Norsk eksamensfilm nominert til Student-Oscar.

Norsk eksamensfilm nominert til Student-Oscar.

En av fjorårets eksamensfilmer fra Den norske filmskolen er nominert som finalist til årets Student-Oscar.

Foto: Thea Sofie Loch Næss, Gjertrud L. Jynge og Jacob Vigeland i «Gjensyn».

Det er Iain Forbes som har regien på eksamensfilmen som nå har havnet i et eksklusivt selskap (se til slutt komplett liste over hele staben av filmskolestudenter). Som en av åtte filmer, og det eneste nordiske innslaget, er den i finalen og skal konkurrere om Oscarakademiets studentfilmpris.

Gjensyn er studentenes avgangsfilm fra i fjor. På Den norske filmskolens webside står det følgende om filmen:

«Når Tyra reiser hjem for å besøke familien, i anledning hennes elskede fars 20. dødsdag, blir deres verden snudd på hodet når faren ringer på døren samme kveld. Brått konfronteres de alle med hva sorgen har gjort med dem.»

I hovedrollen møter vi Thea Sofie Loch Næss. Andre medvirkende skuespillere er Gjertrud L. Jynge og Jacob Vigeland.

I samme omtale er regissørens reginotat hektet på, og der kan vi lese følgende:

«Vi kommer alle til å oppleve sorg i løpet av våre liv. Hvordan den påvirker oss vil alltid være forskjellig, avhengig av hva slags tap vi opplever, og på hvilket tidspunkt i livet vi først stifter vårt bekjentskap til døden. Men det er allikevel en universell, menneskelig opplevelse. Noen ganger er den delte sorgen, som opplevd av en familie, noe som kan skape en dyp avgrunn, en avstand nesten umulig å krysse, i det man mister egenskapen til å sette ord på sine følelser ovenfor hverandre. Hvordan tar man et oppgjør med skyldfølelsen og bitterheten som har bygget seg opp over så mange år? Jeg mistet selv min far i en tidlig alder, og ønsket derfor å fortelle en historie hvor en sjokkerende hjemkomst leder til at en hel familie må konfronteres med hvordan sorgen har påvirket dem. Og hvordan avgrunnen mellom dem kan krysses, hvis de bare er i stand til å tilgi hverandres menneskelige feil, og heller uttrykke kjærligheten de føler for hverandre dypt i sitt hjerte.For det er kun de levende som kan redde oss, tross alt.»

Det kreative teamet som har bidratt på filmen:

Iain Forbes (regi), Tøri Gjendal (produsent), Lina Csillag (manus), Karoline Sødal Sellæg (foto), Brynhild Dagslott (produksjonsdesign), Natscha Ramlow Lerche-Jensen (klipp), Marthe Straum Lie (lyd), Richard Viken Klausmark (VFX) Komponist: Martin Raabe-Olsen.

Norsk eksamensfilm nominert til Student-Oscar.

Norsk eksamensfilm nominert til Student-Oscar.

En av fjorårets eksamensfilmer fra Den norske filmskolen er nominert som finalist til årets Student-Oscar.

Foto: Thea Sofie Loch Næss, Gjertrud L. Jynge og Jacob Vigeland i «Gjensyn».

Det er Iain Forbes som har regien på eksamensfilmen som nå har havnet i et eksklusivt selskap (se til slutt komplett liste over hele staben av filmskolestudenter). Som en av åtte filmer, og det eneste nordiske innslaget, er den i finalen og skal konkurrere om Oscarakademiets studentfilmpris.

Gjensyn er studentenes avgangsfilm fra i fjor. På Den norske filmskolens webside står det følgende om filmen:

«Når Tyra reiser hjem for å besøke familien, i anledning hennes elskede fars 20. dødsdag, blir deres verden snudd på hodet når faren ringer på døren samme kveld. Brått konfronteres de alle med hva sorgen har gjort med dem.»

I hovedrollen møter vi Thea Sofie Loch Næss. Andre medvirkende skuespillere er Gjertrud L. Jynge og Jacob Vigeland.

I samme omtale er regissørens reginotat hektet på, og der kan vi lese følgende:

«Vi kommer alle til å oppleve sorg i løpet av våre liv. Hvordan den påvirker oss vil alltid være forskjellig, avhengig av hva slags tap vi opplever, og på hvilket tidspunkt i livet vi først stifter vårt bekjentskap til døden. Men det er allikevel en universell, menneskelig opplevelse. Noen ganger er den delte sorgen, som opplevd av en familie, noe som kan skape en dyp avgrunn, en avstand nesten umulig å krysse, i det man mister egenskapen til å sette ord på sine følelser ovenfor hverandre. Hvordan tar man et oppgjør med skyldfølelsen og bitterheten som har bygget seg opp over så mange år? Jeg mistet selv min far i en tidlig alder, og ønsket derfor å fortelle en historie hvor en sjokkerende hjemkomst leder til at en hel familie må konfronteres med hvordan sorgen har påvirket dem. Og hvordan avgrunnen mellom dem kan krysses, hvis de bare er i stand til å tilgi hverandres menneskelige feil, og heller uttrykke kjærligheten de føler for hverandre dypt i sitt hjerte.For det er kun de levende som kan redde oss, tross alt.»

Det kreative teamet som har bidratt på filmen:

Iain Forbes (regi), Tøri Gjendal (produsent), Lina Csillag (manus), Karoline Sødal Sellæg (foto), Brynhild Dagslott (produksjonsdesign), Natscha Ramlow Lerche-Jensen (klipp), Marthe Straum Lie (lyd), Richard Viken Klausmark (VFX) Komponist: Martin Raabe-Olsen.

MENY