Filmsamtalen med Liv Dagne Lunde og Ragnhild Bøhler.

Filmsamtalen med Liv Dagne Lunde og Ragnhild Bøhler.

Å lage en serie om det norske Holocaust er ingen spøk. Det er mange hensyn som må tas, og det er også noen betente spørsmål. Serieskaperne bak «Last: Jøder», Liv Dagne Lunde og Ragnhild Bøhler, forteller her om sin balansegang i arbeidet med å introdusere Holocaust for en ny generasjon.

Denne uken var det 80 år siden norsk politi tvangsendte norske jøder til de tyske dødsleirene med lasteskipet Donau. Last: Jøder er den første norske dokumentarserien som tar for seg dette dystre kapittelet i norsk krigshistorie. Hvorfor det skulle ta 80 år før de norske jødene fikk sin skjebne grundig dokumentert i en serie, er det mange årsaker til. Serieskaperne Liv Dagne Lunde og Ragnhild Bøhler har måttet gå tilbake i arkivene, samtidig som de har oppsøkt de få gjenlevende vitnene som fortsatt kan huske det som hendte.

I Last: Jøder er det de jødiske vitnene som forteller. Dette er deres historie. Derfor har det ikke vært plass for altfor problematiserende kapitler om feks motstandsbevegelsens behandling av jødene, forteller de. Vi får sterke møter med de overlevende og deres familier. Serien er også overbevisende som billedfortelling: dramaet kommer tett på gjennom effektfulle nærbilder av de fortellende, og arkivopptak av håpefull jødisk ungdom i Norge før krigen er hjerteskjærende.

Programleder er Kjetil Lismoen.

Produsent av «Last: Jøder» er Monster. Serien vises på NRK.

Filmsamtalen med Liv Dagne Lunde og Ragnhild Bøhler.

Filmsamtalen med Liv Dagne Lunde og Ragnhild Bøhler.

Å lage en serie om det norske Holocaust er ingen spøk. Det er mange hensyn som må tas, og det er også noen betente spørsmål. Serieskaperne bak «Last: Jøder», Liv Dagne Lunde og Ragnhild Bøhler, forteller her om sin balansegang i arbeidet med å introdusere Holocaust for en ny generasjon.

Denne uken var det 80 år siden norsk politi tvangsendte norske jøder til de tyske dødsleirene med lasteskipet Donau. Last: Jøder er den første norske dokumentarserien som tar for seg dette dystre kapittelet i norsk krigshistorie. Hvorfor det skulle ta 80 år før de norske jødene fikk sin skjebne grundig dokumentert i en serie, er det mange årsaker til. Serieskaperne Liv Dagne Lunde og Ragnhild Bøhler har måttet gå tilbake i arkivene, samtidig som de har oppsøkt de få gjenlevende vitnene som fortsatt kan huske det som hendte.

I Last: Jøder er det de jødiske vitnene som forteller. Dette er deres historie. Derfor har det ikke vært plass for altfor problematiserende kapitler om feks motstandsbevegelsens behandling av jødene, forteller de. Vi får sterke møter med de overlevende og deres familier. Serien er også overbevisende som billedfortelling: dramaet kommer tett på gjennom effektfulle nærbilder av de fortellende, og arkivopptak av håpefull jødisk ungdom i Norge før krigen er hjerteskjærende.

Programleder er Kjetil Lismoen.

Produsent av «Last: Jøder» er Monster. Serien vises på NRK.

MENY