Anders Jahres Kulturpris til Sverre Anker Ousdal.

Anders Jahres Kulturpris til Sverre Anker Ousdal.

Sverre Anker Ousdal tildeles Anders Jahres Kulturpris for sin innsats innen teater og film.

Anders Jahres Kulturpris er Norges største æresbelønning for fremragende kulturell innsats. Utdelingen finner sted torsdag 7.september i Universitetets aula. Sverre Anker Ousdal mottar prisen ved siden av danseprofilene Indra Lorentzen og Jo Strømgren. De får alle 500 000 kroner hver for sine prestasjoner som scenekunstnere.

Sverre Anker Ousdal er en bauta i norsk skuespillerkunst, både innen teater og film, heter det i begrunnelsen. I det siste året har han imponert med sin rolletolkning i teaterversjonen av Ingmar Bergmans filmklassiker Smultronstället fra 1957

 «Han er kjent for sin sterke innlevelse og har format til å bære de største roller. Anker Ousdal er sterkt anerkjent av fagfolk og elsket av det brede publikum som en modig, dristig og helstøpt skuespiller.

Han er utdannet ved Statens Teaterhøgskole, og ble ansatt ved Oslo Nye Teater i 1967. Han var så fast ansatt ved Nationaltheatret fra 1970 frem til han gikk av med pensjon i 2014. I løpet av sin tid på Nationaltheatret tolket han over 70 roller, mange av disse i stykker av Ibsen og Shakespeare. Ousdal har blant annet spilt Gregers Werle i Vildanden og Pastor Manders i Gjengangere, i tillegg til tittelrollene i Macbeth og Richard III. Han returnerte til Nationaltheatret i 2023 og leverte en skjellsettende forestilling i hovedrollen i Ingmar Bergmans Jordbærstedet på Nationaltheatret, til tross for at han da var funksjonelt blind.

Hans filmdebut var i 1967, i krigsfilmen Det største spillet, og han har siden spilt i en rekke norske klassikere, blant andre Orions belte (1985), Etter Rubicon (1987), Kristin Lavransdatter (1995) og Insomnia (1997). Han har også hatt viktige roller i flere utenlandske filmer. Mest kjent er kanskje hans samspill med Max von Sydow i Jan Troells Ingeniør Andrées luftferd, som ble Oscar-nominert som beste utenlandske film i 1982

Ousdal har mottatt en lang rekke utmerkelser for sitt arbeid, deriblant Hafslund Nycomeds skuespillerpris, Teaterkritikerprisen, Per Aabels ærespris og Gullruten. Han vant dessuten Amanda i 1990 og 1998, og fikk Amandakomitéens ærespris i 2009. Ousdal ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1997.»

I prisutvalget sitter Åse Kleveland (leder), Bentein Baardson, Svein Olav Hoff, Helene Uri og Jon Gunnar Pedersen.

Anders Jahres Kulturpris til Sverre Anker Ousdal.

Anders Jahres Kulturpris til Sverre Anker Ousdal.

Sverre Anker Ousdal tildeles Anders Jahres Kulturpris for sin innsats innen teater og film.

Anders Jahres Kulturpris er Norges største æresbelønning for fremragende kulturell innsats. Utdelingen finner sted torsdag 7.september i Universitetets aula. Sverre Anker Ousdal mottar prisen ved siden av danseprofilene Indra Lorentzen og Jo Strømgren. De får alle 500 000 kroner hver for sine prestasjoner som scenekunstnere.

Sverre Anker Ousdal er en bauta i norsk skuespillerkunst, både innen teater og film, heter det i begrunnelsen. I det siste året har han imponert med sin rolletolkning i teaterversjonen av Ingmar Bergmans filmklassiker Smultronstället fra 1957

 «Han er kjent for sin sterke innlevelse og har format til å bære de største roller. Anker Ousdal er sterkt anerkjent av fagfolk og elsket av det brede publikum som en modig, dristig og helstøpt skuespiller.

Han er utdannet ved Statens Teaterhøgskole, og ble ansatt ved Oslo Nye Teater i 1967. Han var så fast ansatt ved Nationaltheatret fra 1970 frem til han gikk av med pensjon i 2014. I løpet av sin tid på Nationaltheatret tolket han over 70 roller, mange av disse i stykker av Ibsen og Shakespeare. Ousdal har blant annet spilt Gregers Werle i Vildanden og Pastor Manders i Gjengangere, i tillegg til tittelrollene i Macbeth og Richard III. Han returnerte til Nationaltheatret i 2023 og leverte en skjellsettende forestilling i hovedrollen i Ingmar Bergmans Jordbærstedet på Nationaltheatret, til tross for at han da var funksjonelt blind.

Hans filmdebut var i 1967, i krigsfilmen Det største spillet, og han har siden spilt i en rekke norske klassikere, blant andre Orions belte (1985), Etter Rubicon (1987), Kristin Lavransdatter (1995) og Insomnia (1997). Han har også hatt viktige roller i flere utenlandske filmer. Mest kjent er kanskje hans samspill med Max von Sydow i Jan Troells Ingeniør Andrées luftferd, som ble Oscar-nominert som beste utenlandske film i 1982

Ousdal har mottatt en lang rekke utmerkelser for sitt arbeid, deriblant Hafslund Nycomeds skuespillerpris, Teaterkritikerprisen, Per Aabels ærespris og Gullruten. Han vant dessuten Amanda i 1990 og 1998, og fikk Amandakomitéens ærespris i 2009. Ousdal ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1997.»

I prisutvalget sitter Åse Kleveland (leder), Bentein Baardson, Svein Olav Hoff, Helene Uri og Jon Gunnar Pedersen.

MENY