Filmsamtalen med Thomas Seeberg Torjussen

Filmsamtalen med Thomas Seeberg Torjussen

I sci-fi-serien «Kuppel 16» kan det virke som Thomas Seeberg Torjussen holder dommedag over sin egen generasjon. I denne ukens Filmsamtalen ser han også tilbake på «Koselig med peis» som viste oss at en annen serievirkelighet var mulig. Så hvor står vi i dag?

NRK-serien Kuppel 16 er noe så sjeldent som en ny norsk sci-fi-serie, der samfunnet har tatt noen interessante vendinger etter klimakrisen. Blant annet ser vi hvordan vår tids fragmentering av offentligheten har fått de gamle samfunnsstrukturene til å kollapse. Vi har isteden fått et nytt klasseskille – mellom en elite som lever inne i trygge selvforsynte kupler, og de som lever utenfor.

Likevel er ikke alt dystopi og elendighet, understreker serieskaper Thomas Seebergs Torjussen. I denne nye verden kan man leve mye lenger, ikke minst er barndommen utvidet til 25 år.

Det er noen av særtrekkene ved dette universet som Seeberg Torjussen har hentet inspirasjon fra både Aldous Huxleys Vidunderlige nye verden og serien Battlestar Galactica. Sentralt for handlingen står en uventet allianse mellom tenåringene Anton og Emma, som lever på hver sin side av klassesamfunnet.

Det er ofte sagt at de beste sci-fi-filmene og seriene er de som egentlig handler om vår egen tid. Det er mange interessante og samtidsrelaterte problemstillinger i Kuppel 16: blant annet opplever vi et politisk oppgjør med de politikerne som ikke gjorde noe med klimakrisen da de hadde sjansen. Holder Seeberg Torjussen her dommedag over sin egen generasjon?

Selvsagt kommer vi heller ikke unna serieskaperrollen. Gir det fortsatt mening å snakke om den, selv om den ennå ikke har funnet sin endelige form? Her utdyper han sin «dobbeltrolle» som serieskaper og regissør, og hvor avgjørende det har vært å jobbe med fagfolk som kan jobbe med sci-fi på et begrenset budsjett. Og hva har skjedd med norsk seriedrama siden Seeberg Torjussen debuterte med Koselig med peis i 2011 – den gangen det knapt fantes noen som lagde serier? Hvordan opplever han den seriens kultstatus i dag?

Programleder er Kjetil Lismoen.

Filmsamtalen med Thomas Seeberg Torjussen

Filmsamtalen med Thomas Seeberg Torjussen

I sci-fi-serien «Kuppel 16» kan det virke som Thomas Seeberg Torjussen holder dommedag over sin egen generasjon. I denne ukens Filmsamtalen ser han også tilbake på «Koselig med peis» som viste oss at en annen serievirkelighet var mulig. Så hvor står vi i dag?

NRK-serien Kuppel 16 er noe så sjeldent som en ny norsk sci-fi-serie, der samfunnet har tatt noen interessante vendinger etter klimakrisen. Blant annet ser vi hvordan vår tids fragmentering av offentligheten har fått de gamle samfunnsstrukturene til å kollapse. Vi har isteden fått et nytt klasseskille – mellom en elite som lever inne i trygge selvforsynte kupler, og de som lever utenfor.

Likevel er ikke alt dystopi og elendighet, understreker serieskaper Thomas Seebergs Torjussen. I denne nye verden kan man leve mye lenger, ikke minst er barndommen utvidet til 25 år.

Det er noen av særtrekkene ved dette universet som Seeberg Torjussen har hentet inspirasjon fra både Aldous Huxleys Vidunderlige nye verden og serien Battlestar Galactica. Sentralt for handlingen står en uventet allianse mellom tenåringene Anton og Emma, som lever på hver sin side av klassesamfunnet.

Det er ofte sagt at de beste sci-fi-filmene og seriene er de som egentlig handler om vår egen tid. Det er mange interessante og samtidsrelaterte problemstillinger i Kuppel 16: blant annet opplever vi et politisk oppgjør med de politikerne som ikke gjorde noe med klimakrisen da de hadde sjansen. Holder Seeberg Torjussen her dommedag over sin egen generasjon?

Selvsagt kommer vi heller ikke unna serieskaperrollen. Gir det fortsatt mening å snakke om den, selv om den ennå ikke har funnet sin endelige form? Her utdyper han sin «dobbeltrolle» som serieskaper og regissør, og hvor avgjørende det har vært å jobbe med fagfolk som kan jobbe med sci-fi på et begrenset budsjett. Og hva har skjedd med norsk seriedrama siden Seeberg Torjussen debuterte med Koselig med peis i 2011 – den gangen det knapt fantes noen som lagde serier? Hvordan opplever han den seriens kultstatus i dag?

Programleder er Kjetil Lismoen.

MENY