Benjamin Ree med dokumentar om World of Warcraft-spiller

Benjamin Ree med dokumentar om World of Warcraft-spiller

Benjamin Rees neste prosjekt er en dokumentar om den avdøde «World of Warcraft»-spilleren Mats Steen.

– Etter Kunstneren og tyven ønsket jeg å gjøre noe helt annet. Dette er virkelig noe helt annet. En stor del av filmen vil være animert for å ta publikum med på reisen som var Mats liv, forteller Benjamin Ree til VG.

Det var Variety som første meldte om prosjektet som ble presentert overfor finansiører og distributører under CPH:DOX.

Filmen har sin tittel fra  World of Warcraft-avataren til Mats Steen (1989–2014), som døde 25 år gammel av Duchennes muskeldystrofi (DMD), en sjelden genetisk lidelse som forårsaker muskelsvinn hos gutter. Mange vil huske den sterke historien faren til Mats fortalte etter sønnens død om hvordan han hadde hatt et et innholdsrikt liv online med venner over hele Europa. Da Mats døde, tente disse vennene lys for ham, og begivenhetene fikk stor oppmerksomhet.

Filmen, som blir kinoklar neste år, blir produsert av Medieoperatørene i samproduksjon med VGTV. Den er støttet av Norsk filminstitutt og Fritt Ord.

Ideen til Ibelin fikk Ree etter å ha lest en NRK-artikkel om Mats sitt liv, forteller han til VG:

– NRK skrev en av de beste artiklene jeg har lest noen gang om mats. Først tenkte jeg at historien ikke er så visuell. Så tok jeg kontakt med familien hans og skjønte at de hadde filmet 50 timer fra hele livet til Mats, forteller regissøren.

– Familien hadde tatt vare på mye og det som skjedde i spillet var loggført. «World of Warcraft»-spillerne rollespiller med tekst og skriver dagbøker i spillet. Det gjør det mulig for meg å gjenskape faktiske hendelser i animasjon.

Ibelin vil skille seg fra NRK-artikkelen på et sentralt punkt, opplyser regissøren:

– Artikkelen handler om hva gamingverdenen gjorde for Mats, mens mitt fokus er hva han gjorde for den. Hva han betydde for gamingvennene sine.

Benjamin Ree slo for alvor igjennom med den prisbelønte dokumentaren Kunstneren og tyven i 2020. I filmen skildrer Ree et uvanlig vennskap mellom en kunstner og en tyv. Filmen fikk stor oppmerksomhet blant verdens filmkritikere og toppet filmlister verden over. Under Sundance Film festival i 2020 stakk filmen også av med Special Jury Award, på London film festival fikk filmen publikumsprisen. Filmens gripende fortellerstil er bare en av flere kvaliteter som gjør at den ble omtalt som en av de beste filmene i 2020 av blant annet BBC, The Washington Post, The New York Times og Rolling Stone. Selveste Pedro Almodovar hadde den også på sin favorittliste.

Benjamin Ree med dokumentar om World of Warcraft-spiller

Benjamin Ree med dokumentar om World of Warcraft-spiller

Benjamin Rees neste prosjekt er en dokumentar om den avdøde «World of Warcraft»-spilleren Mats Steen.

– Etter Kunstneren og tyven ønsket jeg å gjøre noe helt annet. Dette er virkelig noe helt annet. En stor del av filmen vil være animert for å ta publikum med på reisen som var Mats liv, forteller Benjamin Ree til VG.

Det var Variety som første meldte om prosjektet som ble presentert overfor finansiører og distributører under CPH:DOX.

Filmen har sin tittel fra  World of Warcraft-avataren til Mats Steen (1989–2014), som døde 25 år gammel av Duchennes muskeldystrofi (DMD), en sjelden genetisk lidelse som forårsaker muskelsvinn hos gutter. Mange vil huske den sterke historien faren til Mats fortalte etter sønnens død om hvordan han hadde hatt et et innholdsrikt liv online med venner over hele Europa. Da Mats døde, tente disse vennene lys for ham, og begivenhetene fikk stor oppmerksomhet.

Filmen, som blir kinoklar neste år, blir produsert av Medieoperatørene i samproduksjon med VGTV. Den er støttet av Norsk filminstitutt og Fritt Ord.

Ideen til Ibelin fikk Ree etter å ha lest en NRK-artikkel om Mats sitt liv, forteller han til VG:

– NRK skrev en av de beste artiklene jeg har lest noen gang om mats. Først tenkte jeg at historien ikke er så visuell. Så tok jeg kontakt med familien hans og skjønte at de hadde filmet 50 timer fra hele livet til Mats, forteller regissøren.

– Familien hadde tatt vare på mye og det som skjedde i spillet var loggført. «World of Warcraft»-spillerne rollespiller med tekst og skriver dagbøker i spillet. Det gjør det mulig for meg å gjenskape faktiske hendelser i animasjon.

Ibelin vil skille seg fra NRK-artikkelen på et sentralt punkt, opplyser regissøren:

– Artikkelen handler om hva gamingverdenen gjorde for Mats, mens mitt fokus er hva han gjorde for den. Hva han betydde for gamingvennene sine.

Benjamin Ree slo for alvor igjennom med den prisbelønte dokumentaren Kunstneren og tyven i 2020. I filmen skildrer Ree et uvanlig vennskap mellom en kunstner og en tyv. Filmen fikk stor oppmerksomhet blant verdens filmkritikere og toppet filmlister verden over. Under Sundance Film festival i 2020 stakk filmen også av med Special Jury Award, på London film festival fikk filmen publikumsprisen. Filmens gripende fortellerstil er bare en av flere kvaliteter som gjør at den ble omtalt som en av de beste filmene i 2020 av blant annet BBC, The Washington Post, The New York Times og Rolling Stone. Selveste Pedro Almodovar hadde den også på sin favorittliste.

MENY