Jabaly fikk regiprisen på IDFA.

Jabaly fikk regiprisen på IDFA.

Den norsk-palestinske dokumentarfilmen «Al Haya Helwa – Livet er vakkert» ble i går kveld tildelt prisen for beste regi i konkurranseprogrammet på IDFA, verdens største dokumentarfilmfestival.

Det ble en stor aften for det norske-palestinske teamet bak dokumentaren Al Haya Helwa – Livet er vakkert (foto) under prisutdelingen på IDFA i Amsterdam i går kveld.

Mohamed Jabaly ble tildelt prisen for beste regi for sin svært aktuelle skildring av det utsatte livet palestinere lever på Gaza under israelsk okkupasjon.

Juryen omtaler filmen som et betimelig cinematisk uttrykk for det universelle behovet «to be recognized in our full humanity. A compelling indictment of the bureaucratic and political structures that deny that. A directorial tone that, almost impossibly, manages to find hope and humor amid unimaginable pain. An urgent call for freedom, freedom of movement, freedom of opportunity and the freedom to pursue our dreams.»

Den helaftens dokumentarfilmen har allerede vekket oppsikt og debatt (les mer om det her). Den følger regissøren Mohamed Jabaly fra han i 2014 er på besøk på filmfestivalen i Tromsø som regissør. Plutselig stenges grensene til hjembyen Gaza og han kan ikke vende tilbake. Han vet ikke at det skal ta syv år før han kan treffe familien sin igjen.

«Mens Mohamed venter på at situasjonen skal endre seg, foreslår hans venner hjemme at han skal søke asyl eller gifter seg for å bli i Norge. Men Mohamed nekter å gi slipp på sin Palestinske identitet og insisterer på å bli anerkjent for sitt arbeid. Etter å ha blitt nektet arbeidstillatelse, på tross av at hans film “Ambulance” oppnår internasjonal suksess, bestemmer han seg for å ta saken sin til retten. Mens saken utspiller seg, lever Mohamed et parallelt liv på nettet, der han holder kontakten med familien i Gaza. Men når Gaza blir angrepet igjen, blir han stilt overfor et umulig valg; hvis han drar tilbake til Gaza, vil han kanskje aldri kunne reise ut igjen og fortsette sitt arbeid som filmregissør, og dele sine historier med verden.»

Al Haya Helwa – Livet er vakkert er en historie «om å overvinne et liv satt på vent av internasjonal politikk og rigid byråkrati, fortalt fra innsiden av en ung mann som bruker all sin kreativitet på skape  kontakt med verden rundt seg og finne en vei videre.»

Filmen er produsert for Stray Dogs Norway av Kristine Ann Skaret og Sarah-Winge Sørensen. Mohanan Yaqubi er Executive produsent.

Jabaly fikk regiprisen på IDFA.

Jabaly fikk regiprisen på IDFA.

Den norsk-palestinske dokumentarfilmen «Al Haya Helwa – Livet er vakkert» ble i går kveld tildelt prisen for beste regi i konkurranseprogrammet på IDFA, verdens største dokumentarfilmfestival.

Det ble en stor aften for det norske-palestinske teamet bak dokumentaren Al Haya Helwa – Livet er vakkert (foto) under prisutdelingen på IDFA i Amsterdam i går kveld.

Mohamed Jabaly ble tildelt prisen for beste regi for sin svært aktuelle skildring av det utsatte livet palestinere lever på Gaza under israelsk okkupasjon.

Juryen omtaler filmen som et betimelig cinematisk uttrykk for det universelle behovet «to be recognized in our full humanity. A compelling indictment of the bureaucratic and political structures that deny that. A directorial tone that, almost impossibly, manages to find hope and humor amid unimaginable pain. An urgent call for freedom, freedom of movement, freedom of opportunity and the freedom to pursue our dreams.»

Den helaftens dokumentarfilmen har allerede vekket oppsikt og debatt (les mer om det her). Den følger regissøren Mohamed Jabaly fra han i 2014 er på besøk på filmfestivalen i Tromsø som regissør. Plutselig stenges grensene til hjembyen Gaza og han kan ikke vende tilbake. Han vet ikke at det skal ta syv år før han kan treffe familien sin igjen.

«Mens Mohamed venter på at situasjonen skal endre seg, foreslår hans venner hjemme at han skal søke asyl eller gifter seg for å bli i Norge. Men Mohamed nekter å gi slipp på sin Palestinske identitet og insisterer på å bli anerkjent for sitt arbeid. Etter å ha blitt nektet arbeidstillatelse, på tross av at hans film “Ambulance” oppnår internasjonal suksess, bestemmer han seg for å ta saken sin til retten. Mens saken utspiller seg, lever Mohamed et parallelt liv på nettet, der han holder kontakten med familien i Gaza. Men når Gaza blir angrepet igjen, blir han stilt overfor et umulig valg; hvis han drar tilbake til Gaza, vil han kanskje aldri kunne reise ut igjen og fortsette sitt arbeid som filmregissør, og dele sine historier med verden.»

Al Haya Helwa – Livet er vakkert er en historie «om å overvinne et liv satt på vent av internasjonal politikk og rigid byråkrati, fortalt fra innsiden av en ung mann som bruker all sin kreativitet på skape  kontakt med verden rundt seg og finne en vei videre.»

Filmen er produsert for Stray Dogs Norway av Kristine Ann Skaret og Sarah-Winge Sørensen. Mohanan Yaqubi er Executive produsent.

MENY