«Krigsseileren» er norsk Oscar-kandidat

«Krigsseileren» er norsk Oscar-kandidat

Gunnar Vikenes kinoaktuelle spillefilm «Krigsseileren» er valgt ut som Norges Oscar-kandidat. Det skjer etter en god åpning på kino der filmen så langt er sett av 60 000 norske kinogjengere.

Krigsseileren er valgt ut som Norges Oscar-kandidat i kategorien beste internasjonale film.

Den norske Oscar-komiteen uttaler at Krigsseileren «tar for seg et historisk brennbart tema som engasjerer i en film som dessuten føles ubehagelig dagsaktuell. Krigsseileren er både brutal og nyansert i sin skildring av en gruppe mennesker historien forsøkte å glemme. Kristoffer Joner, Ine Marie Wilmann og Pål Sverre Hagen gjør noen av sine aller beste roller i en mesterlig film som man ikke kan forlate uberørt.»

Som vanlig måtte den utvalgte kandidaten konkurrere sammen to andre filmer på den norske kortlisten. Produsentene fra Krigsseileren, Alle hater Johan og Syk Pike har alle presentert sitt kandidatur overfor den norske Oscar-komiteen.

«Dette er selvfølgelig en anerkjennelse for alle de som har jobbet med filmen. Først og fremst er vi likevel glad fordi det innebærer en anerkjennelse av krigs-innsatsen og betydningen til de norske sjøfolkene, og deres familier. Deres betydning for krigens utfall kan ikke overvurderes,» sier regissør Gunnar Vikene i en pressemelding.

Produsent Maria Ekerhovd er også opprømt:

«Vi er utrolig stolte, men også takknemlige over denne unike muligheten til å få krigsseilernes historie ut internasjonalt. Vi gleder oss til å reise til USA og presentere filmen for et amerikansk publikum. Krigsseilernes historie er også relevant der, det var mange amerikanske krigsseilere. Vi fikk en utrolig sterk respons da vi viste filmen ved filmfestivalen i Toronto og opplever at filmen vekker engasjement og samtaler om hva krig gjør med mennesker. Dette er en film som er laget til publikum og dette er en unik mulighet til å nå enda flere i hele verden».

Krigsseileren var åpningsfilm på filmfestivalen i Haugesund, før den fikk sin internasjonale premiere på filmfestivalen i Toronto i september. På fredag var det stor norsk premiere i Bergen og resten av landet, og over 60.000 publikummere har sett filmen så langt (51 000 i selve åpningshelgen på kino).

I Krigsseileren møter vi sjømannen Alfred, gift med Cecilia og nybakt trebarnsfar fra Bergen. Når andre verdenskrig bryter ut, er han og barndomskameraten Sigbjørn på jobb på et handelsskip midt ute i Atlanterhavet. «De blir tvunget til å fortsette å seile i fronten av en krig de ikke har bedt om, i sivil og uten våpen. Hjemme i Bergen strever Cecilia med å klare seg, og å ta vare på de tre barna i et okkupert land. Alfred og Sigbjørn kjemper for å overleve i en nedadgående spiral av vold og død, hvor tyske ubåter når som helst kan angripe skipet som er lastet med materiell som er nødvendig for de alliertes krigsinnsats. Krigsseilerne har ett mål: Å overleve – for å komme hjem.  Men hvordan fortsetter man livet og relasjoner når man har vært adskilt i mange dramatiske krigsår? Kan sårene leges og gro?»

Krigsseileren er skrevet og regissert av Gunnar Vikene. I rollene finner vi skuespillere som Kristoffer Joner, Ine Marie Wilmann, Pål Sverre Hagen og Alexandra Gjerpen. Filmen er produsert av Maria Ekerhovd for Mer Film AS, norsk distributør er Scandinavian Film Distribution ved Ymer Media og internasjonal salgsagent er det tyske selskapet Beta Cinema.

Den 21. desember offentligjør Oscar-akademiet en kortliste som består av 15 filmer som da har mulighet til å bli en av de endelige fem nominerte i kategorien International Feature Film. Nominasjonene blir offentliggjort 24. januar 2023 og den 95. Oscar-utdelingen foregår 12. mars 2023 i Los Angeles.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

«Krigsseileren» er norsk Oscar-kandidat

«Krigsseileren» er norsk Oscar-kandidat

Gunnar Vikenes kinoaktuelle spillefilm «Krigsseileren» er valgt ut som Norges Oscar-kandidat. Det skjer etter en god åpning på kino der filmen så langt er sett av 60 000 norske kinogjengere.

Krigsseileren er valgt ut som Norges Oscar-kandidat i kategorien beste internasjonale film.

Den norske Oscar-komiteen uttaler at Krigsseileren «tar for seg et historisk brennbart tema som engasjerer i en film som dessuten føles ubehagelig dagsaktuell. Krigsseileren er både brutal og nyansert i sin skildring av en gruppe mennesker historien forsøkte å glemme. Kristoffer Joner, Ine Marie Wilmann og Pål Sverre Hagen gjør noen av sine aller beste roller i en mesterlig film som man ikke kan forlate uberørt.»

Som vanlig måtte den utvalgte kandidaten konkurrere sammen to andre filmer på den norske kortlisten. Produsentene fra Krigsseileren, Alle hater Johan og Syk Pike har alle presentert sitt kandidatur overfor den norske Oscar-komiteen.

«Dette er selvfølgelig en anerkjennelse for alle de som har jobbet med filmen. Først og fremst er vi likevel glad fordi det innebærer en anerkjennelse av krigs-innsatsen og betydningen til de norske sjøfolkene, og deres familier. Deres betydning for krigens utfall kan ikke overvurderes,» sier regissør Gunnar Vikene i en pressemelding.

Produsent Maria Ekerhovd er også opprømt:

«Vi er utrolig stolte, men også takknemlige over denne unike muligheten til å få krigsseilernes historie ut internasjonalt. Vi gleder oss til å reise til USA og presentere filmen for et amerikansk publikum. Krigsseilernes historie er også relevant der, det var mange amerikanske krigsseilere. Vi fikk en utrolig sterk respons da vi viste filmen ved filmfestivalen i Toronto og opplever at filmen vekker engasjement og samtaler om hva krig gjør med mennesker. Dette er en film som er laget til publikum og dette er en unik mulighet til å nå enda flere i hele verden».

Krigsseileren var åpningsfilm på filmfestivalen i Haugesund, før den fikk sin internasjonale premiere på filmfestivalen i Toronto i september. På fredag var det stor norsk premiere i Bergen og resten av landet, og over 60.000 publikummere har sett filmen så langt (51 000 i selve åpningshelgen på kino).

I Krigsseileren møter vi sjømannen Alfred, gift med Cecilia og nybakt trebarnsfar fra Bergen. Når andre verdenskrig bryter ut, er han og barndomskameraten Sigbjørn på jobb på et handelsskip midt ute i Atlanterhavet. «De blir tvunget til å fortsette å seile i fronten av en krig de ikke har bedt om, i sivil og uten våpen. Hjemme i Bergen strever Cecilia med å klare seg, og å ta vare på de tre barna i et okkupert land. Alfred og Sigbjørn kjemper for å overleve i en nedadgående spiral av vold og død, hvor tyske ubåter når som helst kan angripe skipet som er lastet med materiell som er nødvendig for de alliertes krigsinnsats. Krigsseilerne har ett mål: Å overleve – for å komme hjem.  Men hvordan fortsetter man livet og relasjoner når man har vært adskilt i mange dramatiske krigsår? Kan sårene leges og gro?»

Krigsseileren er skrevet og regissert av Gunnar Vikene. I rollene finner vi skuespillere som Kristoffer Joner, Ine Marie Wilmann, Pål Sverre Hagen og Alexandra Gjerpen. Filmen er produsert av Maria Ekerhovd for Mer Film AS, norsk distributør er Scandinavian Film Distribution ved Ymer Media og internasjonal salgsagent er det tyske selskapet Beta Cinema.

Den 21. desember offentligjør Oscar-akademiet en kortliste som består av 15 filmer som da har mulighet til å bli en av de endelige fem nominerte i kategorien International Feature Film. Nominasjonene blir offentliggjort 24. januar 2023 og den 95. Oscar-utdelingen foregår 12. mars 2023 i Los Angeles.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY