«Kongoveteranene» får VOD-premiere på Altibox.

«Kongoveteranene» får VOD-premiere på Altibox.

Dokumentarfilmen om de dramatiske opplevelsene til de norske Kongoveteranene kommer på Altibox.

Erik Martiniussens dokumentarfilm om de norske FN-veteranene som var i Kongo på 60-tallet, kommer på Altibox fra 5. januar 2023. Det skjer etter flere spesialvisninger på kino rundt om i landet. Filmen er blitt til mot alle odds, heter det i pressemelding fra filmskaperen:

«Jeg møtte stengte dører både hos NFI og Viken filmsenter. Men filmen har ikke vært til å stoppe. Jeg vil først og fremst takke veteranene som har stilt opp med sine historier og gjort denne filmen mulig. Videre vil jeg takke Fritt Ord som har støttet filmen fra start til slutt», sier Martiniussen, og legger til: «Jeg er stolt og glad for at filmen nå kommer på Altibox. Det var flere om beinet, men Altibox viste fra start størst interesse.»

Under Kongokrisen (1960-1964) ble flere hundre norske og svenske soldater sendt til Kongo som FNs fredsbevarende styrker. De var pionerer og ble sendt på farlige oppdrag, men visste lite eller ingenting om hva de ble sendt til. I Kongoveteranene forteller de om sine opplevelser; om dramatiske redningsaksjoner og fangenskap som aldri har blitt fortalt før. Dokumentaren viser eksklusivt arkivmateriale fra Kongokrisen og avslører helt ukjente historier om nordmenn som ble tatt som gisler og satt ukesvis i krigsfangenskap.

«Det er en skam hvordan Norge har overlatt flere av sine FN-veteraner til seg selv. Kongoveteranene er en glemt gruppe veteraner. Og flere av dem burde vært vurdert for fortjenestemedaljer», mener Martiniussen.

Kongoveteranene har fått gode omtaler i avisene og har også vært valgt ut til flere filmfestivaler, blant annet Nordic/ Dox, Scif i Helsinki og Moving Pictures Festival i Antwerpen. Altibox har over 700.000 abonnenter og nærmere halvannen million norske brukere.

«Kongoveteranene» får VOD-premiere på Altibox.

«Kongoveteranene» får VOD-premiere på Altibox.

Dokumentarfilmen om de dramatiske opplevelsene til de norske Kongoveteranene kommer på Altibox.

Erik Martiniussens dokumentarfilm om de norske FN-veteranene som var i Kongo på 60-tallet, kommer på Altibox fra 5. januar 2023. Det skjer etter flere spesialvisninger på kino rundt om i landet. Filmen er blitt til mot alle odds, heter det i pressemelding fra filmskaperen:

«Jeg møtte stengte dører både hos NFI og Viken filmsenter. Men filmen har ikke vært til å stoppe. Jeg vil først og fremst takke veteranene som har stilt opp med sine historier og gjort denne filmen mulig. Videre vil jeg takke Fritt Ord som har støttet filmen fra start til slutt», sier Martiniussen, og legger til: «Jeg er stolt og glad for at filmen nå kommer på Altibox. Det var flere om beinet, men Altibox viste fra start størst interesse.»

Under Kongokrisen (1960-1964) ble flere hundre norske og svenske soldater sendt til Kongo som FNs fredsbevarende styrker. De var pionerer og ble sendt på farlige oppdrag, men visste lite eller ingenting om hva de ble sendt til. I Kongoveteranene forteller de om sine opplevelser; om dramatiske redningsaksjoner og fangenskap som aldri har blitt fortalt før. Dokumentaren viser eksklusivt arkivmateriale fra Kongokrisen og avslører helt ukjente historier om nordmenn som ble tatt som gisler og satt ukesvis i krigsfangenskap.

«Det er en skam hvordan Norge har overlatt flere av sine FN-veteraner til seg selv. Kongoveteranene er en glemt gruppe veteraner. Og flere av dem burde vært vurdert for fortjenestemedaljer», mener Martiniussen.

Kongoveteranene har fått gode omtaler i avisene og har også vært valgt ut til flere filmfestivaler, blant annet Nordic/ Dox, Scif i Helsinki og Moving Pictures Festival i Antwerpen. Altibox har over 700.000 abonnenter og nærmere halvannen million norske brukere.

MENY