HUMAN-festivalens pris for beste norsk film.

HUMAN-festivalens pris for beste norsk film.

Regissør Anton Ligaarden er tildelt HUMAN-prisen for beste norske dokumentarfilm for sin skildring av overgrep mot gutter og psykisk helse i «Forglemmegei».

Foto fra «Forglemmegei».

I dag avsluttes filmfestivalen HUMAN i Oslo. HUMAN har to konkurranseprogrammer, hvor eksterne juryer kårer beste norske dokumentarfilm og beste internasjonale dokumentar med menneskerettighetstematikk.

HUMAN-prisen for beste norske dokumentarfilm 2023 går til Forglemmegei av regissør Anton Ligaarden. Hederlig omtale går til Ola – en helt vanlig uvanlig fyr, regissert av Ragnhild Nøst Bergem. Human Rights Human Wrongs-prisen for beste internasjonale dokumentar med menneskerettighetstematikk går til My name is happy av regissørene Nick Read og Ayse Toprak. Hederlig omtale går til Two kids a day av regissør David Wachsmann.

Om Anton Ligaardens Forglemmegei sier juryen:

«Hovedprisen i årets norske program går til en film som traff juryen rett i hjertet.

Det er en film som byr på mange overraskelser, og som spissformulerer hvor viktig tillit mellom filmskaper og medvirkende er i dokumentarproduksjon. Vinnerfilmen er svært bevisst sin virkemiddelbruk. Filmskaperen behersker den moderne historiefortellingens sjangeroverskridende register, og bruker på originalt vis noen av de mest effektive fortellergrepene fra fiksjon og «true crime» for å knytte sammen et mangefasettert arkivmateriale. Samtidig er filmen til de grader til stede i øyeblikket, slik bare dokumentarfilm kan være. Fortroligheten i møtene mellom filmskaper og hovedperson, gir også rom for forløsende galgenhumor. Formsikkerheten er særlig imponerende, siden det er snakk om en debutlangfilm. Gjennom både en høyst personlig historie og filmens egen tilblivelseshistorie, setter filmen søkelys på utbredte samfunnsproblemer. Temaer som menns psykiske helse og overgrep mot gutter, som på modig vis blir tatt tak i, er ennå omgitt av selvutslettende taushet.»

Juryen for norsk konkurranseprogram har bestått av Gunhild Westhagen Magnor, Guri Kulås og Bård Ydén.

Human Rights Human Wrongs-prisen for beste internasjonale dokumentar med menneskerettighetstematikk går til My name is happy. Om prisvinneren sier juryen:

«Filmen som får prisen for beste internasjonale menneskerettighetsdokumentar på Human filmfestival har mange menneskelige kvaliteter. Den viser kjærlighet, samhold og ikke minst kampen for rettferdighet. Regissørene har klart å skape en enestående tillit hos de medvirkende. Det preger mange av filmens varme, nære og sanselige scener. Dokumentarfilmen handler om vold mot kvinner som er verdens mest omfattende brudd på menneskerettighetene. Siden 2015 er over 2500 kvinner blitt drept i såkalte partnerdrap – eller femicides i Tyrkia.

Dokumentarfilmen fokuser på livet til en kvinne som overlevde. Attentatet mot henne blebegått av en mann som fikk avslag på sitt frieri. En kule kan ikke opereres fra kvinnens hjerne – og filmen viser hennes intense kamp for å bli frisk, godt hjulpet av hele familien.

Regissørene Nick Read og Ayse Toprak har arbeidet med denne filmen i fem år. Regissørene har klart å skape en tillit hos hele familien. Da filmingen var startet, ble kvinnens søster og sterkeste støttespiller drept av en sjalu partner.

Filmen er et varmt familieportrett og samtidig et nådeløst angrep på et rettssystem og en stat som ikke beskytter kvinner mot volden eller yter ofrene rettferdighet.

Filmens varsomme dramaturgi, glimrende og nære foto og emosjonelle klipp både gir ro og vekker sterke tanker. My Name Is Happy er en viktig film. Den opprører og varmer.»

Juryen for internasjonalt konkurranseprogram har bestått av Ina Tin, Nefise Özkal Lorentzen og Erling Borgen.

HUMAN-festivalens pris for beste norsk film.

HUMAN-festivalens pris for beste norsk film.

Regissør Anton Ligaarden er tildelt HUMAN-prisen for beste norske dokumentarfilm for sin skildring av overgrep mot gutter og psykisk helse i «Forglemmegei».

Foto fra «Forglemmegei».

I dag avsluttes filmfestivalen HUMAN i Oslo. HUMAN har to konkurranseprogrammer, hvor eksterne juryer kårer beste norske dokumentarfilm og beste internasjonale dokumentar med menneskerettighetstematikk.

HUMAN-prisen for beste norske dokumentarfilm 2023 går til Forglemmegei av regissør Anton Ligaarden. Hederlig omtale går til Ola – en helt vanlig uvanlig fyr, regissert av Ragnhild Nøst Bergem. Human Rights Human Wrongs-prisen for beste internasjonale dokumentar med menneskerettighetstematikk går til My name is happy av regissørene Nick Read og Ayse Toprak. Hederlig omtale går til Two kids a day av regissør David Wachsmann.

Om Anton Ligaardens Forglemmegei sier juryen:

«Hovedprisen i årets norske program går til en film som traff juryen rett i hjertet.

Det er en film som byr på mange overraskelser, og som spissformulerer hvor viktig tillit mellom filmskaper og medvirkende er i dokumentarproduksjon. Vinnerfilmen er svært bevisst sin virkemiddelbruk. Filmskaperen behersker den moderne historiefortellingens sjangeroverskridende register, og bruker på originalt vis noen av de mest effektive fortellergrepene fra fiksjon og «true crime» for å knytte sammen et mangefasettert arkivmateriale. Samtidig er filmen til de grader til stede i øyeblikket, slik bare dokumentarfilm kan være. Fortroligheten i møtene mellom filmskaper og hovedperson, gir også rom for forløsende galgenhumor. Formsikkerheten er særlig imponerende, siden det er snakk om en debutlangfilm. Gjennom både en høyst personlig historie og filmens egen tilblivelseshistorie, setter filmen søkelys på utbredte samfunnsproblemer. Temaer som menns psykiske helse og overgrep mot gutter, som på modig vis blir tatt tak i, er ennå omgitt av selvutslettende taushet.»

Juryen for norsk konkurranseprogram har bestått av Gunhild Westhagen Magnor, Guri Kulås og Bård Ydén.

Human Rights Human Wrongs-prisen for beste internasjonale dokumentar med menneskerettighetstematikk går til My name is happy. Om prisvinneren sier juryen:

«Filmen som får prisen for beste internasjonale menneskerettighetsdokumentar på Human filmfestival har mange menneskelige kvaliteter. Den viser kjærlighet, samhold og ikke minst kampen for rettferdighet. Regissørene har klart å skape en enestående tillit hos de medvirkende. Det preger mange av filmens varme, nære og sanselige scener. Dokumentarfilmen handler om vold mot kvinner som er verdens mest omfattende brudd på menneskerettighetene. Siden 2015 er over 2500 kvinner blitt drept i såkalte partnerdrap – eller femicides i Tyrkia.

Dokumentarfilmen fokuser på livet til en kvinne som overlevde. Attentatet mot henne blebegått av en mann som fikk avslag på sitt frieri. En kule kan ikke opereres fra kvinnens hjerne – og filmen viser hennes intense kamp for å bli frisk, godt hjulpet av hele familien.

Regissørene Nick Read og Ayse Toprak har arbeidet med denne filmen i fem år. Regissørene har klart å skape en tillit hos hele familien. Da filmingen var startet, ble kvinnens søster og sterkeste støttespiller drept av en sjalu partner.

Filmen er et varmt familieportrett og samtidig et nådeløst angrep på et rettssystem og en stat som ikke beskytter kvinner mot volden eller yter ofrene rettferdighet.

Filmens varsomme dramaturgi, glimrende og nære foto og emosjonelle klipp både gir ro og vekker sterke tanker. My Name Is Happy er en viktig film. Den opprører og varmer.»

Juryen for internasjonalt konkurranseprogram har bestått av Ina Tin, Nefise Özkal Lorentzen og Erling Borgen.

MENY