«Triangle of Sadness» er årets europeiske film

«Triangle of Sadness» er årets europeiske film

Ruben Östlund og «Triangle of Sadness» ble den store vinneren under utdelingen av Den europeiske filmprisen i Reykjavik.

Foto: Prisvinnerne fra Triangle of Sadness-teamet. Östlund til venstre.

Ruben Östlunds Gullpalmevinner Triangle of Sadness fikk ikke bare prisen for beste film og beste regi, men vant også i kategorien beste manus og skuespiller til Zlatco Buric. Dermed vant filmen prisene i alle kategoriene den var nominert under årets European Film Awards i Reykjavik.

Triangle of Sadness er et spenstig satiriske spark som ga Östlund Gullpalmen for andre gang. Her får vi servert verden i miniatyr på et cruiseskip, med de selvrettferdig rike på øverste dekk.  Filmen skaper assosiasjoner til både Titanic og Robinson-ekspedisjonen, skrev Jon Inge Faldalen i sitt intervju med Östlund her på rushprint.no: «…i umiskjennelig ubehagelig, usikker og pinlig Östlund-stil i en allerede mye omtalt middagssekvens sprutprojiserer kroppsvæsker som en miks av Monty Pythons Mr. Creosote, Roy Anderssons Sanger fra andre etasje og en versjon av vitsen «The Aristocrats», med mennesker som spyr og driter og sklir i eget og andres oppkast og egen og andres avføring, som løse mager og svelg på de øvre dekk.»

Ved siden av Ruben Østlund hadde den dansk-svenske-iranske regissøren Ali Abbasi og belgiske Lukas Dhont nominasjoner innen tre av de gjeveste kategoriene: Beste film, manus og regi. Alle tre filmene – Triangle of SadnessHoly Spider og Close – hadde internasjonal premiere under filmfestivalen i Cannes.

Ingen norske filmer var nominert innen noen av kategoriene. Men Formørkelsen ble nominert til European University Film Award – en tilknyttet pris som består av en jury av studenter fra 26 ulike europeiske universiteter. Den prisen gikk til polske Eo.

Vinnerne av de såkalte Excellence Awards innen de mer tekniske fagprisene (Filmfoto, klipp, produksjonsdesign, kostyme, mask/sminke, original musikk, lyd og visuelle effekter) ble offentliggjort 23.november, etter at en jury med representanter innen disse fagkategoriene var blitt enige (de følger til slutt i oversikten nedenfor).

Her er alle prisvinnerne:

Beste europeiske film:

Alcarràs directed by Carla Simón, produced by María Zamora, Stefan Schmitz, Tono Folguera & Giovanni Pompili (Spain/ Italy) / Close directed by Lukas Dhont, produced by Michiel Dhont, Dirk Impens, Michel Saint-Jean, Laurette Schillings, Arnold Heslenfeld, Frans van Gestel & Jacques-Henri Bronckart (Belgium/ France/ Netherlands) / Corsage directed by Marie Kreutzer, produced by Alexander Glehr, Johanna Scherz, Bernard Michaux, Jonas Dornbach, Janine Jackowski, Maren Ade & Jean-Christophe Reymond (Austria/ Luxembourg/ Germany/ France) / Holy Spider directed by Ali Abbasi, produced by Sol Bondy & Jacob Jarek (Denmark/ Germany/ Sweden/ France) / Triangle of Sadness directed by Ruben Östlund, produced by Erik Hemmendorff & Philippe Bober (Sweden/ Germany/ France/ United Kingdom)

Beste dokumentar:

A House Made Of Splinters directed by Simon Lereng Wilmont (Denmark/ Sweden/ Finland/ Ukraine) / Girl Gang directed by Susanne Regina Meures (Switzerland) / Mariupolis 2 directed by Mantas Kvedaravičius (Lithuania/ France/ Germany) / The Balcony Movie (FILM BALKONOWY) directed by Paweł Łoziński (Poland) / The March On Rome (MARCIA SU ROMA) directed by Mark Cousins (Italy)

Beste regissør:

Lukas Dhont for Close / Marie Kreutzer for Corsage / Jerzy Skolimowski for Eo / Ali Abbasi for Holy Spider / Alice Diop for Saint Omer / Ruben Östlund for Triangle Of Sadness

Beste skuespillerinne:

Vicky Krieps in CorsageZar Amir Ebrahimi in Holy Spider / Léa Seydoux in One Fine Morning / Penélope Cruz in Parallel Mothers / Meltem Kaptan in Rabiye Kurnaz Vs. George W. Bush

Beste skuespiller:

Paul Mescal in Aftersun / Eden Dambrine in Close / Elliott Crosset Hove in Godland / Pierfrancesco Favino in Nostalgia / Zlatko Burić in Triangle Of Sadness

Beste manusforfatter:

Carla Simón & Arnau Vilaró for Alcarràs / Kenneth Branagh for Belfast / Lukas Dhont & Angelo Tijssens for Close / Ali Abbasi & Afshin Kamran Bahrami for Holy Spider / Ruben Östlund for Triangle Of Sadness

European Discovery – Prix FIPRESCI:

Love According To Dalva (Dalva) directed by Emmanuelle Nicot (Belgium/ France) / Other People (Inni Ludzie) directed by Aleksandra Terpińska (Poland/ France) / Pamfir directed by Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk (Ukraine/ France/ Poland/ Germany/ Chile) / Small Body (Piccolo Corpo) directed by Laura Samani (Italy/ Slovenia/ France)Sonne directed by Kurdwin Ayub produced by Ulrich Seidl (Austria)

Og så de øvrige vinnerne:

European Comedy
The Good Boss [+] – Fernando León de Aranoa (Spain)

European Animated Feature Film
No Dogs or Italians Allowed [+] – Alain Ughetto (France/Italy/Belgium/Switzerland/Portugal)

European Short Film
Granny’s Sexual Life – Urška Djukič & Émilie Pigeard (Slovenia/France)

European Cinematography
Kate McCullough – The Quiet Girl [+] (Ireland)

European Editing
Özcan Vardar & Eytan İpeker – Burning Days [+] (Turkey/France/Germany/Netherlands/Greece)

European Production Design
Jim Clay – Belfast [+] (UK)

European Costume Design
Charlotte Walter – Belfast

European Make-up & Hair
Heike Merker – All Quiet on the Western Front [+] (Germany/USA)

European Original Score
Paweł Mykietyn – EO [+] (Poland/Italy)

European Sound
Simone Paolo Olivero, Paolo Benvenuti, Benni Atria, Marco Saitta, Ansgar Frerich & Florian Holzner – Il buco [+] (Italy/Germany/France)

European Visual Effects
Frank Petzold, Viktor Müller & Markus Frank – All Quiet on the Western Front

European Innovative Storytelling
Exterior Night [+] – Marco Bellocchio (Italy/France)

European Sustainability Award – Prix Film4Climate
European Green Deal

European Achievement in World Cinema Award
Elia Suleiman

Lifetime Achievement Award
Margarethe von Trotta

«Triangle of Sadness» er årets europeiske film

«Triangle of Sadness» er årets europeiske film

Ruben Östlund og «Triangle of Sadness» ble den store vinneren under utdelingen av Den europeiske filmprisen i Reykjavik.

Foto: Prisvinnerne fra Triangle of Sadness-teamet. Östlund til venstre.

Ruben Östlunds Gullpalmevinner Triangle of Sadness fikk ikke bare prisen for beste film og beste regi, men vant også i kategorien beste manus og skuespiller til Zlatco Buric. Dermed vant filmen prisene i alle kategoriene den var nominert under årets European Film Awards i Reykjavik.

Triangle of Sadness er et spenstig satiriske spark som ga Östlund Gullpalmen for andre gang. Her får vi servert verden i miniatyr på et cruiseskip, med de selvrettferdig rike på øverste dekk.  Filmen skaper assosiasjoner til både Titanic og Robinson-ekspedisjonen, skrev Jon Inge Faldalen i sitt intervju med Östlund her på rushprint.no: «…i umiskjennelig ubehagelig, usikker og pinlig Östlund-stil i en allerede mye omtalt middagssekvens sprutprojiserer kroppsvæsker som en miks av Monty Pythons Mr. Creosote, Roy Anderssons Sanger fra andre etasje og en versjon av vitsen «The Aristocrats», med mennesker som spyr og driter og sklir i eget og andres oppkast og egen og andres avføring, som løse mager og svelg på de øvre dekk.»

Ved siden av Ruben Østlund hadde den dansk-svenske-iranske regissøren Ali Abbasi og belgiske Lukas Dhont nominasjoner innen tre av de gjeveste kategoriene: Beste film, manus og regi. Alle tre filmene – Triangle of SadnessHoly Spider og Close – hadde internasjonal premiere under filmfestivalen i Cannes.

Ingen norske filmer var nominert innen noen av kategoriene. Men Formørkelsen ble nominert til European University Film Award – en tilknyttet pris som består av en jury av studenter fra 26 ulike europeiske universiteter. Den prisen gikk til polske Eo.

Vinnerne av de såkalte Excellence Awards innen de mer tekniske fagprisene (Filmfoto, klipp, produksjonsdesign, kostyme, mask/sminke, original musikk, lyd og visuelle effekter) ble offentliggjort 23.november, etter at en jury med representanter innen disse fagkategoriene var blitt enige (de følger til slutt i oversikten nedenfor).

Her er alle prisvinnerne:

Beste europeiske film:

Alcarràs directed by Carla Simón, produced by María Zamora, Stefan Schmitz, Tono Folguera & Giovanni Pompili (Spain/ Italy) / Close directed by Lukas Dhont, produced by Michiel Dhont, Dirk Impens, Michel Saint-Jean, Laurette Schillings, Arnold Heslenfeld, Frans van Gestel & Jacques-Henri Bronckart (Belgium/ France/ Netherlands) / Corsage directed by Marie Kreutzer, produced by Alexander Glehr, Johanna Scherz, Bernard Michaux, Jonas Dornbach, Janine Jackowski, Maren Ade & Jean-Christophe Reymond (Austria/ Luxembourg/ Germany/ France) / Holy Spider directed by Ali Abbasi, produced by Sol Bondy & Jacob Jarek (Denmark/ Germany/ Sweden/ France) / Triangle of Sadness directed by Ruben Östlund, produced by Erik Hemmendorff & Philippe Bober (Sweden/ Germany/ France/ United Kingdom)

Beste dokumentar:

A House Made Of Splinters directed by Simon Lereng Wilmont (Denmark/ Sweden/ Finland/ Ukraine) / Girl Gang directed by Susanne Regina Meures (Switzerland) / Mariupolis 2 directed by Mantas Kvedaravičius (Lithuania/ France/ Germany) / The Balcony Movie (FILM BALKONOWY) directed by Paweł Łoziński (Poland) / The March On Rome (MARCIA SU ROMA) directed by Mark Cousins (Italy)

Beste regissør:

Lukas Dhont for Close / Marie Kreutzer for Corsage / Jerzy Skolimowski for Eo / Ali Abbasi for Holy Spider / Alice Diop for Saint Omer / Ruben Östlund for Triangle Of Sadness

Beste skuespillerinne:

Vicky Krieps in CorsageZar Amir Ebrahimi in Holy Spider / Léa Seydoux in One Fine Morning / Penélope Cruz in Parallel Mothers / Meltem Kaptan in Rabiye Kurnaz Vs. George W. Bush

Beste skuespiller:

Paul Mescal in Aftersun / Eden Dambrine in Close / Elliott Crosset Hove in Godland / Pierfrancesco Favino in Nostalgia / Zlatko Burić in Triangle Of Sadness

Beste manusforfatter:

Carla Simón & Arnau Vilaró for Alcarràs / Kenneth Branagh for Belfast / Lukas Dhont & Angelo Tijssens for Close / Ali Abbasi & Afshin Kamran Bahrami for Holy Spider / Ruben Östlund for Triangle Of Sadness

European Discovery – Prix FIPRESCI:

Love According To Dalva (Dalva) directed by Emmanuelle Nicot (Belgium/ France) / Other People (Inni Ludzie) directed by Aleksandra Terpińska (Poland/ France) / Pamfir directed by Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk (Ukraine/ France/ Poland/ Germany/ Chile) / Small Body (Piccolo Corpo) directed by Laura Samani (Italy/ Slovenia/ France)Sonne directed by Kurdwin Ayub produced by Ulrich Seidl (Austria)

Og så de øvrige vinnerne:

European Comedy
The Good Boss [+] – Fernando León de Aranoa (Spain)

European Animated Feature Film
No Dogs or Italians Allowed [+] – Alain Ughetto (France/Italy/Belgium/Switzerland/Portugal)

European Short Film
Granny’s Sexual Life – Urška Djukič & Émilie Pigeard (Slovenia/France)

European Cinematography
Kate McCullough – The Quiet Girl [+] (Ireland)

European Editing
Özcan Vardar & Eytan İpeker – Burning Days [+] (Turkey/France/Germany/Netherlands/Greece)

European Production Design
Jim Clay – Belfast [+] (UK)

European Costume Design
Charlotte Walter – Belfast

European Make-up & Hair
Heike Merker – All Quiet on the Western Front [+] (Germany/USA)

European Original Score
Paweł Mykietyn – EO [+] (Poland/Italy)

European Sound
Simone Paolo Olivero, Paolo Benvenuti, Benni Atria, Marco Saitta, Ansgar Frerich & Florian Holzner – Il buco [+] (Italy/Germany/France)

European Visual Effects
Frank Petzold, Viktor Müller & Markus Frank – All Quiet on the Western Front

European Innovative Storytelling
Exterior Night [+] – Marco Bellocchio (Italy/France)

European Sustainability Award – Prix Film4Climate
European Green Deal

European Achievement in World Cinema Award
Elia Suleiman

Lifetime Achievement Award
Margarethe von Trotta

MENY