Norsk regissør prist for beste avgangsfilm i Cannes.

Norsk regissør prist for beste avgangsfilm i Cannes.

Norske Marlene Emilie Lyngstad fikk førsteprisen i Cannes for beste avgangsfilm fra Den Danske Filmskolen.

Foto: Lyngstad (i midten) omkranset av koreanske Jeong-Mi Seo og marokkanske Zineb Wakrim som ble tildelt andre- og tredjeprisen.

Juryen ble bergtatt av denne djerve filmskaperen, kunne juryleder Ildikó Enyedi fortelle Variety da prisen for beste avgangsfilm ble delt ut i dag. «Den fikk oss til å le og krympe oss på samme tid.»

Det er norske Marlene Emilie Lyngstad som står bak filmen som gjorde størst inntrykk på juryen. Hennes avgangsfilm fra Den danske filmskolen, Norwegian Offspring, gikk til topps blant 16 studentfilmer som var plukket ut av 2000 påmeldinger fra 476 filmskoler fra hele verden.

Jan Gunnar Røise spiller hovedrollen i filmen som skildrer en einstøing med spesielle forestillinger om mannen og kvinnens plass i verden. Da moren hans dør blir han besatt av teorier om undertrykt mannlig seksualitet og han begynner å fantasere om å få barn selv.

«Jeg ville fortelle en moderne odyssé om ensomhet», forteller Lyngstad til Variety. «Jeg synes det er spennende å blande konfliktfylte følelser og se hvor mange man faktisk kan føle – fra avsky til empati.»

«Det var litt overraskende at folk oppfattet den som morsom, fordi den er også ganske…mørk. Og melankolsk. Jeg fant denne mannen i det virkelige liv. Jeg leste bloggen hans der han hevdet at mannlig seksualitet blir undertrykt i det moderne samfunnet. Og så hadde han disse datingsidene der han ville komme i kontakt med kvinner han kan få barn med. Jeg møtte ham og utviklet manuset gjennom improvisasjon med ham.»

Marlene Lyngstad er fra Oslo. Hennes regidebut var kortfilmen Lakenfort som ble kortlistet til en Amanda og fikk hederlig omtale ved Kortfilmfestivalen i Grimstad. Lyngstad har deltatt på Viken Akademiets UNG og var en av 16 filmskapere i Filmskaper-programmet som Oslo Pictures drev med støtte fra Talent Norge. Hun har vært tilknyttet produksjonsselskapet Fantefilm siden 2018. Hun gikk nylig ut fra Den danske filmskolen der hun blant annet formidlet sine opplevelser av den danske filmskolestriden for Rushprints lesere.

Norsk regissør prist for beste avgangsfilm i Cannes.

Norsk regissør prist for beste avgangsfilm i Cannes.

Norske Marlene Emilie Lyngstad fikk førsteprisen i Cannes for beste avgangsfilm fra Den Danske Filmskolen.

Foto: Lyngstad (i midten) omkranset av koreanske Jeong-Mi Seo og marokkanske Zineb Wakrim som ble tildelt andre- og tredjeprisen.

Juryen ble bergtatt av denne djerve filmskaperen, kunne juryleder Ildikó Enyedi fortelle Variety da prisen for beste avgangsfilm ble delt ut i dag. «Den fikk oss til å le og krympe oss på samme tid.»

Det er norske Marlene Emilie Lyngstad som står bak filmen som gjorde størst inntrykk på juryen. Hennes avgangsfilm fra Den danske filmskolen, Norwegian Offspring, gikk til topps blant 16 studentfilmer som var plukket ut av 2000 påmeldinger fra 476 filmskoler fra hele verden.

Jan Gunnar Røise spiller hovedrollen i filmen som skildrer en einstøing med spesielle forestillinger om mannen og kvinnens plass i verden. Da moren hans dør blir han besatt av teorier om undertrykt mannlig seksualitet og han begynner å fantasere om å få barn selv.

«Jeg ville fortelle en moderne odyssé om ensomhet», forteller Lyngstad til Variety. «Jeg synes det er spennende å blande konfliktfylte følelser og se hvor mange man faktisk kan føle – fra avsky til empati.»

«Det var litt overraskende at folk oppfattet den som morsom, fordi den er også ganske…mørk. Og melankolsk. Jeg fant denne mannen i det virkelige liv. Jeg leste bloggen hans der han hevdet at mannlig seksualitet blir undertrykt i det moderne samfunnet. Og så hadde han disse datingsidene der han ville komme i kontakt med kvinner han kan få barn med. Jeg møtte ham og utviklet manuset gjennom improvisasjon med ham.»

Marlene Lyngstad er fra Oslo. Hennes regidebut var kortfilmen Lakenfort som ble kortlistet til en Amanda og fikk hederlig omtale ved Kortfilmfestivalen i Grimstad. Lyngstad har deltatt på Viken Akademiets UNG og var en av 16 filmskapere i Filmskaper-programmet som Oslo Pictures drev med støtte fra Talent Norge. Hun har vært tilknyttet produksjonsselskapet Fantefilm siden 2018. Hun gikk nylig ut fra Den danske filmskolen der hun blant annet formidlet sine opplevelser av den danske filmskolestriden for Rushprints lesere.

MENY