Filmsamtalen: Vi oppsummerer Cannes 2023.

Filmsamtalen: Vi oppsummerer Cannes 2023.

Årets utgave av Cannes film festival hadde jevnt over et ganske høyt nivå. Aleksander Huser og Kjetil Lismoen ser på tendenser, høydepunkter og skuffelser fra årets program.

Foto av gullpalmevinner Justine Triet (foto Scanpix)

Hva kan vi si om årets gullpalmevinner, Justine Triets Anatomy of a Fall?

Det var utvilsomt en velfortjent tildeling, mener både Aleksander Huser og Kjetil Lismoen i denne utgaven av Filmsamtalen. Mer enn noen annen skulle filmens hovedrolleinnehaver Sandra Hüller bli festivalens mest ruvende skuespiller med to bejublede roller. I tillegg til gullpalmevinneren medvirker hun i kritikerfavoritten The Zone of Interest som fikk regiprisen.

Vi kommer heller ikke unna festivalens mange gjengangere blant Europas aldrende auteurer: Moretti, Kaurismäki, Wenders, Bellochio og Loach… Var deres deltakelse berettiget eller har de fått klippekort?

Festivalen hadde denne gangen innlemmet flere kvinner i programmet enn noen gang før – selv om det fortsatt er et stykke unna en tilfredsstillende kjønnsbalanse. Det var likevel mange spennende kvinneensembler i Cannes i år. Særlig franske Le Retour, amerikanske May December og tunisiske Four Daughters. Dette var sterke filmer som garantert kommer til å markere seg på norske kinoer det neste året.

Hollywoodfilmene holder seg unna konkurranseprogrammene i Cannes, kanskje av frykt for å tape. Men noen amerikanske filmer våget å delta, deriblant Wes Anderson med Asteroid City. Er dette en av hans mer vellykkede filmer?

Og sist, men ikke minst: Både How to have sex og HBO-serien The Idol skapte en viss oppstandelse i Cannes. Særlig førstnevnte viser at sideseksjonene kan overraske og ofte overgå hovedkonkurransen i friskhet og kvalitet.

Filmsamtalen: Vi oppsummerer Cannes 2023.

Filmsamtalen: Vi oppsummerer Cannes 2023.

Årets utgave av Cannes film festival hadde jevnt over et ganske høyt nivå. Aleksander Huser og Kjetil Lismoen ser på tendenser, høydepunkter og skuffelser fra årets program.

Foto av gullpalmevinner Justine Triet (foto Scanpix)

Hva kan vi si om årets gullpalmevinner, Justine Triets Anatomy of a Fall?

Det var utvilsomt en velfortjent tildeling, mener både Aleksander Huser og Kjetil Lismoen i denne utgaven av Filmsamtalen. Mer enn noen annen skulle filmens hovedrolleinnehaver Sandra Hüller bli festivalens mest ruvende skuespiller med to bejublede roller. I tillegg til gullpalmevinneren medvirker hun i kritikerfavoritten The Zone of Interest som fikk regiprisen.

Vi kommer heller ikke unna festivalens mange gjengangere blant Europas aldrende auteurer: Moretti, Kaurismäki, Wenders, Bellochio og Loach… Var deres deltakelse berettiget eller har de fått klippekort?

Festivalen hadde denne gangen innlemmet flere kvinner i programmet enn noen gang før – selv om det fortsatt er et stykke unna en tilfredsstillende kjønnsbalanse. Det var likevel mange spennende kvinneensembler i Cannes i år. Særlig franske Le Retour, amerikanske May December og tunisiske Four Daughters. Dette var sterke filmer som garantert kommer til å markere seg på norske kinoer det neste året.

Hollywoodfilmene holder seg unna konkurranseprogrammene i Cannes, kanskje av frykt for å tape. Men noen amerikanske filmer våget å delta, deriblant Wes Anderson med Asteroid City. Er dette en av hans mer vellykkede filmer?

Og sist, men ikke minst: Både How to have sex og HBO-serien The Idol skapte en viss oppstandelse i Cannes. Særlig førstnevnte viser at sideseksjonene kan overraske og ofte overgå hovedkonkurransen i friskhet og kvalitet.

MENY