Kajsa Næss er tildelt Edith Carlmar-prisen.

Kajsa Næss er tildelt Edith Carlmar-prisen.

Årets mottaker av Edith Carlmar-prisen «har bidratt til å løfte norsk animasjonsfilm i en tid hvor feltet kanskje står sterkere enn noen gang», heter det i begrunnelsen.

Edith Carlmar-prisen er en nasjonal filmpris oppkalt etter en av Norges første kvinnelige filmregissører. Den skal gå til en profesjonell filmkvinne «som har vist integritet, uredd evne til nytenking og vilje til å bryte grenser i sitt arbeid».

Prisen ble delt ut under Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival på DIGS, tirsdag 7. mars.

Kajsa Næss (f. 1970) studerte animasjon ved Høgskolen i Volda. I 1996 startet hun produksjonsselskapet/animasjonstudioet Mikrofilm sammen med Lise Fearnley og Liv Berit Helland. Hun har regissert flere prisbelønte filmer blant annet Leonidestorm (2004), Bygningsarbeidere (2008) og Du velger selv (2013). Næss hadde regi på den kritikerroste Titina (2022). Anmeldere har både kalte den for en filmatisk bragd og en fremtidig klassiker.

I juryens begrunnelse heter det:

“Årets vinner av Edith Carlmarprisen, må kunne sies å beherske tålmodighetens kunst. Ikke bare jobber hun innenfor et format som krever ekstrem tålmodighet, hun har også jobbet innenfor eget selskap i over 25 år, med det krever av vilje til å ta risiko og til å tørre «å bryte grenser». Hun har en rekke prisbelønnede perler i kort format i bagasjen, og i 2023 tok hun steget over i langfilmformatet. 

Sammen med sine kolleger i Mikrofilm og internasjonale samarbeidspartnere har hun nå bidratt til å løfte norsk animasjonsfilm i en tid hvor feltet kanskje står sterkere enn noen gang. Med filmen «Titina» har hun laget en storslått, poetisk og visuelt vakker film med et utradisjonelt blikk på norsk polarhistorie. Årets vinner har vist både «integritet» og «evne til nytenkning» og Edith Carlmarprisen 2023 går til regissør og animatør Kajsa Næss.”

Årets jury har bestått av Anne Gjelsvik, professor i film ved NTNU, Line Klungseth Johansen, filmregissør og filmprodusent og Marit Bakken, seniorrådgiver seksjon kunst og kultur, Trøndelag fylkeskommune og tidligere leder for Femmina Internasjonale filmfestival i Verdal.

OM EDITH CARLMAR-PRISEN:

Edith Carlmar-prisen har blitt delt ut siden 2010 til profesjonelle kvinnelige filmskapere i Norge som har vist integritet, uredd evne til nytenkning og vilje til å bryte grenser. Siden 2018 har prisen blitt delt ut i forbindelse med Kosmorama.

Carlmar regnes av mange som Norges første kvinnelige filmregissør. Hun er kjent for filmer som Fjols til fjells (1957), Aldri annet enn bråk (1954), Døden er et kjœrtegn (1949) og Ung flukt (1959). Filmprisen bærer Edith Carlmars navn for å hedre arven etter henne. Vinneren av Edith Carlmar-prisen får et stipend på 20.000 kroner og et trofé. Tidligere vinnere av prisen er Žaklina Stojcevska, Margreth Olin, Maria Ekerhovd, Solveig Melkeraaen, Anne Sewitsky, Sara Johnsen, Iram Haq, Tuva Novotny, Andrea Bræin Hovig og Karen Fabritius Gram.

Kajsa Næss er tildelt Edith Carlmar-prisen.

Kajsa Næss er tildelt Edith Carlmar-prisen.

Årets mottaker av Edith Carlmar-prisen «har bidratt til å løfte norsk animasjonsfilm i en tid hvor feltet kanskje står sterkere enn noen gang», heter det i begrunnelsen.

Edith Carlmar-prisen er en nasjonal filmpris oppkalt etter en av Norges første kvinnelige filmregissører. Den skal gå til en profesjonell filmkvinne «som har vist integritet, uredd evne til nytenking og vilje til å bryte grenser i sitt arbeid».

Prisen ble delt ut under Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival på DIGS, tirsdag 7. mars.

Kajsa Næss (f. 1970) studerte animasjon ved Høgskolen i Volda. I 1996 startet hun produksjonsselskapet/animasjonstudioet Mikrofilm sammen med Lise Fearnley og Liv Berit Helland. Hun har regissert flere prisbelønte filmer blant annet Leonidestorm (2004), Bygningsarbeidere (2008) og Du velger selv (2013). Næss hadde regi på den kritikerroste Titina (2022). Anmeldere har både kalte den for en filmatisk bragd og en fremtidig klassiker.

I juryens begrunnelse heter det:

“Årets vinner av Edith Carlmarprisen, må kunne sies å beherske tålmodighetens kunst. Ikke bare jobber hun innenfor et format som krever ekstrem tålmodighet, hun har også jobbet innenfor eget selskap i over 25 år, med det krever av vilje til å ta risiko og til å tørre «å bryte grenser». Hun har en rekke prisbelønnede perler i kort format i bagasjen, og i 2023 tok hun steget over i langfilmformatet. 

Sammen med sine kolleger i Mikrofilm og internasjonale samarbeidspartnere har hun nå bidratt til å løfte norsk animasjonsfilm i en tid hvor feltet kanskje står sterkere enn noen gang. Med filmen «Titina» har hun laget en storslått, poetisk og visuelt vakker film med et utradisjonelt blikk på norsk polarhistorie. Årets vinner har vist både «integritet» og «evne til nytenkning» og Edith Carlmarprisen 2023 går til regissør og animatør Kajsa Næss.”

Årets jury har bestått av Anne Gjelsvik, professor i film ved NTNU, Line Klungseth Johansen, filmregissør og filmprodusent og Marit Bakken, seniorrådgiver seksjon kunst og kultur, Trøndelag fylkeskommune og tidligere leder for Femmina Internasjonale filmfestival i Verdal.

OM EDITH CARLMAR-PRISEN:

Edith Carlmar-prisen har blitt delt ut siden 2010 til profesjonelle kvinnelige filmskapere i Norge som har vist integritet, uredd evne til nytenkning og vilje til å bryte grenser. Siden 2018 har prisen blitt delt ut i forbindelse med Kosmorama.

Carlmar regnes av mange som Norges første kvinnelige filmregissør. Hun er kjent for filmer som Fjols til fjells (1957), Aldri annet enn bråk (1954), Døden er et kjœrtegn (1949) og Ung flukt (1959). Filmprisen bærer Edith Carlmars navn for å hedre arven etter henne. Vinneren av Edith Carlmar-prisen får et stipend på 20.000 kroner og et trofé. Tidligere vinnere av prisen er Žaklina Stojcevska, Margreth Olin, Maria Ekerhovd, Solveig Melkeraaen, Anne Sewitsky, Sara Johnsen, Iram Haq, Tuva Novotny, Andrea Bræin Hovig og Karen Fabritius Gram.

MENY