Morten Tyldum regisserer historien om Mats Steen

Morten Tyldum regisserer historien om Mats Steen

«Ibelin« blir en fransk-norsk produsert biografisk spillefilm om livet til den norske gameren Mats Steen. Dermed er det to filmprosjekter om Steen underveis – én spillefilm og én dokumentar.

Det er Variety som var først ute med nyheten om den nye fransk-norske samproduksjonen som får tittelen Ibelin.

Hovedprodusent er franske Vendôme Pictures, som sto bak Oscarvinneren Coda. De har hanket inn Morten Tyldum som regissør og samtidig fått Guri Neby med som coprodusent. Manus er av Kyle Killen (Halo).

Filmen har sin tittel fra World of Warcraft-avataren til Mats Steen (1989–2014), som døde 25 år gammel av Duchennes muskeldystrofi (DMD), en sjelden genetisk lidelse som forårsaker muskelsvinn hos gutter. Den sterke historien faren til Mats fortalte etter sønnens død gikk viralt og gjorde inntrykk i mange land. Det viste seg at Mats, til tross for sykdommen og den fysiske isolasjonen, hadde et innholdsrikt liv online med venner over hele Europa. Mange av dem kom i hans begravelse.

Også Benjamin Ree er underveis med en film om Mats Steen med samme tittel – men da som dokumentar. Hva Tyldum og Killens dramatisering vil handle om, vet vi ikke. Ree kunne imidlertid nylig fortelle hva som vil bli hans hovedfokus i fortellingen om Mats Steen:

– Først tenkte jeg at historien ikke er så visuell. Så tok jeg kontakt med familien hans og skjønte at de hadde filmet 50 timer fra hele livet til Mats, forteller regissøren. – Familien hadde tatt vare på mye og det som skjedde i spillet var loggført. «World of Warcraft»-spillerne rollespiller med tekst og skriver dagbøker i spillet. Det gjør det mulig for meg å gjenskape faktiske hendelser i animasjon.

Ibelin vil skille seg fra NRK-artikkelen (som filmen også er løselig basert på) på et sentralt punkt, opplyser Ree:

– Artikkelen handler om hva gamingverdenen gjorde for Mats, mens mitt fokus er hva han gjorde for den. Hva han betydde for gamingvennene sine.

Morten Tyldum regisserer historien om Mats Steen

Morten Tyldum regisserer historien om Mats Steen

«Ibelin« blir en fransk-norsk produsert biografisk spillefilm om livet til den norske gameren Mats Steen. Dermed er det to filmprosjekter om Steen underveis – én spillefilm og én dokumentar.

Det er Variety som var først ute med nyheten om den nye fransk-norske samproduksjonen som får tittelen Ibelin.

Hovedprodusent er franske Vendôme Pictures, som sto bak Oscarvinneren Coda. De har hanket inn Morten Tyldum som regissør og samtidig fått Guri Neby med som coprodusent. Manus er av Kyle Killen (Halo).

Filmen har sin tittel fra World of Warcraft-avataren til Mats Steen (1989–2014), som døde 25 år gammel av Duchennes muskeldystrofi (DMD), en sjelden genetisk lidelse som forårsaker muskelsvinn hos gutter. Den sterke historien faren til Mats fortalte etter sønnens død gikk viralt og gjorde inntrykk i mange land. Det viste seg at Mats, til tross for sykdommen og den fysiske isolasjonen, hadde et innholdsrikt liv online med venner over hele Europa. Mange av dem kom i hans begravelse.

Også Benjamin Ree er underveis med en film om Mats Steen med samme tittel – men da som dokumentar. Hva Tyldum og Killens dramatisering vil handle om, vet vi ikke. Ree kunne imidlertid nylig fortelle hva som vil bli hans hovedfokus i fortellingen om Mats Steen:

– Først tenkte jeg at historien ikke er så visuell. Så tok jeg kontakt med familien hans og skjønte at de hadde filmet 50 timer fra hele livet til Mats, forteller regissøren. – Familien hadde tatt vare på mye og det som skjedde i spillet var loggført. «World of Warcraft»-spillerne rollespiller med tekst og skriver dagbøker i spillet. Det gjør det mulig for meg å gjenskape faktiske hendelser i animasjon.

Ibelin vil skille seg fra NRK-artikkelen (som filmen også er løselig basert på) på et sentralt punkt, opplyser Ree:

– Artikkelen handler om hva gamingverdenen gjorde for Mats, mens mitt fokus er hva han gjorde for den. Hva han betydde for gamingvennene sine.

MENY