Hisham Zaman åpner BIFF med «A Happy Day».

Hisham Zaman åpner BIFF med «A Happy Day».

Hisham Zamans nye spillefilm «A happy Day» hadde sin verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto denne uken. Onsdag 18. oktober vil filmen ha sin norgespremiere og åpne BIFF.

Hisham Zamans nye film A Happy Day får æren av å åpne Bergen Internasjonale filmfestival (BIFF) 18.oktober.

Filmen er Hisham Zamans tredje spillefilm. Han er både regissør, manusforfatter og produsent på filmen som handler om tre unge asylsøkere.

«Tre tenåringsvenner befinner seg på et isolert og iskaldt asylmottak i Nord-Norge i påvente av å bli sendt hjem dagen de fyller 18 år. Sammen legger de en plan for å rømme over fjellet til en verden hvor drømmene deres kan bli oppfylt. Men når en av dem blir forelsket, begynner planen deres å rakne.»

– Med unge skuespillere i de ledende rollene i A happy Day, har Zaman laget en film full av svart humor og poetisk realisme som sender tankene til både Samuel Becketts «Vente på Godot», Jon Fosses univers og Coen-brødrenes FARGO – og som fanger stillstanden og midlertidigheten som preger hverdagen til asylsøkere verden over, sier programsjef Tor Fosse i en uttalelse.

Zaman, som nylig er kommet hjem fra verdenspremieren på filmfestivalen i Toronto, ser frem til å åpne den 24. utgaven av BIFF:

BIFF har gjennom mange år vært en av landets viktigste filmfestivaler for samfunnsengasjert og politisk aktuell film, og det er stor ære for meg og teamet vårt å få åpne festivalen med «A Happy Day». Jeg tror vi har laget en film som kvalitetsbevisste Biff-publikummere vil omfavne og ta med seg videre. Filmen har både en tematikk, humor og en særegen visuell stil jeg tror vil treffe.

Med slippet av årets norske filmprogram på BIFF er mer enn 50 av årets titler publisert, og alle årets nasjonale og internasjonale konkurranseprogram er offentliggjort. Over 60 filmer – internasjonale dokumentarer, fiksjonsfilmer og andre spesialvisninger – vil bli sluppet i løpet av september.

Årets konkurranseprogram og åpningsfilm i menneskerettighetsprogrammet Checkpoints, samt de internasjonale konkurransene for fiksjon – Cinema Extraordinaire – og dokumentar – Documentaire Extraordinaire – er publisert. Årets konkurranseprogram for filmer som formidler forskning – Gulluglen – er også offentliggjort. Les også om årets norske dokumentarprogram innen ulike kategorier.

Fakta om A Happy Day:

Skuespillere: Salah Qadi, Ravand Ali Taha, Mohamed Salah, Sarah Aman Mentzoni, Hilde Skovdahl, Aryan Pezeshki, Thea Sofie Loch Næss, Stig Frode Henriksen, Anja Saiva Bongo Bjørnstad
Regissør: Hisham Zaman
Manus: Hisham Zaman
Produsent: Hisham Zaman for Snowfall Cinema, Turid Øversveen, Associate producer: Renée Mlodyszewski.
Foto: Łukasz Zamaro
Klipp: Joakim Schager
Produksjonsdesign: Reinert Kiil
Lyddesign: Håkon Lammetun
Musikk: Anthony Lledo
Distributør: Scandinavian Film Distribution v/Ymer Media

A Happy Day får norsk kinopremiere 20. oktober.

Hisham Zaman åpner BIFF med «A Happy Day».

Hisham Zaman åpner BIFF med «A Happy Day».

Hisham Zamans nye spillefilm «A happy Day» hadde sin verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto denne uken. Onsdag 18. oktober vil filmen ha sin norgespremiere og åpne BIFF.

Hisham Zamans nye film A Happy Day får æren av å åpne Bergen Internasjonale filmfestival (BIFF) 18.oktober.

Filmen er Hisham Zamans tredje spillefilm. Han er både regissør, manusforfatter og produsent på filmen som handler om tre unge asylsøkere.

«Tre tenåringsvenner befinner seg på et isolert og iskaldt asylmottak i Nord-Norge i påvente av å bli sendt hjem dagen de fyller 18 år. Sammen legger de en plan for å rømme over fjellet til en verden hvor drømmene deres kan bli oppfylt. Men når en av dem blir forelsket, begynner planen deres å rakne.»

– Med unge skuespillere i de ledende rollene i A happy Day, har Zaman laget en film full av svart humor og poetisk realisme som sender tankene til både Samuel Becketts «Vente på Godot», Jon Fosses univers og Coen-brødrenes FARGO – og som fanger stillstanden og midlertidigheten som preger hverdagen til asylsøkere verden over, sier programsjef Tor Fosse i en uttalelse.

Zaman, som nylig er kommet hjem fra verdenspremieren på filmfestivalen i Toronto, ser frem til å åpne den 24. utgaven av BIFF:

BIFF har gjennom mange år vært en av landets viktigste filmfestivaler for samfunnsengasjert og politisk aktuell film, og det er stor ære for meg og teamet vårt å få åpne festivalen med «A Happy Day». Jeg tror vi har laget en film som kvalitetsbevisste Biff-publikummere vil omfavne og ta med seg videre. Filmen har både en tematikk, humor og en særegen visuell stil jeg tror vil treffe.

Med slippet av årets norske filmprogram på BIFF er mer enn 50 av årets titler publisert, og alle årets nasjonale og internasjonale konkurranseprogram er offentliggjort. Over 60 filmer – internasjonale dokumentarer, fiksjonsfilmer og andre spesialvisninger – vil bli sluppet i løpet av september.

Årets konkurranseprogram og åpningsfilm i menneskerettighetsprogrammet Checkpoints, samt de internasjonale konkurransene for fiksjon – Cinema Extraordinaire – og dokumentar – Documentaire Extraordinaire – er publisert. Årets konkurranseprogram for filmer som formidler forskning – Gulluglen – er også offentliggjort. Les også om årets norske dokumentarprogram innen ulike kategorier.

Fakta om A Happy Day:

Skuespillere: Salah Qadi, Ravand Ali Taha, Mohamed Salah, Sarah Aman Mentzoni, Hilde Skovdahl, Aryan Pezeshki, Thea Sofie Loch Næss, Stig Frode Henriksen, Anja Saiva Bongo Bjørnstad
Regissør: Hisham Zaman
Manus: Hisham Zaman
Produsent: Hisham Zaman for Snowfall Cinema, Turid Øversveen, Associate producer: Renée Mlodyszewski.
Foto: Łukasz Zamaro
Klipp: Joakim Schager
Produksjonsdesign: Reinert Kiil
Lyddesign: Håkon Lammetun
Musikk: Anthony Lledo
Distributør: Scandinavian Film Distribution v/Ymer Media

A Happy Day får norsk kinopremiere 20. oktober.

MENY