Kunst- og kulturbransjen med fakkeltog for iranske kolleger.

Kunst- og kulturbransjen med fakkeltog for iranske kolleger.

Denne uken samler 29 norske kunstnerorganisasjoner seg til en markering foran den iranske ambassaden.

Foto fra noen av bannerne som gjøres klare.

Torsdag 2. februar samler 29 norske kunstnerorganisasjoner seg til en stille markering foran den Iranske ambassaden, både som en solidaritetsmarkering for sine iranske kolleger og som en protest mot iranske myndigheters brutale oppførsel overfor egne innbyggere. Det er initiativtakerne Marianne Müller og Sigrun Norderval som melder om dette i en pressemelding på vegne av alle kunstnerorganisasjonene.

Dødsfallet til iransk-kurdiske kvinnen Jina Mahsa Amini, som mistet livet i det iranske moralpolitiets varetekt i fjor, har utløst et enestående folkeopprør mot det totalitære, religiøse regimet i Iran, heter det videre:

«Nå, fire måneder senere, fortsetter protestene både i og utenfor Iran og det til tross for at prisen, målt i menneskeliv, er høy. Mer enn 500 sivile har blitt drept av sikkerhetsstyrkene og nærmere 20 000 demonstranter, aktivister, forfattere, kunstnere, journalister og studenter er blitt forfulgt, arrestert, torturert eller henrettet etter oppdiktede anklager, tvungne tilståelser og tvilsomme rettssaker. Blant de fengslede er minst 21 forfattere, 57 journalister, mer enn 100 kunstnere, musikere, teater- og filmfolk (kilde Norske PEN).»

«Vi vet at støtte fra utlandet utgjør all mulig forskjell for dem som med risiko for eget liv tar til gatene i Iran, og også for dem som fortsatt tør å utøve sin kunst. Når bilder og budskap fra demonstrasjoner og solidaritetsmarkeringer over hele verden deles, skaper dette håp, samtidig som det gjør det stadig vanskeligere for regimet å begå grove menneskerettighetsbrudd.»

Som vi tidligere har meldt om her på Rushprint, har norsk-iranere mobilisert for menneskerettigheter og demokrati i Iran siden opprøret startet. I desember overleverte den norsk-iranske regissøren Ali Parandian, skuespiller Forouzan Jamshidnejad og Norsk filmforbunds forbundsleder Elisabeth Sjaastad over 700 signaturer på oppropet “The Nordic film community stands with protesters in Iran” til kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Torsdag tar norske Kunst- og kulturarbeidere stafettpinnen videre. Hele 27 fagforbund og organisasjoner skal da gå samlet til den Iranske ambassaden til støtte for ytringsfrihet i Iran, og i solidaritet med fengslede og forfulgte kolleger i landet. 

Sted: Skillebekkparken Olaf Bulls plass, til Skarpsnoparken. Tid: Torsdag 2. Februar kl. 17:30

Organisasjonene som er med:  Creo, Dramatikerforbundet, Norsk PEN, Den norske Forfatterforening, Forfatterforbundet, Norske Filmregissører,  Forbundet Frie Fotografer, Fotogalleriet, Freemuse, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Norsk teater og orkesterforening, Norske Billedkunstnere, NOPA, Norske Dansekunstnere, Norsk Operasangerforbund, Norske Kunsthåndverkere, Norsk Oversetterforening, Norske barne- og ungdomsbokforfattere, Norsk Komponistforening, GramArt, NAViO, Safemuse, Tegnerforbundet, Norsk Filmforbund, Virke Produsentforeningen, Grafill og Norske Kulturarrangører, Balansekunst, Norsk sceneinstruktørforening.

Kunst- og kulturbransjen med fakkeltog for iranske kolleger.

Kunst- og kulturbransjen med fakkeltog for iranske kolleger.

Denne uken samler 29 norske kunstnerorganisasjoner seg til en markering foran den iranske ambassaden.

Foto fra noen av bannerne som gjøres klare.

Torsdag 2. februar samler 29 norske kunstnerorganisasjoner seg til en stille markering foran den Iranske ambassaden, både som en solidaritetsmarkering for sine iranske kolleger og som en protest mot iranske myndigheters brutale oppførsel overfor egne innbyggere. Det er initiativtakerne Marianne Müller og Sigrun Norderval som melder om dette i en pressemelding på vegne av alle kunstnerorganisasjonene.

Dødsfallet til iransk-kurdiske kvinnen Jina Mahsa Amini, som mistet livet i det iranske moralpolitiets varetekt i fjor, har utløst et enestående folkeopprør mot det totalitære, religiøse regimet i Iran, heter det videre:

«Nå, fire måneder senere, fortsetter protestene både i og utenfor Iran og det til tross for at prisen, målt i menneskeliv, er høy. Mer enn 500 sivile har blitt drept av sikkerhetsstyrkene og nærmere 20 000 demonstranter, aktivister, forfattere, kunstnere, journalister og studenter er blitt forfulgt, arrestert, torturert eller henrettet etter oppdiktede anklager, tvungne tilståelser og tvilsomme rettssaker. Blant de fengslede er minst 21 forfattere, 57 journalister, mer enn 100 kunstnere, musikere, teater- og filmfolk (kilde Norske PEN).»

«Vi vet at støtte fra utlandet utgjør all mulig forskjell for dem som med risiko for eget liv tar til gatene i Iran, og også for dem som fortsatt tør å utøve sin kunst. Når bilder og budskap fra demonstrasjoner og solidaritetsmarkeringer over hele verden deles, skaper dette håp, samtidig som det gjør det stadig vanskeligere for regimet å begå grove menneskerettighetsbrudd.»

Som vi tidligere har meldt om her på Rushprint, har norsk-iranere mobilisert for menneskerettigheter og demokrati i Iran siden opprøret startet. I desember overleverte den norsk-iranske regissøren Ali Parandian, skuespiller Forouzan Jamshidnejad og Norsk filmforbunds forbundsleder Elisabeth Sjaastad over 700 signaturer på oppropet “The Nordic film community stands with protesters in Iran” til kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Torsdag tar norske Kunst- og kulturarbeidere stafettpinnen videre. Hele 27 fagforbund og organisasjoner skal da gå samlet til den Iranske ambassaden til støtte for ytringsfrihet i Iran, og i solidaritet med fengslede og forfulgte kolleger i landet. 

Sted: Skillebekkparken Olaf Bulls plass, til Skarpsnoparken. Tid: Torsdag 2. Februar kl. 17:30

Organisasjonene som er med:  Creo, Dramatikerforbundet, Norsk PEN, Den norske Forfatterforening, Forfatterforbundet, Norske Filmregissører,  Forbundet Frie Fotografer, Fotogalleriet, Freemuse, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Norsk teater og orkesterforening, Norske Billedkunstnere, NOPA, Norske Dansekunstnere, Norsk Operasangerforbund, Norske Kunsthåndverkere, Norsk Oversetterforening, Norske barne- og ungdomsbokforfattere, Norsk Komponistforening, GramArt, NAViO, Safemuse, Tegnerforbundet, Norsk Filmforbund, Virke Produsentforeningen, Grafill og Norske Kulturarrangører, Balansekunst, Norsk sceneinstruktørforening.

MENY