Stray Dogs Norway av Kristine Ann Skaret og Sarah-Winge Sørensen. Mohanan Yaqubi er Executive produsent.

– Jeg føler meg så stolt over å bli valgt ut for IDFA 2023, det er en stor anerkjennelse for meg og for arbeidet jeg har gjort de siste årene, sier Mohamed Jabaly som mener det er flott for ham å kunne representere både Norge og Palestina på en så stor filmfestival. For meg er det som når man høster frukten i rett sesong, men denne gangen forvandles sesongen til noe annet. Jeg er så trist over hva som skjer i hjembyen min, Gaza. Det er tragisk og skremmende, og familiene våre er i fare. Jeg har mistet kontakten med de fleste av vennene mine, jeg vet ikke hvor de er, hvordan de har det, eller om de fremdeles lever. Jeg har alltid ønsket å vise håpet, skjønnheten i Gaza, dets folk, dets kamp og overlevelse. Denne filmen er en menneskelig historie, den handler om livet og hvordan mennesker står sammen for hverandre når det er vanskelig. Det er en film om sosial rettferdighet i Norge og Palestina, og min personlige historie her i Norge, sier Jabaly.

Fra før er de norske dokumentarene Fedrelandet og Hiding Saddam Hussein også tatt ut til IDFA. Halkawt Mustafas Hiding Saddam Hussein skal delt i Frontlight-seksjonen. Margreth Olins Fedrelandet er tatt ut til IDFAs nye Signed-program, som viser nye filmer fra anerkjente dokumentarfilmskapere.

IDFA, International Documentary Film Festival Amsterdam, foregår i år mellom 8. og 19. november og regnes som en av verdens viktigste dokumentarfilmfestival. I 2022 presenterte IDFA over 290 filmer fra mer enn 80 land. Festivalen jobber spesielt med å fremme inkludering og gi en stemme til underrepresenterte filmskapere.

Mohamed Jabalys Gaza-film til IDFA.

Mohamed Jabalys Gaza-film til IDFA.

Mohamed Jabalys film om hvordan han ble utestengt fra Gaza er den norske kandidaten i årets konkurranseprogram på IDFA, verdens største festival for dokumentarfilm.

Dokumentarfilmen Al Haya Helwa – Livet er vakkert er tatt ut til konkurranseprogrammet på IDFA, verdens største dokumentarfilmfestival. 

Den helaftens dokumentarfilmen følger regissøren Mohamed Jabaly fra han i 2014 er på besøk på filmfestivalen i Tromsø som regissør. Plutselig stenges grensene til hjembyen Gaza og han kan ikke vende tilbake. Han vet ikke at det skal ta syv år før han kan treffe familien sin igjen.

«Mens Mohamed venter på at situasjonen skal endre seg, foreslår hans venner hjemme at han skal søke asyl eller gifter seg for å bli i Norge. Men Mohamed nekter å gi slipp på sin Palestinske identitet og insisterer på å bli anerkjent for sitt arbeid. Etter å ha blitt nektet arbeidstillatelse, på tross av at hans film “Ambulance” oppnår internasjonal suksess, bestemmer han seg for å ta saken sin til retten. Mens saken utspiller seg, lever Mohamed et parallelt liv på nettet, der han holder kontakten med familien i Gaza. Men når Gaza blir angrepet igjen, blir han stilt overfor et umulig valg; hvis han drar tilbake til Gaza, vil han kanskje aldri kunne reise ut igjen og fortsette sitt arbeid som filmregissør, og dele sine historier med verden.»

Al Haya Helwa – Livet er vakkert er en historie «om å overvinne et liv satt på vent av internasjonal politikk og rigid byråkrati, fortalt fra innsiden av en ung mann som bruker all sin kreativitet på skape  kontakt med verden rundt seg og finne en vei videre.»

Filmen er produsert for Stray Dogs Norway av Kristine Ann Skaret og Sarah-Winge Sørensen. Mohanan Yaqubi er Executive produsent.

– Jeg føler meg så stolt over å bli valgt ut for IDFA 2023, det er en stor anerkjennelse for meg og for arbeidet jeg har gjort de siste årene, sier Mohamed Jabaly som mener det er flott for ham å kunne representere både Norge og Palestina på en så stor filmfestival. For meg er det som når man høster frukten i rett sesong, men denne gangen forvandles sesongen til noe annet. Jeg er så trist over hva som skjer i hjembyen min, Gaza. Det er tragisk og skremmende, og familiene våre er i fare. Jeg har mistet kontakten med de fleste av vennene mine, jeg vet ikke hvor de er, hvordan de har det, eller om de fremdeles lever. Jeg har alltid ønsket å vise håpet, skjønnheten i Gaza, dets folk, dets kamp og overlevelse. Denne filmen er en menneskelig historie, den handler om livet og hvordan mennesker står sammen for hverandre når det er vanskelig. Det er en film om sosial rettferdighet i Norge og Palestina, og min personlige historie her i Norge, sier Jabaly.

Fra før er de norske dokumentarene Fedrelandet og Hiding Saddam Hussein også tatt ut til IDFA. Halkawt Mustafas Hiding Saddam Hussein skal delt i Frontlight-seksjonen. Margreth Olins Fedrelandet er tatt ut til IDFAs nye Signed-program, som viser nye filmer fra anerkjente dokumentarfilmskapere.

IDFA, International Documentary Film Festival Amsterdam, foregår i år mellom 8. og 19. november og regnes som en av verdens viktigste dokumentarfilmfestival. I 2022 presenterte IDFA over 290 filmer fra mer enn 80 land. Festivalen jobber spesielt med å fremme inkludering og gi en stemme til underrepresenterte filmskapere.

MENY