Norske prisvinnere i Haugesund.

Norske prisvinnere i Haugesund.

Etter suksess i Cannes kunne Marlene Lyngstad hente hjem enda en pris for beste eksamensfilm under Den norske filmfestivalen. Kaveh Tehranis «Hør her’a» ble tildelt Gledessprederen.

Kaveh Tehranis debut som spillefilmregissør fikk en godt start på Den norske filmfestivalen i Haugesund. Det startet med gode kritikker og endte med en av festivalens priser: Gledessprederen. Denne prisen deles ut av festivalen og en jury utnevnt av Norske kinosjefers forbund. De begrunner tildelingen på følgende måte:

«Juryen har vurdert de 22 filmene i hovedprogrammet, og i år utpekte det seg raskt en film som vi opplevde som en ekte gledesspreder… Filmen er et varmt og befriende blikk på en families hverdagsliv, og hvordan samholdet utfordres når utfordringer oppstår. Fortalt gjennom bikket til et friskt og nytt ansikt, og med en original og munnrapp form, fortelles en historie der menneskeverdet står i sentrum. Med sin store dose selvironi og humor, men også alvor, tok filmen salen med storm under visningen av filmen i den største salen på Edda. Filmen er fargerik, har en bred målgruppe og er basert på en bok som mange lot seg begeistre av for noen år siden. Vi gikk alle smilende ut av kinosalen og håper og tror at filmen vil få et langt liv på kino.» (du kan møte Kaveh Tehrani i Filmsamtalen der han forteller mer om filmens tilblivelse).

Marlene Emilie Lyngstads avgangsfilm fra Den danske filmskolen, Norwegian Offspring, fikk prisen som beste avgangsfilm under filmfestivalen i Cannes i år. I går fikk filmen også prisen under Next Nordic Generation-programmet på Den norske filmfestivalen i Haugesund. Det er et konkurranseprogram hvor filmfestivalens jury trekker fram hva den oppfatter som de mest spennende eksamensfilmen fra neste generasjonens filmskapere i Norden.

Juryens begrunnelse går som følger:

«Vinneren av årets Next Nordic Generation er ikke enkel å beskrive entydig. Fortellingen (historien?) har flere lag og vage antydninger om bakgrunn for hovedkarakterens motivasjon og handlinger. Det oser av ekthet i hans møte med fire skarpskårne biroller, understøttet ved mesterlig bruk av et grelt naturalistisk produksjonsdesign, lyssetting og foto. Vi er langt unna tilgjort Instagram-vellykkethet, selv om nettet er et halmstrå ut til verden. Hovedpersonen må selv hanskes med sine demoner, og både manuskript og regi evner å menneskeliggjøre de mest nedrige tilbøyeligheter og tanker med empati, sårbarhet, sinne, avmakt, avvisning – ja, selv med humor (ps: kan vi ane et snev av inspirasjon fra østerrikeren Ulrich Seidl?). Dette er modig og vellykket filmkunst. Vinner av Next Nordic Generation 2023 er Marlene Emilie Lyngstads «Norwegian Offspring» fra Den Danske Filmskole.»

Lyngstad er fra Trondheim. Hennes regidebut var kortfilmen Lakenfort som ble kortlistet til en Amanda og fikk hederlig omtale ved Kortfilmfestivalen i Grimstad. Hun har vært tilknyttet produksjonsselskapet Fantefilm siden 2018. Hun gikk nylig ut fra Den danske filmskolen der hun blant annet formidlet sine opplevelser av den danske filmskolestriden for Rushprints lesere.

Les mer om alle prisvinnerne på Den norske filmfestivalen.

Juryen for Gledessprederen har bestått av Ida K. Balto (Aurora kino), Morten Ørmen (Lillehammer kino), Silje Utkilen (Hamar Kino) og juryleder Christin Berg (Nordisk Film Kino). Årets jury for Next Nordic Generation har bestått av produsent Dave Spilde, skuespiller Eili Harboe og tidligere festivalprogramsjef Håkon Skogrand.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Norske prisvinnere i Haugesund.

Norske prisvinnere i Haugesund.

Etter suksess i Cannes kunne Marlene Lyngstad hente hjem enda en pris for beste eksamensfilm under Den norske filmfestivalen. Kaveh Tehranis «Hør her’a» ble tildelt Gledessprederen.

Kaveh Tehranis debut som spillefilmregissør fikk en godt start på Den norske filmfestivalen i Haugesund. Det startet med gode kritikker og endte med en av festivalens priser: Gledessprederen. Denne prisen deles ut av festivalen og en jury utnevnt av Norske kinosjefers forbund. De begrunner tildelingen på følgende måte:

«Juryen har vurdert de 22 filmene i hovedprogrammet, og i år utpekte det seg raskt en film som vi opplevde som en ekte gledesspreder… Filmen er et varmt og befriende blikk på en families hverdagsliv, og hvordan samholdet utfordres når utfordringer oppstår. Fortalt gjennom bikket til et friskt og nytt ansikt, og med en original og munnrapp form, fortelles en historie der menneskeverdet står i sentrum. Med sin store dose selvironi og humor, men også alvor, tok filmen salen med storm under visningen av filmen i den største salen på Edda. Filmen er fargerik, har en bred målgruppe og er basert på en bok som mange lot seg begeistre av for noen år siden. Vi gikk alle smilende ut av kinosalen og håper og tror at filmen vil få et langt liv på kino.» (du kan møte Kaveh Tehrani i Filmsamtalen der han forteller mer om filmens tilblivelse).

Marlene Emilie Lyngstads avgangsfilm fra Den danske filmskolen, Norwegian Offspring, fikk prisen som beste avgangsfilm under filmfestivalen i Cannes i år. I går fikk filmen også prisen under Next Nordic Generation-programmet på Den norske filmfestivalen i Haugesund. Det er et konkurranseprogram hvor filmfestivalens jury trekker fram hva den oppfatter som de mest spennende eksamensfilmen fra neste generasjonens filmskapere i Norden.

Juryens begrunnelse går som følger:

«Vinneren av årets Next Nordic Generation er ikke enkel å beskrive entydig. Fortellingen (historien?) har flere lag og vage antydninger om bakgrunn for hovedkarakterens motivasjon og handlinger. Det oser av ekthet i hans møte med fire skarpskårne biroller, understøttet ved mesterlig bruk av et grelt naturalistisk produksjonsdesign, lyssetting og foto. Vi er langt unna tilgjort Instagram-vellykkethet, selv om nettet er et halmstrå ut til verden. Hovedpersonen må selv hanskes med sine demoner, og både manuskript og regi evner å menneskeliggjøre de mest nedrige tilbøyeligheter og tanker med empati, sårbarhet, sinne, avmakt, avvisning – ja, selv med humor (ps: kan vi ane et snev av inspirasjon fra østerrikeren Ulrich Seidl?). Dette er modig og vellykket filmkunst. Vinner av Next Nordic Generation 2023 er Marlene Emilie Lyngstads «Norwegian Offspring» fra Den Danske Filmskole.»

Lyngstad er fra Trondheim. Hennes regidebut var kortfilmen Lakenfort som ble kortlistet til en Amanda og fikk hederlig omtale ved Kortfilmfestivalen i Grimstad. Hun har vært tilknyttet produksjonsselskapet Fantefilm siden 2018. Hun gikk nylig ut fra Den danske filmskolen der hun blant annet formidlet sine opplevelser av den danske filmskolestriden for Rushprints lesere.

Les mer om alle prisvinnerne på Den norske filmfestivalen.

Juryen for Gledessprederen har bestått av Ida K. Balto (Aurora kino), Morten Ørmen (Lillehammer kino), Silje Utkilen (Hamar Kino) og juryleder Christin Berg (Nordisk Film Kino). Årets jury for Next Nordic Generation har bestått av produsent Dave Spilde, skuespiller Eili Harboe og tidligere festivalprogramsjef Håkon Skogrand.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY