«Hidden Letters» ble beste norske dokumentar på BIFF

«Hidden Letters» ble beste norske dokumentar på BIFF

Den norskproduserte filmen, som foregår på mandarin, handler om et hemmelig skriftspråk, utviklet av og for kvinner. Les mer om alle prisvinnerne under årets Bergen Internasjonale film festival.

Foto fra «Hidden Letters».

Regissør Violet Du Feng og Mette C. Munthe-Kaas i det norske selskapet Ten Thousand Images ble tildelt prisen som årets beste norske dokumentar på Bergen Internasjonale filmfestival. Hederlig omtale gikk til Ikke en sånn fyr av Signe Rosenlund-Hauglid.

I Hidden Letters får vi historien om utviklingen av det hemmelige kinesiske skriftspråket nushu, som ble utviklet av kvinner og stjålet av menn.

«I flere generasjoner har kvinner i Kina uttrykt sine frustrasjoner, sorger og lidelser, uten at menn har fått vite om det. Ved å bruke det hemmelige skriftspråket nushu, utviklet av og for kvinner, kunne de uttrykke seg fritt og sette ord på forbudte og tabubelagte tanker og følelser.»

I filmen følger vi kvinnene som holder skriftspråket ved like, og ved å fortelle sine egne historier og historiene til kvinnene som kom før dem, får vi innblikk i et unikt fellesskap.

«Vi får også se hvordan storsamfunnet forsøker å kommersialisere nushu, og få det til å passe inn i tradisjonelle kjønnsrollemønstre som en slags turistattraksjon. Det som startet som et hemmelig protestspråk, har nå endt opp som en merkevare som trykkes på klær og postkort. Den norskproduserte dokumentaren Hidden Letters setter søkelys på en underkommunisert side av det kinesiske samfunnet, og viser hvordan språk er makt og hvordan misbruk av språket fører til avmakt. Dette er en sterk dokumentar om kinesisk kvinnekamp og de unike måtene den kommer til uttrykk på.»

En rekke andre norske filmer ble tildelt priser på BIFF:

Prisen for beste norske kortfilm gikk til Portør av Lisa Enes. «Mai Linn jobber som portør på et av Oslos største sykehus. Hennes kollegaer tar henne for gitt, og legger nesten ikke merke til henne. Mai Linn føler at hun har grodd fast og står stille, litt som mose.» «With tender humour and a rich selection of supporting characters, this film captures the surroundings of a fascinating protagonist who mostly speaks through her expressions», heter det i juryens begrunnelse.

Portør er en eksamensfilm fra Den norske filmskolen. Det er også vinneren av prisen for beste norske kortdokumentar, Wherever I Look av Emilie Adelina Monies.

«Regissøren befinner seg i en tyrkisk herreklubb i Oslo, hvor hun leter etter sin avdøde far. Gjennom minnene om faren hjelper mennene i rommet henne med å forstå kjærligheten, tapet og livet etter døden.» Juryens begrunnelse: «Vinnerfilmen er en kompleks men elegant meditasjon over nære relasjoner, og om hvordan de former oss i sitt fravær.»

Prisen for beste norske musikkvideo gikk til regissør Fredrik Harper og produsent Jonas Lund for Golden med Gundelach. «Vinneren sto tydelig ut i bunken blant filmene med sine tidløse visuelle stil og identitet.»

Beste kort fra vest ble Tilbakelagt liv av Valia Phyllis Zwart. «Vi i juryen lot oss overraske av en kortfilm som skilte seg ut med sin klare visjon, elegante regi og dynamiske filmfoto.»

Les mer om de øvrige prisvinnerne og utfyllende jurybegrunnelser.

«Hidden Letters» ble beste norske dokumentar på BIFF

«Hidden Letters» ble beste norske dokumentar på BIFF

Den norskproduserte filmen, som foregår på mandarin, handler om et hemmelig skriftspråk, utviklet av og for kvinner. Les mer om alle prisvinnerne under årets Bergen Internasjonale film festival.

Foto fra «Hidden Letters».

Regissør Violet Du Feng og Mette C. Munthe-Kaas i det norske selskapet Ten Thousand Images ble tildelt prisen som årets beste norske dokumentar på Bergen Internasjonale filmfestival. Hederlig omtale gikk til Ikke en sånn fyr av Signe Rosenlund-Hauglid.

I Hidden Letters får vi historien om utviklingen av det hemmelige kinesiske skriftspråket nushu, som ble utviklet av kvinner og stjålet av menn.

«I flere generasjoner har kvinner i Kina uttrykt sine frustrasjoner, sorger og lidelser, uten at menn har fått vite om det. Ved å bruke det hemmelige skriftspråket nushu, utviklet av og for kvinner, kunne de uttrykke seg fritt og sette ord på forbudte og tabubelagte tanker og følelser.»

I filmen følger vi kvinnene som holder skriftspråket ved like, og ved å fortelle sine egne historier og historiene til kvinnene som kom før dem, får vi innblikk i et unikt fellesskap.

«Vi får også se hvordan storsamfunnet forsøker å kommersialisere nushu, og få det til å passe inn i tradisjonelle kjønnsrollemønstre som en slags turistattraksjon. Det som startet som et hemmelig protestspråk, har nå endt opp som en merkevare som trykkes på klær og postkort. Den norskproduserte dokumentaren Hidden Letters setter søkelys på en underkommunisert side av det kinesiske samfunnet, og viser hvordan språk er makt og hvordan misbruk av språket fører til avmakt. Dette er en sterk dokumentar om kinesisk kvinnekamp og de unike måtene den kommer til uttrykk på.»

En rekke andre norske filmer ble tildelt priser på BIFF:

Prisen for beste norske kortfilm gikk til Portør av Lisa Enes. «Mai Linn jobber som portør på et av Oslos største sykehus. Hennes kollegaer tar henne for gitt, og legger nesten ikke merke til henne. Mai Linn føler at hun har grodd fast og står stille, litt som mose.» «With tender humour and a rich selection of supporting characters, this film captures the surroundings of a fascinating protagonist who mostly speaks through her expressions», heter det i juryens begrunnelse.

Portør er en eksamensfilm fra Den norske filmskolen. Det er også vinneren av prisen for beste norske kortdokumentar, Wherever I Look av Emilie Adelina Monies.

«Regissøren befinner seg i en tyrkisk herreklubb i Oslo, hvor hun leter etter sin avdøde far. Gjennom minnene om faren hjelper mennene i rommet henne med å forstå kjærligheten, tapet og livet etter døden.» Juryens begrunnelse: «Vinnerfilmen er en kompleks men elegant meditasjon over nære relasjoner, og om hvordan de former oss i sitt fravær.»

Prisen for beste norske musikkvideo gikk til regissør Fredrik Harper og produsent Jonas Lund for Golden med Gundelach. «Vinneren sto tydelig ut i bunken blant filmene med sine tidløse visuelle stil og identitet.»

Beste kort fra vest ble Tilbakelagt liv av Valia Phyllis Zwart. «Vi i juryen lot oss overraske av en kortfilm som skilte seg ut med sin klare visjon, elegante regi og dynamiske filmfoto.»

Les mer om de øvrige prisvinnerne og utfyllende jurybegrunnelser.

MENY